Μπορεί να δυσκολεύτηκαν, αλλά τελικά κατάφεραν να κλείσουν θετικά οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και ο FTSE 100 στο Λονδίνο εμφανίστηκε αδύναμος, μετά το χθεσινό ανοδικό άλμα αλλά και την κλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων που προμηνύουν μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,09%, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του κλεινουν σε θετικό έδαφος εκτός από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Την ίδια ώρα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,16% στις 7.516 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,74% στις 16.271 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 7.376 μονάδες.

Η πορεία των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων επηρεάζει όλες τις αγορές παγκοσμίως, καθώς διαμορφώνει τα επιτόκια δανεισμού για στεγαστικά δάνεια και πολλά άλλα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Η αύξηση του κόστους δανεισμού επηρεάζει και τις ταμειακές ροές των περισσοτέρων κλάδων, άρα και τα μεγέθη τους.

Στα μάκρο της ημέρας, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες, υποχώρησε στις 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από 55,4 τον Νοέμβριο στην Ευρωζώνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Παράλληλα, τις υψηλότερες ταχύτητες σε διάστημα μεγαλύτερο από 10 χρόνια ανέπτυξε ο πληθωρισμός στη γειτονική Ιταλία τον Δεκέμβριο με «καύσιμο» το αυξανόμενο κόστος ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 4,2% σε ετήσια βάση, ο υψηλότερος από το 2008, όπως είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg, έναντι 3,9% τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές