H οικονομία της Κίνας φαίνεται να περνά αναπηδά από μια «μικρή ύφεση» σε μια άνοδο, καθώς η χώρα χαλαρώνει την νομισματική της πολιτική, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.

Ο ασιατικός κολοσσός είχε συσφίξει τη νομισματική του πολιτική, ξεκινώντας την «επιθετική απομόχλευση» καθώς προσπαθούσε να μειώσει το χρέος στον τομέα των ακινήτων. Και σύμφωνα με την Morgan Stanley, κατάφερε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 — ένα μέγεθος που δεν έχει παρατηρηθεί από την περίοδο 2003 έως 2007.

«Ο ρυθμός της σύσφιξης αποδείχθηκε πολύ επιθετικός, δεδομένου ότι η ανάκαμψη της αύξησης της κατανάλωσης περιορίστηκε λόγω του κύματος Δέλτα και της συνεχιζόμενης προσέγγισης Covid-zero της Κίνας, η οποία διατήρησε την κατανάλωση κάτω από την τάση», αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι οι προβλέψεις για τη ανάπτυξη κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο 5,5% το 2022.

Οι αναλυτές γενικά αναμένουν ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% το 2022. Η Deutsche Bank εκτιμά ανάπτυξη περίπου 5%, ενώ η Nomura έχει πρόβλεψη 4,3%. Οι αναλυτές περιόρισαν επίσης τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας το 2021, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 7,7% και 8,8%.

Ακολουθούν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η Morgan Stanley αναμένει ανάπτυξη για την οικονομία της Κίνας το 2022.

1. Χαλάρωση πολιτικής

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη σταματήσει τις προσπάθειές τους για απομόχλευση και έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τόσο τη νομισματική όσο και τη δημοσιονομική πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε η τράπεζα.

2. Περισσότερη ανακούφιση για τον τομέα των ακινήτων της Κίνας στο μέλλον

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο τομέας ακινήτων της χώρας παγιδεύτηκε σε μια κρίση χρέους. Η πολιτική των «τριών κόκκινων γραμμών» της Κίνας θέτει ένα όριο στο χρέος σε σχέση με τις ταμειακές ροές, τα περιουσιακά στοιχεία και τα επίπεδα κεφαλαίου μιας επιχείρησης. Αυτό άρχισε να χαλιναγωγεί τις επιχειρήσεις του κλάδου μετά από χρόνια ανάπτυξης που τροφοδοτήθηκε από το υπερβολικό χρέος.

Η Morgan Stanley αναφέρει ότι η ανακούφιση έρχεται με μια «αναβαθμονόμηση» της πολιτικής «τώρα να βρίσκεται σε εξέλιξη».

Για παράδειγμα, οι τράπεζες έχουν πει ότι θα αυξήσουν τα στεγαστικά δάνεια και να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού, ενώ ορισμένες πόλεις χαλαρώνουν τους περιορισμούς αγοράς ακινήτων. Οι αρχές έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη μιας διαχειριζόμενης διαδικασίας αναδιάρθρωσης χρέους για τον περιορισμό των κινδύνων χρεοκοπίας, δήλωσε η Morgan Stanley.

3. «Λιγότερο επαχθείς» ενεργειακοί στόχοι το 2022

Οι περιορισμοί στις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα, τα σχέδια της Κίνας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και η αύξηση των εξαγωγών συνέβαλαν στις διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα νωρίτερα φέτος.

Η Morgan Stanley, σημείωσε ότι οι ενεργειακοί στόχοι και στόχοι για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποδείχθηκαν επίσης «πολύ επιθετικοί», καθώς η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανική παραγωγή.

«Ωστόσο, μόλις εμφανίστηκε το ζήτημα της έλλειψης άνθρακα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρενέβησαν γρήγορα και αποτελεσματικά», έγραψε η τράπεζα.

Θα υπάρξει «επαναφορά» αυτών των ενεργειακών στόχων το 2022, ανέφερε.

4. Οι εξαγωγές θα παραμείνουν ισχυρές το 2022

Η τράπεζα είπε επίσης ότι η προσέγγιση της Κίνας για μηδενική Covid έχει αποτρέψει διαταραχές στην εργοστασιακή παραγωγή και μάλιστα οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου της στις παγκόσμιες εξαγωγές.
Ένα ευνοϊκό παγκόσμιο σκηνικό θα πρέπει να οδηγήσει περαιτέρω σε ισχυρή ανάπτυξη του εμπορίου, έγραψε η Morgan Stanley.
Η τράπεζα σημείωσε, ωστόσο, ένας πιθανός παράγοντας για τον οποίο οι επενδυτές είναι προσεκτικοί θα ήταν εάν οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα σημεία συμφόρησης εξομαλυνθούν το επόμενο έτος, προκαλώντας την Κίνα να εγκαταλείψει το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή