Οι μικρές επιχειρήσεις της Βρετανίας θα πρέπει να αναμένουν ότι το εμπόριο με την ΕΕ θα υποστεί «μόνιμη καταστροφή» από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Αυτό δήλωσε η οργάνωση που εκπροσωπεί την ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα (Cold Chain Federation – CCF), αναφορικά με την έναρξη ισχύος των νέων τελωνειακών ελέγχων, επισημαίνοντας ότι εισαγωγές από την ΕΕ θα γίνουν «πιο ακριβές, λιγότερο ευέλικτες και πολύ πιο αργές».

Εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας για τον αρνητικό αντίκτυπο του Brexit, η CCF προειδοποιεί ότι οι εισαγωγές ειδικών τροφίμων ενδέχεται να μειωθούν κατά 70%, όσο και οι εξαγωγές τροφίμων από μικρές επιχειρήσεις φέτος, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση.

Το πρόσθετο κόστος που ανέρχεται σε 300-400 λίρες για κάθε αποστολή θα σημαίνει ότι οι πωλήσεις τροφίμων σε χώρες της ΕΕ σε μικρές παρτίδες θα καταστούν ασύμφορες οικονομικά, επισημαίνεται.

«Το μεγάλο θύμα αυτών των εμπορικών φραγμών είναι η επιχείρηση που χρειάζεται να εισάγει μικρές και συχνές ποσότητες εξειδικευμένων προϊόντων, όπως μια παλέτα με συγκεκριμένα τυριά η κουτιά με σκόνη κρεμμυδιού, δήλωσε ο Σέιν Μπρέναν, διευθύνων σύμβουλος της ομοσπονδίας.

Επιχειρηματικοί όμιλοι κάλεσαν την κυβέρνηση να γίνει πιο διαλλακτική στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για να αποτρέψει την κατάρρευση του εμπορίου με την ένωση. Ωστόσο, ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν να παρατείνουν την προθεσμία για τους κτηνιατρικούς ελέγχους στα τρόφιμα που εισάγονται, μικρή είναι η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας, τονίζει η Guardian.

Ο Μάικ Τσέρι, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων, είπε ότι, σύμφωνα με πρόσφατα έρευνα, μόνο το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων ήταν προετοιμασμένο για την πλήρη εφαρμογή των νέων ελέγχων στις εισαγωγές.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι το επίπεδο ετοιμότητας έχει βελτιωθεί, ειδικά καθώς οι συναλλαγές της περιόδου των γιορτών έχουν διαταραχθεί και πάλι πολύ», είπε, προσθέτοντας ότι μία στις πέντε μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς είχε εγκαταλείψει τις πωλήσεις σε πελάτες στην ΕΕ μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για τις εξαγωγές.

Πληθωριστικές πιέσεις

Οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα τρόφιμα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην αύξηση του πληθωρισμού τους τελευταίους έξι μήνες και οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι οι υψηλότερες επιβαρύνσεις στις εισαγωγές θα ανεβάσουν περαιτέρω τις τιμές, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 5,2% τον Νοέμβριο και αναμένεται να ξεπεράσει το 6% την άνοιξη, καθώς το υψηλότερο κόστος εισαγωγής τροφίμων και η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ανεβάζουν το κόστος ζωής.

Αυτή την εβδομάδα ο Σίμσον Σπουρέλ, συνιδρυτής της Cheshire Cheese Company, είπε χωρίς περιστροφές ότι το σκληρό Brexit που προώθησε ο Μπόρις Τζόνσον ήταν η «μεγαλύτερη καταστροφή που έχει διαπραγματευτεί ποτέ οποιαδήποτε κυβέρνηση στην ιστορία των εμπορικών διαπραγματεύσεων». Οι τυροκόμοι συγκαταλέγονται στους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών που πλήττονται περισσότερο από τα νέα εμπορικά μέτρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ινστιτούτο Διευθυντών της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης του είχε υποχωρήσει από -6 τον Νοέμβριο σε -17 αυτόν τον μήνα, ένδειξη νευρικότητας μεταξύ των ιδιοκτητών επιχειρήσεων σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή