Το λίθιο, το αλουμίνιο και το μαγνήσιο είναι τα μέταλλα στα οποία πρέπει να επενδύσετε το 2022.

 Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών του Bloomberg, ο χρυσός θα κλέψει την παράσταση από άλλα πολύτιμα μέταλλα την επόμενη χρονιά. Όμως τα πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός, η πλατίνα και το ασήμι δεν είναι τα μόνα μέταλλα που μπορούν να αποφέρουν κέρδη.

Εξ αιτίας του αγώνα που γίνεται για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, ο χαλκός, το νικέλιο και το κοβάλτιο ανθούν, καθώς αυτά χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αλλά ακόμη και αυτά δεν είναι ίσως αυτά τα οποία θα αποβούν πιο κερδοφόρα σαν επενδύσεις το 2022.

Το λίθιο, το αλουμίνιο και το μαγνήσιο, από τα οποία εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό οι παγκόσμιες τεχνολογικές αλυσίδες, έχουν εκτοξευτεί.

Λίθιο

Το ανθρακικό λίθιο είναι η φθηνότερη και ευκολότερη πηγή για την παραγωγή μπαταριών Li–ion. Οι σημερινές τιμές για ενώσεις λιθίου σπάνε ιστορικά ρεκόρ και συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Η αγορά ανακάμπτει και οι κατασκευαστές μπαταριών για μηχανήματα και οχήματα χρειάζονται όλο και περισσότερες πρώτες ύλες.

Το 2021, η παγκόσμια βιομηχανία χρησιμοποίησε 430.000 τόνους ανθρακικού λιθίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2030 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 1,8 εκατομμύρια τόνους. Η εξαγωγή λιθίου είναι μια πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Αυτό εξηγεί το έλλειμμά του και την άνοδο των τιμών των ενώσεων του.

Οποιος επένδυσε σε λίθιο στην αρχή της πανδημίας, όταν οι κατασκευαστές μπαταριών μείωσαν την παραγωγή λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, κέρδισε σχεδόν 500%. Τότε η τιμή του ανθρακικού λιθίου είχε πέσει στα 5.900 δολάρια ανά τόνο και σήμερα φτάνει να πωλείται για 30.900 δολάρια.

Αλλά ακόμη και σήμερα φαίνεται σαν μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία καθώς το λίθιο κερδίζει δυναμική. Πρόσφατα, αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Evercore ανακοίνωσαν την έναρξη της «δεκαετίας λιθίου» και συμβούλεψαν τους επενδυτές να επενδύσουν σε αυτό το μέταλλο.

Τον Νοέμβριο, ο γίγαντας εξόρυξης Rio Tinto PLC υποσχέθηκε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ορυχείων λιθίου σε ένα σερβικό αποθετήριο, αλλά η αντίδραση των διαδηλωτών οδήγησε τις τοπικές αρχές να αναστείλουν στιγμιαία το σχέδιο χρήσης γης για το ορυχείο. Ομως, ο νέος πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς δεσμεύτηκε να δημιουργήσει ένα κρατικό ορυχείο λιθίου για να διαχειριστεί το αποκαλούμενο «τρίγωνο λιθίου» της χώρας, το μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο.

 

Αλουμίνιο

Φέτος, το αλουμίνιο σημείωσε άλμα ρεκόρ σε αξία από 2.000 δολάρια tον Ιανουάριο σε 3.160 δολάρια ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ένα μέγιστο 13 ετών.

Η οικονομική ανάκαμψη ενίσχυσε τη ζήτηση για μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου.

Η παραγωγή αλουμινίου είναι μια εξαιρετικά ενεργοβόρα διαδικασία και προφανώς επηρεάστηκε από την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται 14 MWh ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου στον κόσμο.

Η Γουινέα, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο από άποψη αποθεμάτων μεταλλεύματος αλουμινίου, συγκλονίστηκε από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα συνέπεια του οποίου ήταν η διακοπή της παραγωγής και της εξαγωγής του μετάλλου.

Αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης είναι η κατάσταση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό αλουμινίου στον κόσμο. Οι πλημμύρες στην επαρχία Shaanxi, η οποία παράγει το 30 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, επιδείνωσαν την ενεργειακή κρίση στην Κίνα. Από την άλλη πλευρά, η χώρα συνεχίζει να καταπολεμά τη ρύπανση και θέτει ποσοστώσεις για ρυπαίνουσες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων αλουμινίου. Η κατάσταση στην Κίνα έχει οδηγήσει σε μείωση επτά τοις εκατό της ετήσιας παραγωγής αλουμινίου.

Οι αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Argus, για παράδειγμα, πιστεύουν ότι οι τιμές για αυτό το μέταλλο το 2022 δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις κορυφαίες τιμές τους το 2021 λόγω της ασταθούς ζήτησης των καταναλωτών.

Ωστόσο, η εισαγωγή αλουμινίου στην Κίνα αυξάνεται, όπως και η ζήτηση της παγκόσμιας οικονομίας. Η Statista προβλέπει ότι η αγορά αλουμινίου θα αυξάνεται 2,6 τοις εκατό ετησίως και θα φτάσει τους 78,4 εκατομμύρια τόνους έως το 2029. Σήμερα καταναλώνουμε 64,2 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου ετησίως, δηλαδή η τιμή του θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνει την πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι έως το 2023 η τιμή του αλουμινίου θα αυξηθεί στα 3.250 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο και έως το 2025 στα 3.500 δολάρια ΗΠΑ.

Το αλουμίνιο είναι 2ος ελληνικός τομέας σε εξαγωγές, με €1,75 δισ., που αντιπροσωπεύει το 5,2% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα κρίσιμο υλικό για τη σκλήρυνση των κραμάτων αλουμινίου και χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από ηλεκτρικά εργαλεία έως φορητούς υπολογιστές. Κύριοι καταναλωτές είναι η Κίνα (39%), ακολουθούμενη από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (περίπου 19%) και η Ιαπωνία (4%). Η ανεπάρκεια μαγνησίου οδηγεί σε σοβαρή κρίση στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για την απόκτηση ελαφρών και υπερελαφρών κραμάτων. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς μαγνησίου ήταν 4.115,0 εκατομμύρια δολάρια το 2019 και προβλέπεται να φτάσει τα 5.928,1 εκατομμύρια δολάρια έως το 2027. 

Η κατάσταση με το μαγνήσιο μοιάζει πολύ με αυτή του αλουμινίου. Ο μεγαλύτερος – έως και 87 τοις εκατό – παραγωγός μαγνησίου στον κόσμο είναι η Κίνα. Η κυβέρνηση της χώρας, όπως αναφέραμε, αγωνίζεται να μειώσει τις εκπομπές. Και η παραγωγή μαγνησίου απαιτεί τρεις φορές περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το αλουμίνιο – περίπου 40 MWh ανά τόνο.

Μέχρι πρόσφατα, το 60 τοις εκατό του συνόλου του κινεζικού μαγνησίου παραγόταν στην επαρχία Shaanxi. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, 35 από τα 50 εργοστάσια στο Shaanxi έκλεισαν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μέταλλο αυξήθηκε από 2.000 δολάρια ανά τόνο στην αρχή του έτους σε 10.000 δολάρια ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου: εάν τα αποθέματα μαγνησίου εξαντληθούν μέσα στο έτος, τα εργοστάσια αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη θα κλείσουν.

Όλα δείχνουν να είναι εντάξει προς το παρόν. Τα κινεζικά εργοστάσια ξανάρχισαν την παραγωγή τον Οκτώβριο και η τιμή του μαγνησίου έπεσε στα 5.500 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο. Όμως ο Ουόρεν Μπάφετ συνιστά άμεση επένδυση στο μέταλλο. Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ομίλου CRU, λόγω της κυριαρχίας της Κίνας στον τομέα, η ανεπάρκεια μαγνησίου θα παραμείνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%