Η πανδημία μπορεί να τελειώσει το 2022 — ή μπορεί να υποστούμε νέες οπισθοδρομήσεις. Επιχειρώντας μέσα σε αυτή την τεράστια παγκόσμια αβεβαιότητα, οι εταιρείες θα καταγράψουν νέους θριάμβους και αποτυχίες. Ιδού τι πρέπει να κοιτάμε το επόμενο έτος σε ολόκληρο τον εταιρικό κόσμο σε κλάδους από τη φαρμακευτική έως την τεχνολογία.

Φαρμακευτικές

Τάση που πρέπει να προσέξουμε

Το επόμενο έτος θα είναι μια νέα δοκιμασία για το αγαπημένο τετραγράμματο αρκτικόλεξο της φαρμακευτικής βιομηχανίας: mRNA, που σημαίνει αγγελιοφόρος ριβονουκλεϊκού οξέος. Τα εμβόλια Covid-19 απέδειξαν ότι οι πρωτοπόροι του mRNA έχουν δίκιο: είναι μια ταχέως προσαρμόσιμη τεχνολογία που μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια.

Το 2022, θα δούμε πρώιμα σημάδια για το πώς θα αποδώσει το mRNA πέρα ​​από τον Covid, καθώς οι Moderna, Pfizer, BioNTech και Sanofi θα δημοσιεύσουν όλα τα δεδομένα από δοκιμές στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί για εμβόλια γρίπης.

Τα κέρδη θα μπορούσαν να είναι τεράστια, αλλά το ίδιο τεράστιες είναι και οι πιθανότητες για αγωγές για πνευματική ιδιοκτησία. Η Moderna έχει σταματήσει, προς το παρόν, μια διαμάχη με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ σχετικά με μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας  – αλλά αυτή μπορεί να είναι μόνο η πρώτη μάχη για το ποιος είναι ιδιοκτήτης της μυστικής συνταγής.

Ο μεγαλύτερος ρυθμιστικός κίνδυνος

Ο κλάδος έχει μετρητά για να ξοδεύει σε συμφωνίες, αλλά άρχισε να γίνεται επιφυλακτικός όσον αφορά τον μεγαλύτερο έλεγχο των εξαγορών του από τις ρυθμιστικές αρχές αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Το κλασικό μοντέλο των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που αγοράζουν εταιρίες βιοτεχνολογίας με καθόλου ή ασήμαντα έσοδα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί εάν η ρυθμιστική αρχή εξετάσει αντί των οικονομικών μεγεθών το εάν οικοδομούν μια πιθανή κυριαρχία σε ένα νέο κλάδο.

Η Illumina, ειδική στον τομέα της γενετικής αλληλουχίας, αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές αφού αγόρασε την start-up Grail για 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Grail είναι πρωτοπόρος στον εκκολαπτόμενο, αλλά ίσως επαναστατικό τομέα, της υγρής βιοψίας: εξετάσεις αίματος για έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου. Οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα μπορούσε να “πνίξει” τον ανταγωνισμό σε αυτόν τον τομέα.

Σε ένα έτος εκλογών στις ΗΠΑ, η μεταρρύθμιση της τιμολόγησης των φαρμάκων είναι πιθανό να παραμείνει σημαντικός κίνδυνος, ακόμα κι αν οι επενδυτές ήλπιζαν ότι η συμβολή του κλάδου στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα μείωνε την πολιτική αντιπαράθεση.

Πρόσωπο άξιο προσοχής

Η Έμα Ουάλμσλεϊ, διευθύνουσα σύμβουλος της GlaxoSmithKline, είχε ένα δύσκολο 2021, με τους ακτιβιστές επενδυτές Elliott Management και Bluebell Capital να αμφισβητούν τη θέση της ως επικεφαλής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας. Τον Ιούνιο, επέμεινε ότι ήταν ο «πράκτορας αλλαγής» που χρειαζόταν για να μετατρέψει το απλό εργοστάσιο κοινών φαρμάκων σε μονάδα ειδικευμένων σκευασμάτων και εμβολίων. Το επόμενο έτος, αυτή η μονάδα θα είναι πιο εκτεθειμένη όταν η GSK αποχωρήσει από την επιχείρηση καταναλωτικών φαρμακευτικών σκευασμάτω, η οποία είναι μια κοινοπραξία με την Pfizer. Η Walmsley θα ελεγχθεί εξονυχιστικά καθώς θα αποφασίσει πώς θα ξοδέψει καλύτερα τα έσοδα, δηλαδή μέρισμα έως και 8 δισ. λιρών πριν από τη διάσπαση και μερίδιο 20 τοις εκατό στον νέο όμιλο που θα είναι εισηγμένος στο χρηματιστήριο.

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη;

Η μεγαλύτερη έκπληξη θα ήταν αν η Pfizer και η Moderna είχαν περισσότερη προσφορά παρά ζήτηση για τα εμβόλιά τους κατά του Covid. Με τεράστιες περιοχές του κόσμου να μην έχουν εμβολιαστεί και την παραλλαγή Omicron να αυξάνει τη ζήτηση για ενισχυτικές δόσεις, φαίνεται πολύ απίθανο οι κατασκευαστές εμβολίων να έχουν επεκτείνει υπερβολικά την παραγωγή.

Hannah Kuchler

Ταξίδια

Τάση να προσέξουμε

Τα ταξίδια θα είναι πιο ακριβά. Πολλές αεροπορικές εταιρείες, ιδιαίτερα οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, διατηρούν χαμηλά ναύλα για να τονώσουν τη ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά όταν οι άνθρωποι θα μπορούν επιτέλους να ταξιδέψουν ξανά με ευκολία, τα στελέχη τους θα θέλουν να διορθώσουν τους χτυπημένους από την πανδημία ισολογισμούς. Στην Ευρώπη, η ζήτηση για πτήσεις πρόκειται να ξεπεράσει τη χωρητικότητα το καλοκαίρι του 2022, οδηγώντας σε προβλέψεις για ακριβότερα εισιτήρια — που προέρχονται ακόμη και από τον «ευαγγελιστή» των φθηνών μεταφορών Μάικλ Ο’Λίρι, διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair. Το κόστος των αεροπορικών εταιρειών αυξάνεται επίσης κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των τελών των αεροδρομίων. Αναμένετε ότι αυτό θα μεταφερθεί στους καταναλωτές, είτε τους αρέσει είτε όχι.

Ο μεγαλύτερος ρυθμιστικός κίνδυνος

O κλάδος των αεροπορικών μεταφορών προσπάθησε να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους κανονισμούς για τις εκπομπές άνθρακα με μια σειρά φιλόδοξων περιβαλλοντικών υποσχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, πράγμα που ανακοινώθηκε ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα Cop 26 στη Γλασκώβη. Το 2022 θα είναι η χρονιά που θα τεθούν συγκεκριμένα βήματα για το πώς θα επιτευχθούν αυτές οι υποσχέσεις και πιθανότατα θα είναι μια υπενθύμιση ότι ο σχεδιασμός των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων πολιτικών που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών είναι το πραγματικά δύσκολο κομμάτι αυτών των υποσχέσεων. Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, έχοντας επίγνωση των πολιτικών, κανονιστικών και καταναλωτικών πιέσεων, πιέζουν για αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου ενός πιο ολοκληρωμένου παγκόσμιου συστήματος αντιστάθμισης άνθρακα, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποβεί ένας αγώνας ώστε να πειστούν οι αεροπορικές εταιρείες στις αναδυόμενες οικονομίες, που προσβλέπουν στην ταχεία ανάπτυξη.

Πρόσωπο άξιο προσοχής

Ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways Σον Ντόιλ βρίσκεται σε μια σχεδόν μόνιμη κατάσταση διαχείρισης κρίσεων από τότε που ανέλαβε την θέση τον Οκτώβριο του 2020. Οι εθνικοί αερομεταφορείς που χρησιμοποιούν σύνθετα δίκτυα και επικεντρώνονται σε premium επιβάτες διοχετεύοντας την ροή επιβατών σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων ήταν το τμήμα εκείνο του κλάδου που επλήγη περισσότερο από την πανδημία. Αλλά, τι επιφυλάσσει το μέλλον για αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways , όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο; Ο Ντόιλ, ένα έμπειρο στέλεχος που χαίρει μεγάλης εκτίμησης, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη του μέλλοντος για τις δικτυωμένες αεροπορικές εταιρείες σε μια εποχή που τα επαγγελματικά ταξίδια αναμένεται να μειωθούν. Στοχεύουν οι μεγαλύτεροι αερομεταφορείς σε μια επιστροφή στο πριν της πανδημίας status quo ή μπορούν να βρουν νέους τρόπους ανάπτυξης σε μια ολοένα και πιο κατακερματισμένη αγορά;

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη;

Ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ταξιδιωτικός κλάδος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικός: οι εταιρείες έχουν συσσωρεύσει μετρητά και μείωσαν το κόστος για να επιβιώσουν, ενώ υπήρξαν σημαντικά λίγα εταιρικά θύματα παρά τα σχεδόν δύο χρόνια διακοπής. Ωστόσο, η παραλλαγή Όμικρον έχει εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την ταχύτητα και τη διάρκεια της ανάκαμψης και οι τιμές των μετοχών σε πολλές εταιρείες διαπραγματεύονταν κοντά στα χαμηλά 12 μηνών, μέχρι τα Χριστούγεννα. «Το 2022 θα είναι άλλο ένα ‘τρενάκι του τρόμου’», είπε ένας διευθύνων σύμβουλος αεροπορικής εταιρείας.

Philip Georgiadis

Ιδιωτικά funds

Τάση να προσέξουμε

Αναμένεται η επιστροφή στο προσκήνιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου. Μια χούφτα μεγαθήρια των ΗΠΑ – Blackstone, KKR, Carlyle, Apollo και Ares – μπήκαν στο χρηματιστήριο μεταξύ 2007 και 2014, αλλά έτυχαν χλιαρής υποδοχής από τους επενδυτές τα πρώτα χρόνια.

Τώρα, με τις αγορές να εκτινάσσονται στα ύψη και τους ομίλους εξαγοράς να επιδιώκουν να κεφαλαιοποιήσουν μετά την άντληση των μεγαλύτερων, μέχρι τώρα, funds, ένα νέο σύνολο εταιριών ακολουθεί στα βήματά τους ή σχεδιάζει να το κάνει.

Η TPG κατέθεσε αίτηση για δημόσια εγγραφή τον Δεκέμβριο και οι Bridgepoint και Antin Infrastructure Partners εισήχθησαν νωρίτερα φέτος. Οι CVC Capital Partners, L Catterton και Ardian είναι μεταξύ εκείνων που περιλαμβάνονται στη λίστα που πρέπει να έχουμε υπόψη για πιθανές μελλοντικές δημόσιες εγγραφές.

Ο μεγαλύτερος ρυθμιστικός κίνδυνος

Ο Γκάρι Γκένσλερ, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φέτος, προτείνει μια μεγάλη αναμόρφωση που θα απαιτούσε περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τις αμοιβές, τα έξοδα και τις επιδόσεις στον κλάδο των funds που δεν είναι γνωστός για την διαφάνεια του.

Ο Γκένσλερ δήλωσε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων επιβαρύνουν επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, με αδιαφανείς πρόσθετες χρεώσεις και δεν θέτουν στην διάθεση του κοινού, ή ακόμα και στους δικούς τους επενδυτές,  βασικά δεδομένα για να τους επιτρέψουν να συγκρίνουν σωστά τις αποδόσεις.

Η ατζέντα του είχε «τη δυνατότητα να αλλάξει για πάντα τη δραστηριότητα του private equity», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο πρώην ανώτερος ρυθμιστής της SEC Ίγκορ Ρόζενμπλιτζ.

Πρόσωπο άξιο προσοχής

Ο Ρόμπερτ Σμιθ, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Vista Equity Partners. Έχοντας μόλις ξεμπερδέψει από τη διευθέτηση μιας ποινικής φορολογικής έρευνας κατά την οποία παραδέχτηκε ότι απέκρυψε offshore 200 εκατομμύρια δολάρια από την εφορία και απέφυγε φόρους 43 εκατομμυρίων δολαρίων, επιστρέφει, με σχέδια για ένα νέο fund της Vista αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιτυχία ή αποτυχία του, θα έχει τεράστιες συνέπειες στον αναπτυσσόμενο κόσμο των εξαγορών τεχνολογίας, όπου η Vista είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως.

Θα είναι επίσης ένα σημαντικό τεστ για τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία που συνιστούν μεγάλο μέρος της δύναμης των ιδιωτικών fund. Πολλοί είναι πρόθυμοι να εκτεθούν σε προσοδοφόρες τεχνολογικές συμφωνίες. Αλλά είναι άλλο θέμα εάν θα επενδύσουν τις αποταμιεύσεις των εργαζομένων του δημόσιου τομέα σε έναν άνθρωπο που απέφευγε τη φορολόγηση των κερδών του από προηγούμενα fund της Vista.

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη;

Η έκπληξη θα ήταν εάν κάποια μεγάλη οικονομία αποφάσιζε να εξαλείψει τη φορολογική έκπτωση των μεταφερόμενων τόκων, η οποία βοήθησε να πλουτίσουν οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι ιδιωτικών fund, επειδή τους επιτρέπει να πληρώνουν φόρους με χαμηλότερους συντελεστές για το μερίδιό τους στα κέρδη του fund.

Με τα χρόνια, πολιτικοί από τον Μπαράκ Ομπάμα έως τον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικ Μπλούμπεργκ είπαν ότι η φορολογική απαλλαγή πρέπει να καταργηθεί και ορισμένα στελέχη ιδιωτικών fund παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι μια τέτοια αλλαγή θα ήταν δίκαιη.

Αλλά ελάχιστα έχουν γίνει. Μια νομοθετική αναθεώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν οδήγησε σε αλλαγές και το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αφαιρέσει το προνόμιο έχει αποδυναμωθεί σημαντικά.

Kaye Wiggins

Ενέργεια

Τάση να προσέξουμε

Το θέμα στον τομέα της ενέργειας το 2021 ήταν η ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί νωρίτερα στην διάρκεια της πανδημίας. Το 2022, θα μάθουμε εάν η προσφορά μπορεί να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ζήτηση ή αν είναι αναπόφευκτος ο μεγαλύτερος πληθωρισμός στις τιμές.

Παρά την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου, οι παραγωγοί είναι απρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα για νέα παραγωγή, θέτοντας τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου μέσα στο έτος. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποφασίσει εάν θα προμηθεύσει την Ευρώπη με αρκετό ρωσικό φυσικό αέριο για να αποτρέψει μια βαθύτερη κρίση. Καθώς οι κυβερνήσεις από την Ουάσιγκτον έως το Πεκίνο ανησυχούν για τη διαθεσιμότητα των προμηθειών ορυκτών καυσίμων και το κόστος τους, η εστίαση στην ενεργειακή μετάβαση και τις προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα ενδέχεται να εξασθενίσει.

Ο μεγαλύτερος ρυθμιστικός κίνδυνος

Οι δικαστικές μάχες στις ΗΠΑ το 2022 μπορεί να αποφασίσουν πόσο περιθώριο έχουν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της να συνεχίσουν να ρυθμίζουν τη ρύπανση. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εκδικάσει μια αγωγή που κατατέθηκε από εταιρείες άνθρακα που αμφισβητούν την εξουσία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος να περιορίζει τις εκπομπές εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη διάσκεψη κορυφής της Γλασκώβης για το κλίμα, οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να «επανεξετάσουν και να ενισχύσουν» τους στόχους τους για τις εκπομπές έως το τέλος του 2022, δίνοντας κρίσιμα επενδυτικά μηνύματα στους προμηθευτές καθαρής ενέργειας αλλά και στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Πρόσωπο άξιο προσοχής

Ο Ντάρεν Γουντς, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, είχε μια μικτή χρονιά. Τον Μάιο, το μικροσκοπικό ακτιβιστικό hedge fund Engine No 1 εκμεταλλεύτηκε την ανησυχία των μετόχων με την κακή απόδοση και τη στρατηγική για το κλίμα της Exxon, κερδίζοντας μια εκπληκτική μάχη στην συνέλευση αντιπροσώπων μετόχων για να εξασφαλίσει την εκλογή νέων διευθυντών στο διοικητικό συμβούλιο. Έκτοτε, η Exxon ανακοίνωσε μια σειρά από πρωτοβουλίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αλλά θα επεκτείνει η εταιρεία την παραγωγή ορυκτών καυσίμων για να επωφεληθεί από τις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου που αυξάνουν τα κέρδη; Ή θα προχωρήσει σε βαθύτερες δεσμεύσεις για τον περιορισμό της ρύπανσης; Το τι θα κάνει στη συνέχεια ο Γουντς στην πανίσχυρη Exxon θα διαμορφώσει την προσέγγιση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών στην ενεργειακή μετάβαση.

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ επέδειξαν αξιοσημείωτη πειθαρχία το περασμένο έτος, ακολουθώντας μια μετρημένη, μήνα προς μήνα, προσέγγιση για την αποκατάσταση της παραγωγής αργού που όλοι μείωσαν σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές. Η αγορά πετρελαίου αναμένει ότι αυτή η σταθερή πολιτική θα συνεχιστεί, διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Μια κατάρρευση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ ή ένας νέος πόλεμος τιμών —που μπορεί να προκληθεί από μια απροσδόκητη άνοδο της προσφοράς στις ΗΠΑ, τις εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τη Σαουδική Αραβία ή ακόμη και μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν— θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τις κατά τα άλλα ανοδικές παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Derek Brower

Νέες τεχνολογίες

Τάση να προσέξουμε

Το Web3 είναι μια τεχνολογία που αναζητά μια εφαρμογή που θα την καταστήσει κοινά αποδεκτή. Η ονομασία περιλαμβάνει ένα σύνολο τεχνολογιών που βασίζονται σε blockchain που υποστηρίζουν μια πιο αποκεντρωμένη έκδοση του διαδικτύου – μια έκδοση όπου οι χρήστες και όχι οι γιγάντιες εταιρείες τεχνολογίας θα είχαν τον έλεγχο.

Οι πρώτες χρήσεις έχουν έρθει από απροσδόκητες πλευρές. Το ένα είναι το DeFi, ή η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, όπου οι χρήστες αλληλεπιδρούν απευθείας μεταξύ τους, χωρίς να εμπλέκεται χρηματοοικονομικός ενδιάμεσος. Ένα άλλο είναι τα non-fungible token (μη-εμπορεύσιμες “μάρκες”) — μοναδικά ψηφιακά στοιχεία που ξεκίνησαν μια ακμάζουσα νέα αγορά εικονικής τέχνης το 2021.

Η έρευνα για πιο mainstream χρήσεις του Web3 θα απασχολήσει μεγάλα τμήματα της βιομηχανίας τεχνολογίας το 2022.

Ο μεγαλύτερος ρυθμιστικός κίνδυνος

Η ΕΕ ενισχύει το νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές. Αυτά τα δίδυμα νομοθετήματα οδεύουν προς νομοθετική έγκριση το 2022, φέρνοντας την πρώτη σαρωτική ρυθμιστική απάντηση στη δύναμη των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.

Οι διατάξεις περιλαμβάνουν νέες υποχρεώσεις για την αστυνόμευση του διαδικτυακού περιεχομένου, απαιτήσεις για κοινή χρήση δεδομένων και περιορισμούς που θα εμπόδιζαν τις μεγαλύτερες τεχνολογικές πλατφόρμες να παρέχουν προνομιακή μεταχείριση στις δικές τους υπηρεσίες. Αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες για τους σημερινούς τρόπους επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Το 2022 είναι έτος ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ και η έλλειψη δικομματικής συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο συγκράτησης των τεχνολογικών κολοσσών καθιστούν απίθανο η Ουάσιγκτον να δράσει. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες.

Πρόσωπο άξιο προσοχής

Ο Ίλον Μασκ (και πάλι). Ήταν αδύνατο να αγνοηθεί ο Μασκ το 2021, το πρόσωπο της χρονιάς των FT, και έτσι ακριβώς του αρέσει. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το 2022 θα είναι διαφορετικό.

Η ιδιωτική του διαστημική εταιρεία, SpaceX, θα τραβήξει μεγάλο μέρος της προσοχής. Μια επιτυχημένη τροχιακή εκτόξευση του πυραύλου Starship, της εταιρίας του, θα μείωνε δραστικά το κόστος μετάβασης στο διάστημα, αν και ο ίδιος ο Μασκ έχει προειδοποιήσει για τις τεράστιες προκλήσεις. Εάν το δίκτυο SpaceX Starlink μπει σε εμπορική λειτουργία, θα είναι το πρώτο δορυφορικό ευρυζωνικό δίκτυο του είδους του.

Εν τω μεταξύ, η χρηματιστηριακή αποτίμηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων της Tesla θα μπορούσε να βρεθεί υπό πίεση καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ορισμένα από τα νέα μοντέλα της αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις. Αλλά αν η πορεία του Μασκ παρέχει κάποιες ενδείξεις, θα βρει διάφορους τρόπους για να διασφαλίσει ώστε η Tesla θα παραμείνει στο προσκήνιο.

Ποια θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αναλαμβάνει νέο ρόλο. Το αφεντικό της Meta (παλαιότερα γνωστή ως Facebook) δεν είναι ακόμη έτοιμο να ακολουθήσει άλλους ιδρυτές τεχνολογικών κολοσσών και να αφήσει το τιμόνι — σε αντίθεση με τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος γλίστρησε από την πίσω πόρτα της Amazon το 2021 και τους ιδρυτές της Google, που εξαφανίστηκαν από τη σκηνή δύο χρόνια νωρίτερα.

Όμως, ο 37χρονος Ζάκερμπεργκ έδειξε πρόσφατα λιγότερη όρεξη να αντιμετωπίσει δημόσια μια διογκούμενη στρατιά επικριτών του Facebook, και αντ’ αυτού αφιερώνει όλη του την ενέργειά για να κατευθύνει την επόμενη μεγάλη τεχνολογική αλλαγή της εταιρείας, στο μετασύμπαν (metaverse). Μια οργανωτική ανατροπή – όπως η κίνηση του Μπιλ Γκέιτς να γίνει επικεφαλής αρχιτέκτονας λογισμικού στη Microsoft εν μέσω μιας ρυθμιστικής αντίδρασης το 2000 – θα αποδεσμεύσει τον Ζάκερμπεργκ ώστε να ανακατασκευάσει την εταιρεία του μακριά από την δημόσια πίεση.

Richard Waters

Πρόσφατα Άρθρα