Με το δεξί μπήκε η χρονιά για τη Tesla, με τη μετοχή της να ξεκινά την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς στη Wall Street με σημαντικά κέρδη έως και 10% στον απόηχο της είδησης πως «έσπασε» το ρεκόρ παράδοσης νέων οχημάτων κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Θυμίζουμε πως η εταιρεία του Ίλον Μασκ ανακοίνωσε πως παρέδωσε 308.600 οχήματα κατά το τέταρτο τρίμηνο, με τις παραδόσεις να είναι αυξημένες κατά 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Μάλιστα, στα επίπεδα αυτά ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν τις παραδόσεις οχημάτων της εταιρείας να κυμανθούν περίπου στις 263.000. Αντιστοίχως σε ετήσια βάση, οι παραδόσεις οχημάτων ξεπέρασαν τις 936.000, ήτοι αύξηση ύψους 87%(!) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Με το σύνολο των αναλυτών να παραδέχεται πως τα στοιχεία ήταν λίαν εντυπωσιακά, διαψεύδοντας ευχάριστα ακόμη και τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Tesla, η αντίδραση του χρηματιστηρίου σήμερα ήταν και η αναμενόμενη!

Με το «καλημέρα», η μετοχή έκανε άλμα κατά περίπου 10% καταγράφοντας την καλύτερη αρχή για νέα χρονιά αφότου η εταιρεία ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση της στο χρηματιστήριο πάνω από μια δεκαετία πριν. Με τον τρόπο αυτό διεύρυνε τα ήδη σημαντικά κέρδη που μέτρησε το 2021, με την μετοχή της να καταγράφει άνοδο σχεδόν κατά 50% με αποτέλεσμα και η χρηματιστηριακή της αξία να ξεπεράσει (για πρώτη φορά, τον Οκτώβριο) το ένα τρισ. δολάρια, μία από τις ελάχιστες αμερικανικές εταιρείες που το έχουν καταφέρει.

Βέβαια, ειδικά ο Δεκέμβριος έκλεισε με απώλειες, λόγω της ρευστοποίησης μετοχών από τον ίδιο τον Μασκ, που πούλησε το 10% των μετοχών του. Όμως αυτό δεν επηρέασε τον συνολικό θετικό απολογισμό της χρονιάς, με τη μετοχή να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεν είναι τυχαίο πως και για το 2022 οι προοπτικές για την Tesla και τη μετοχή της μοιάζουν ρόδινες. Ο ίδιος ο Ίλον Μάσκ, σχολιάζοντας τα στοιχεία τριμήνου έκανε λόγο για το «πράσινο κύμα» που λαμβάνει σάρκα και οστά με φόντο τη συνολική ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης αλλά και την αύξηση της ζήτησης σε στρατηγικές αγορές όπως της Κίνας. Κι αυτό παρά τις δυσχέρειες που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου η έλλειψη ημιαγωγών, αλλά και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τα οποία η Tesla δείχνει να διαχειρίζεται αρκετά ικανοποιητικά.

«H Tesla συνεχίζει να κινείται σωστά, προχωρώντας σε παραδόσεις και κρατώντας την παραγωγή πάνω από τις προβλέψεις. Με τον ανταγωνισμό τον κλάδο να εντείνεται με την είσοδο και νέων παιχτών, θεωρούμε πως το 2022 θα είναι κρίσιμη χρονιά για την Tesla» σχολίασε σε ανάλυση του ο Τζέφρεϊ Όσμπορν της επενδυτικής Cowen Inc.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή