Με τον πληθωρισμό της Τουρκίας να φτάνει το 36,1%, σε υψηλά 19 ετών, η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές αυξήσεις τιμών και πιέσεις κόστους, καθώς η Άγκυρα ακολουθεί μία ανορθόδοξη οικονομική πολιτική, προχωρώντας σε μείωση αντί για αύξηση των επιτοκίων.

Όπως αναφέρει το Reuters, παρά τις πιέσεις τιμών, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ακολούθησε, από τον Σεπτέμβριο, την πολιτική της μείωσης του βασικού της επιτοκίου κατά 500 μονάδες βάσεις στο 14%, οδηγώντας την τουρκική λίρα σε πτώση κατά 50%.

Έτσι, δημιουργήθηκε αυτό που ορισμένοι οικονομολόγοι αποκαλούν «φαύλο κύκλο», με την κυβέρνηση να απαντά, μεταξύ άλλων, με αύξηση του κατώτατου μισθού, επιβολή φόρων και τέλη σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά οι αυξήσεις στις οποίες έχει προβεί η τουρκική κυβέρνηση ανά τομέα με σκοπό την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

  • Μισθός και συντάξεις

Η κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση κατώτατου μισθού κατά 50% στις 4.520 λίρες για το 2022, ενώ αυξήθηκαν και οι σχετικοί φόροι για τους εργοδότες. Παράλληλα, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να αυξηθούν κατά 30,5% από τον Ιανουάριο, ενώ οι μηνιαίες συντάξεις αναμένεται να αυξηθούν από τις 1.500 στις 2.500 λίρες.

  • Τιμές ενέργειας 

Ταυτόχρονα, αύξηση αναμένεται και στις τιμές ηλεκτρισμού, οι οποίες πρόκειται να αυξηθούν κατά 125% για όσους καταναλώνουν υψηλά ποσά ενέργειας για εμπορικούς σκοπούς και κατά 50% για όσα νοικοκυριά καταναλώνουν χαμηλότερα ποσά ενέργειας. Παράλληλα, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 25% για οικιακή και 50% για βιομηχανική χρήση, ενώ το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 5% (περισσότερο από μισή λίρα ανά λίτρο), με την τιμή της βενζίνης να αυξάνεται κατά 1,29 λίρες.

  • Τσιγάρα και αλκοόλ

Αύξηση κατά 47% σημειώθηκε, επίσης, στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και αλκοόλ, κάνοντας, έτσι, τα τσιγάρα 20% πιο ακριβά και αυξάνοντας την τιμή του αλκοόλ κατά περίπου 20-33%.

  • Ασφάλιση αυτοκινήτου

Από τον Φεβρουάριο και έπειτα αύξηση θα σημειωθεί, επίσης, και στις ασφαλίσεις αυτοκινήτων κατά 20%.

  • Μέσα μεταφοράς και ταξί

Οι τιμές των εισιτηρίων για τα λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 36%, ενώ οι τιμές των ταξί στην ίδια πόλη αυξήθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο από τις αρχές του έτους. Ακόμη, αύξηση κατά 36% σημείωσε και η τιμή του τρένου, το οποίο διασχίζει μέσω τούνελ τη θάλασσα του Μαρμαρά, ενώ, παράλληλα, αυξήσεις σημειώθηκαν και στις τιμές των εισιτηρίων για τα τρένα υψηλής ταχύτητας, κατά περίπου 20%.

  • Σιτηρά

Αύξηση κατά 23-24% αναμένεται ακόμη στη τιμή του κριθαριού και του σιταριού με σκοπό την οικονομική στήριξη των αγροτών.

  • Διόδια

Οι τιμές των διοδίων στις εθνικές οδούς και τις γέφυρες πρόκειται να αυξηθούν, επίσης, κατά 25%, κατά μέσο όρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή