Με κέρδη έκλεισαν και οι αμερικανικοί δείκτες στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, καθώς ακολούθησαν το παράδειγμα των μεγάλων αγορών του πλανήτη, ενώ η μετοχή της Apple έκλεψε την παράσταση αφού έγινε η πρώτη εταιρεία που έφτασε τα 3 τρισ. στην κεφαλαιοποίησή της.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,68% στις 36.585 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,64% στις 4.796 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 1,20% στις 15.832 μονάδες.

Επίσης, ο γερμανικός DAX έκλεισε κατά 0,86% υψηλότερα στις 16.020 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,90% στις 7.217 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,5% υψηλότερα, με όλους τους επιμέρους κλάδους του να κλείνουν θετικά, εκτός από εκείνον της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στον δείκτη ξεχώρισε η η γερμανική Lufthansa, με άλμα 8,8%, μετά την αναβάθμισή της από τη Citigroup σε “buy” από “sell”, προηγουμένως.

Οι αγορές, πάντως, ιδίως οι αμερικανικές έχουν την τάση να κερδίζουν στην αρχή του νέου έτους, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να βάλουν πάρουν θέσεις για το νέο 12μηνο, σύμφωνα με την Bank of America. Ενδεικτικό είναι ότι ο S&P 500 σημείωσε άνοδο την πρώτη εβδομάδα του ημερολογιακού έτους σε 11 από τα τελευταία 13 χρόνια, με μέση άνοδο περίπου 1,6%.

Εσπασε το φράγμα του ενός τρισεκατομμυρίου

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Apple έκλεισε με κέρδη 2,7% και έγινε η πρώτη εισηγμένη που έφτασε στα 3 τρισ. η κεφαλαιοποίησή της, καθώς τριπλασιάστηκε μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια. Η Tesla σημείωσε επίσης άνοδο 1,8% στις πρώτες συναλλαγές του 2022, αφού η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων ανέφερε 308.600 παραδόσεις το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Μαζί με την Tesla, οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν επίσης άνοδο, με τη Ford Motor και τη General Motors να κλείνουν με κέρδη 1% και 4% αντίστοιχα.

Η αβεβαιότητα συνεχίζεται

Πάντως η νέα χρονιά ξεκινά με την αβεβαιότητα γύρω από την πανδημία Covid-19 να συνεχίζεται. Η άνοδος της παραλλαγής Omicron οδήγησε σε χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου και οδήγησε ορισμένες επιχειρήσεις και σχολεία να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσωρινού κλεισίματος. Επίσης, πολλές μεγάλες τράπεζες της Wall Street ζήτησαν από τους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι για τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

Ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική αναμένεται επίσης να είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το 2022, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια πολλές φορές μέσα στο έτος για να συμβάλει στη μείωση της αύξησης των τιμών για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street