Στο μικροσκόπιο των τουρκικών αρχών μπαίνουν όσοι επενδυτές αγοράζουν μεγάλα ποσά ξένου νομίσματος. Μάλιστα, έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να λάβουν μέτρα και να αποτρέπουν τους πελάτες τους από τη χρήση της αγοράς spot για συναλλαγές που σχετίζονται με αντιστάθμιση κινδύνου, καθώς αγωνίζονται να συγκρατήσουν την υποχώρηση της λίρας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τους παρέχουν κάθε πληροφορία για τυχόν αγορές μεγάλων ποσών σε δολάρια που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά, δίνοντας όλα στοιχεία των επενδυτών.
Τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.
Οι αρχές ζήτησαν επίσης από τις τράπεζες να συμβουλεύσουν τους εταιρικούς πελάτες που επιθυμούν να αντισταθμίσουν τυχόν πιθανές απώλειες σε λίρες να μην το πράξουν.
Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η λίρα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επηρεασμένη από έναν κύκλο επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων που οδήγησαν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των δύο δεκαετιών. Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν 0,2% χαμηλότερα στα 13,4363 ανά δολάριο.
Η λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία παρά τη σειρά έκτακτων μέτρων που έχουν λάβει τόσο η κυβέρνηση όσο και η κεντρική τράπεζα.
Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης έναν νέο τύπο καταθετικού λογαριασμού συνδεδεμένου με ξένο νόμισμα που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την αχαλίνωτη ζήτηση για ευρώ και δολάρια από ντόπιους επενδυτές και θα απαιτήσει από τους εξαγωγείς να μετατρέψουν το ένα τέταρτο των εσόδων τους σε λίρες.
Υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης πέρυσι. Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τοπικό νόμισμα, ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι η Τουρκία δεν θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.
Ο Ερντογάν λέει ότι θέλει να απαλλάξει τη χώρα από την εξάρτησή της από βραχυπρόθεσμα ξένα κεφάλαια που εισρέουν όταν τα επιτόκια είναι υψηλά και θέλει να εξοπλίσει εκ νέου την οικονομία ενισχύοντας τις εξαγωγές. Πιστεύει επίσης ότι τα υψηλά ποσοστά τονώνουν τον πληθωρισμό περισσότερο παρά τον μειώνουν.
Latest News
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα