Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων περίπου 20 ετών «τρέχει» ο πληθωρισμός στην Τουρκία, με την βουτιά της λίρας και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, να ενισχύουν περαιτέρω τις πιέσεις.

Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να υπεραμύνεται της «παράδοξης» οικονομικής του πολιτικής υποστηρίζοντας ότι η μείωση των επιτοκίων θα τονώσει την ανάπτυξη και θα φρενάρει τις αυξήσεις στις τιμές. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο.

Επίσης, αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία διατήρησε τον μεσοπρόθεσμο στόχο για τον πληθωρισμό στο 5% για το 2022, λέγοντας ότι «η νομισματική πολιτική έχει σχεδιαστεί ώστε να φτάσει σταδιακά αυτόν τον στόχο….».

Ειδικότερα, σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 36,08%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2002, και έναντι 21,31% που ήταν τον Νοέμβριο. Αναλυτές στo Bloomberg προέβλεπαν ανάπτυξη 27,36% .

Σε μηνιαία βάση οι τιμές αυξήθηκαν κατά 13,58%, έναντι της μέσης εκτίμησης για 8,5%.

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 19,08% μέσα στον μήνα, ανεβάζοντας τον ετήσιο πληθωρισμό κατά 79,89%!, ποσοστό που προοιωνίζεται ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στο μέλλον για τον καταναλωτή.

Ειδικά όσον αφορά στην οικονομία, τα δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρανοήσεων, όσον αφορά στην κρισιμότητα της κατάστασης και τα περιορισμένα περιθώρια ελιγμών που διαθέτουν πλέον Ερντογάν και ΑΚΡ. Η πορεία της λίρας είναι, αναμφίβολα, αποκαλυπτική.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, συγκεκριμένα, συνέχισε να διολισθαίνει και στις 31 Δεκεμβρίου, σπάζοντας και το φράγμα των 13 λιρών ανά δολάριο και οδεύοντας ολοταχώς προς το επόμενο, των 14. Έτσι, η λίρα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της από τις αρχές του έτους, με αποτέλεσμα να είναι μακράν το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε εκείνα των αναπτυσσόμενων χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή