Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες θα εφαρμόσει την πρώτη της αύξηση επιτοκίων σε τρία χρόνια, μια κίνηση που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κρίνουν απαραίτητη και που οι αγορές και η οικονομία δέχονται διστακτικά.

Όπως επισημαίνει το CNBC, η Fed αύξησε για τελευταία φορά τα επιτόκια στα τέλη του 2018, ως μέρος μιας διαδικασίας «ομαλοποίησης» που συνέβη στην φθίνουσα περίοδο της πιο μακροχρόνιας οικονομικής επέκτασης στην ιστορία των ΗΠΑ .

Μόλις επτά μήνες αργότερα, η κεντρική τράπεζα υπαναχώρησε καθώς η ανάπτυξη φαινόταν όλο και πιο εύθραυστη. Οκτώ μήνες μετά την αρχική περικοπή τον Ιούλιο του 2019 , η Fed αναγκάστηκε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού μέχρι το μηδέν, με τη πανδημία να κλονίζει την παγκόσμια οικονομία

Έτσι, καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται για επιστροφή σε πιο συμβατική νομισματική πολιτική, η Wall Street παρακολουθεί στενά. Η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του νέου έτους έδειξε ότι η αγορά είναι πρόθυμη να συνεχίσει να πιέζει υψηλότερα.

«Όταν κοιτάζεις πίσω ιστορικά τη Fed, προηγούνται συνήθως πολλαπλές συσφίξεις πολιτικής πριν αντιμετωπίσεις προβλήματα με την οικονομία και τις αγορές», δήλωσε Τζι Πόλσεν , επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στον Leuthold Group.

Ο Πόλσεν αναμένει ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει την πρώτη άνοδο – που πιθανότατα θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της 15ης-16ης Μαρτίου – χωρίς πολλές φανφάρες, καθώς το γεγονός μοιάζει να έχει προεξοφληθεί και θα διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς μόνο σε ένα εύρος 0,25%-0,5 %.

Οι αξιωματούχοι της Fed στη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο προανήγγειλαν δύο επιπλέον αυξήσεις 25 μονάδων βάσης πριν από το τέλος του έτους.

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια ανταποκρινόμενη στις πληθωριστικές πιέσεις που τρέχουν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν 40 χρόνια . Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ και οι περισσότεροι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πέρασαν μεγάλο μέρος του 2021 επιμένοντας ότι οι τιμές θα χαλαρώσουν σύντομα, αλλά παραδέχθηκαν προς το τέλος του έτους ότι η τάση δεν ήταν πλέον «παροδική».

Μηχανική προσγείωσης

Το αν η Fed μπορεί να ενορχηστρώσει μια «εύρυθμη πτώση» θα καθορίσει πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στις αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρόεδρος της Gramercy Fund Management.

Σε αυτό το σενάριο, «η Fed τα καταφέρνει σωστά και η ζήτηση μειώνεται λίγο και η πλευρά της προσφοράς ανταποκρίνεται. Αυτό είναι ένα είδος προσαρμογής Goldilocks», είπε στο CNBC .

Ωστόσο, είπε ότι ο κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός να επιμένει και να αυξάνεται ακόμη περισσότερο από ό,τι προβλέπει η Fed, προκαλώντας μια πιο επιθετική απάντηση.

Οι επενδυτές θα ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο σκέψης της Fed αργότερα αυτή την εβδομάδα, όταν τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC του Δεκεμβρίου θα δημοσιευτούν την Τετάρτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά θα έχουν οι συζητήσεις όχι μόνο για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και την απόφαση για μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, αλλά και πότε η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της.

Παρόλο που η Fed σκοπεύει να σταματήσει τις αγορές την άνοιξη, θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα έσοδα από τις τρέχουσες συμμετοχές της, τα οποία θα διατηρήσουν τον ισολογισμό γύρω από το τρέχον επίπεδο των 8,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο οικονομολόγος της Citigroup Andrew Hollenhorst αναμένει ότι η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή