Όλο και περισσότερα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ φτάνουν στην Ευρώπη ενώ είχαν ξεκινήσει με προορισμό χώρες τη Ασίας λόγω της διαφοράς μεταξύ ασιατικών και ευρωπαϊκών τιμών στη spot αγορά. Η διαφορά τιμής έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ αναφέρει ο Platts στα 14,5 δολ/MMBtu, σύμφωνα με traders και πηγές της αγοράς. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον πέντε φορτία LNG με προορισμό την Ασία κατέληξαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων φορτίων από την Ισημερινή Γουινέα, τον τερματικό σταθμό Bonny LNG της Νιγηρίας και τους τερματικούς σταθμούς LNG των ΗΠΑ, ανέφεραν ναυλομεσίτες.

Οι εκτροπές αυτές σημαίνουν ότι η Ασία θα εμφανίζει λιγότερες εισροές LNG τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι τιμές spot παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από την Ευρώπη, πιθανώς έως ότου μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας αναγκάσει εισαγωγείς όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να ανταγωνισθούν για spot φορτία.

Πάντως σύμφωνα τον Platts ακόμη και με ένα ευρύ αρμπιτράζ, πολλοί Ασιάτες εισαγωγείς είναι απίθανο να εκτρέψουν εύκολα τα πλεονάζοντα φορτία LNG προς την Ευρώπη, δεδομένου ότι οι χειμερινές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και οι περισσότερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν επιθυμούν να πιαστούν στον «ύπνο»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία