Στο μικροσκόπιο των τουρκικών αρχών μπαίνουν όσοι επενδυτές αγοράζουν μεγάλα ποσά ξένου νομίσματος. Μάλιστα, έχει ζητηθεί από τις τράπεζες να λάβουν μέτρα και να αποτρέπουν τους πελάτες τους από τη χρήση της αγοράς spot για συναλλαγές που σχετίζονται με αντιστάθμιση κινδύνου, καθώς αγωνίζονται να συγκρατήσουν την υποχώρηση της λίρας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ζήτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τους παρέχουν κάθε πληροφορία για τυχόν αγορές μεγάλων ποσών σε δολάρια που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά, δίνοντας όλα στοιχεία των επενδυτών.

Τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

Οι αρχές ζήτησαν επίσης από τις τράπεζες να συμβουλεύσουν τους εταιρικούς πελάτες που επιθυμούν να αντισταθμίσουν τυχόν πιθανές απώλειες σε λίρες να μην το πράξουν.

Η κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η λίρα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επηρεασμένη από έναν κύκλο επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων που οδήγησαν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των δύο δεκαετιών. Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν 0,2% χαμηλότερα στα 13,4363 ανά δολάριο.

Η λίρα συνεχίζει την πτωτική της πορεία παρά τη σειρά έκτακτων μέτρων που έχουν λάβει τόσο η κυβέρνηση όσο και η κεντρική τράπεζα.

Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης έναν νέο τύπο καταθετικού λογαριασμού συνδεδεμένου με ξένο νόμισμα που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την αχαλίνωτη ζήτηση για ευρώ και δολάρια από ντόπιους επενδυτές και θα απαιτήσει από τους εξαγωγείς να μετατρέψουν το ένα τέταρτο των εσόδων τους σε λίρες.

Υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης πέρυσι. Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τοπικό νόμισμα, ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι η Τουρκία δεν θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Ο Ερντογάν λέει ότι θέλει να απαλλάξει τη χώρα από την εξάρτησή της από βραχυπρόθεσμα ξένα κεφάλαια που εισρέουν όταν τα επιτόκια είναι υψηλά και θέλει να εξοπλίσει εκ νέου την οικονομία ενισχύοντας τις εξαγωγές. Πιστεύει επίσης ότι τα υψηλά ποσοστά τονώνουν τον πληθωρισμό περισσότερο παρά τον μειώνουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ