Όταν το πιο μετριοπαθές από τα στελέχη της Federal Reserve εμφανίζεται να υποστηρίζει το λιγότερο δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στη χρονιά προκειμένου να καταλαγιάσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, τότε είναι πιο εύκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για την πορεία σύσφιξης της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής μέσα στη χρονιά.

«Προτάσσω δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2022, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο και πιο επίμονα από ότι περίμενα» ανέφερε σε τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Minneapolis Fed, Νιλ Κασκάρι δημιουργώντας αίσθηση στην αγορά με την στροφή του.

Εξάλλου, το κυριότερο από τα… περιστέρια του συμβούλιου είχε, μόλις πριν λίγες εβδομάδες, προειδοποιήσει τους συναδέλφους του ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να αντιδράσει υπερβολικά απέναντι στον αυξημένο πληθωρισμό.

Το γεγονός πως ακόμη και ο κ. Κασκάρι ανέκοψε πρύμναν για την ανάγκη ταχείας αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής της Fed και μάλιστα τουλάχιστον με δύο αυξήσεις των επιτοκίων σημαίνει πως οι ισορροπίες στο συμβούλιο έχουν για τα καλά ανατραπεί.

Το συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίαση του για τη χρονιά, στα μέσα Δεκεμβρίου, είχε εμφανιστεί μόνο να δηλώνει πως όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως είναι συνετή η έναρξη της ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων από τα σημερινά μηδενικά επίπεδα, κάποια στιγμή, μέσα στο 2022.

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο μεγάλο μέρος του συμβουλίου είχε υποστηρίξει πως μια τέτοια συζήτηση θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι το 2023. Ανάμεσα τους και ο επικεφαλής της Minneapolis Fed. Όμως, με τον πληθωρισμό να καλπάζει αγγίζοντας το Νοέμβριο το ζενίθ του 6,8%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα χρόνων, το κλίμα έχει αλλάξει.

Σημειωτέον πως η πρώτη συνεδρίαση της FOMC για την νέα χρονιά θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή