Θα συνεχιστεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και το 2022, προβλέπει έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή. Με πρωταγωνίστρια, μάλιστα, την οικονομία της Ινδίας που θα ξεπεράσει σε ΑΕΠ τη γαλλική οικονομία, ενώ το 2023 θα ξεπεράσει και την οικονομία της Βρετανίας, ώστε να γίνει η Πέμπτη μεγαλύτερη του πλανήτη μετά από την αμερικανική, την κινεζική, την ιαπωνική και τη γερμανική. Σημειωτέον ότι βάσει άλλων ερευνών το ινδικό ΑΕΠ ήδη από το 2021 έχει ξεπεράσει κατά τι το γαλλικό.

Για την Κίνα οι προβλέψεις των ειδικών δεν είναι τόσο εντυπωσιακές. Εξάλλου και η νομενκλατούρα του Πεκίνου διαπιστώνει ότι έχει τραβήξει αρκετά τα «γκέμια» της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και τώρα με τη συγκυρία της πανδημίας και των συνεπειών της – κυρίως των δυσλειτουργιών στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα – η κάμψη του αναπτυξιακού ρυθμού είναι πιο απότομη από την αρχικώς προσδοκώμενη (για να αντιμετωπίσει την οικονομική «υπερθέρμανση»).

Η βρετανική εταιρεία συμβούλων Cebr στην χριστουγεννιάτικη έρευνά της World Economic League Table προβλέπει ότι το 2022 θα είναι μια κομβική χρονιά για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, καθώς το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει για πρώτη φορά στην Ιστορία το κατώφλι των 100 τρισ. δολαρίων.

Θα περιμένει για την πρωτιά η Κίνα

Πέρα από τις πολύ ενθαρρυντικές προβλέψεις για την ινδική οικονομία (όχι μόνο την επόμενη χρονιά αλλά και τη δεκαετία ολόκληρη), η Cebr θεωρεί ότι πολύ δυναμικός θα είναι και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ το 2022 και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Έτσι, βάσει της προβολής των προβλέψεων των οικονομολόγων σε βάθος χρόνου, ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι η Κίνα θα καθυστερήσει δύο χρόνια για να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να γίνει η μεγαλύτερη σε ΑΕΠ (υπολογισμένο σε δολάρια) οικονομία του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της βρετανικής εταιρείας θεωρούν πλέον ότι το «προσπέρασμα» των Κινέζων στους Αμερικανούς θα γίνει το έτος 2030 και όχι το 2028, όπως πίστευαν στην περυσινή τους έκθεση.

Διαβάστε επίσης: Σε συμπληγάδες η παγκόσμια οικονομία

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου οι ερευνητές της Cebr πιστεύουν ότι θα γίνουν περαιτέρω ανακατατάξεις στο Top 10 των μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων στον πλανήτη. Η Γερμανία, για παράδειγμα, αναμένεται να ξεπεράσει την Ιαπωνία το έτος 2033 και να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη μετά από την πρώτη (τότε) κινεζική και την αμερικανική.

Επίσης, το 2034 η οικονομία της Ινδονησίας αναμένεται να εκτιναχθεί στην ένατη θέση παγκοσμίως, ενώ το 2036 είσοδο στο Top 10 προβλέπεται να κάνει η οικονομία της Ρωσίας. Οι βρετανοί ερευνητές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που το περασμένο Σάββατο, μία ημέρα δηλαδή προτού ανακοινωθεί η έκθεση της Cebr, δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι πιο κοντά στο στόχο της να γίνει μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη».

Η απειλή του πληθωρισμού

«Το πιο σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει όχι μόνο το 2022 αλλά ολόκληρη τη δεκαετία που διανύουμε τις οικονομίες ολόκληρης της υφηλίου είναι το πώς θα διαχειριστούν τον πληθωρισμό, που σήμερα έχει αγγίξει ήδη το 6,8% στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής πρόεδρος του Cebr Ντάγκλας ΜακΟυίλιαμς.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγικό fund – Παρατεταμένη αδυναμία των αγορών και πληθωρισμός σκιάζουν τον ορίζοντα

«Ελπίζουμε ότι μια σχετικά μέτριας έκτασης διορθωτική παρέμβαση από τις Κεντρικές Τράπεζες θα θέσει ξανά υπό έλεγχο τον δομικό πληθωρισμό, τα στοιχεία εκείνα δηλαδή των δεικτών που δεν επηρεάζονται από εποχικούς παράγοντες. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό τους επόμενους μήνες, ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια νέα οικονομική ύφεση το 2023 ή το 2024», προειδοποίησε ο Ντάγκλας ΜακΟυίλιαμς.

Περισσότερο ευάλωτοι οι εργαζόμενοι

Εδώ θα μπορούσε να σημειώσει κανείς ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος σε περίπτωση που ξεφύγει ο έλεγχος σε επίπεδο των τιμών θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, που θα συνεχίσει να ταλανίζει και το 2022 τις κοινωνίες και ιδιαίτερα την εργατική τάξη στον πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: JP Morgan – Η νέα χρονιά θα φέρει το τέλος της πανδημίας και πλήρη οικονομική ανάκαμψη

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στην πλέον πρόσφατη έκθεσή της προβλέπει ότι το 2022 θα βρει τουλάχιστον 220 εκατ. ανθρώπους στην ανεργία και ότι την καινούργια χρονιά ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός αυτός θα υποχωρήσει μόνο στα 205 εκατομμύρια. Θα παραμείνει, δηλαδή, αρκετά υψηλότερα από το επίπεδο των 187 εκατομμυρίων ανέργων που είχαν καταγραφεί το 2019, προτού ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Η τελούσα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ILO προβλέπει το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρήσει από το 6,3% στο 5,7% το 2022, ενώ το 2019 βρισκόταν στο 5,4%.

«Ο ρυθμός δημιουργίας απασχόλησης θα είναι ανεπαρκής και δεν θα καλύψει πριν από το 2023 τις απώλειες που προκάλεσε στον κόσμο της εργασίας η υγειονομική κρίση», σημείωσε στο Reuters ο οικονομολόγος της Οργάνωσης Στέφαν Κουν, εξηγώντας ότι ο αληθινός αντίκτυπος στην αγορά εργασίας είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφουν οι αριθμοί λόγω αφενός των πληθωριστικών πιέσεων και αφετέρου της μείωσης των ωρών απασχόλησης που λόγω πανδημίας έχουν επιβάλει πολλοί εργοδότες στους υπαλλήλους τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή