Η συνολική κλειδωμένη αξία (TVL) στο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο (DEX) ‘Osmosis’, το οποίο αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος του Cosmos (ATOM), ξεπέρασε σήμερα τα $1 δισεκατομμύριο, σύμφωνα με την πλατφόρμα αναλύσεων DeFi Llama.

Η παραπάνω επιτυχία αποτελεί απόρροια της ταχείας ανάπτυξης που έχει δει το DEX την τελευταία εβδομάδα. Την ώρα της καταγραφής, το TVL στο Osmosis έχει αυξηθεί κατά 7,77% σε 24 ώρες και κατά 33,74% μέσα σε 7 μέρες.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Osmosis έχει πετύχει μαζική εισροή νέων κεφαλαίων. Το TVL μπορεί να αυξηθεί με δύο τρόπους: είτε οι χρήστες προσθέτουν tokens στην πλατφόρμα, είτε αυξάνεται η τιμή των ήδη κλειδωμένων περιουσιακών στοιχείων.

Ταυτόχρονα, το Osmosis κατέγραψε προσωπικό ρεκόρ ως προς τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών, φτάνοντας τα $95,5 εκατομμύρια σε 24 ώρες, ενώ το governance token της, το OSMO σημείωσε το νέο ιστορικό υψηλό των $7,84.

Τι είναι το Osmosis?

Το Osmosis είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα market maker – παρόμοιο με το Uniswap του Ethereum ή το PancakeSwap του Binance Smart Chain – που επιτρέπει τη διαπραγμάτευση (ανταλλαγή) διάφορων token μέσω δεξαμενών ρευστότητας (liquidity pools) που παρέχονται από τους χρήστες. Με άλλα λόγια, η πλατφόρμα διεκπεραιώνει συναλλαγές χωρίς κεντρικούς μεσάζοντες (αποκεντρωμένο).

Το DEX βασίζεται στο δικό του πρωτόκολλο blockchain proof-of-stake (PoS), το οποίο, με τη σειρά του, αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τη μηχανή Tendermint – ένα βασικό συστατικό του οικοσυστήματος Cosmos. Το Osmosis επιτρέπει επίσης σε άλλα δίκτυα να διασυνδέονται μέσω του πρωτοκόλλου Inter-Blockchain Communication (IBC).

Τι είναι το TVL?

Το TVL (Total Value Locked/ συνολική κλειδωμέμη αξία) είναι μια μέτρηση που αντιπροσωπεύει την τρέχουσα συνδυασμένη τιμή όλων των token που είναι κλειδωμένα σε οποιαδήποτε δεδομένη πλατφόρμα. Όταν πρόκειται για PoS DEX, συνήθως περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία που οι χρήστες επιλέγουν είτε να κάνουν staking (και να βοηθήσουν στη διατήρηση του δικτύου), είτε να κλειδώσουν σε ομάδες ρευστότητας (για να διευκολύνουν τις συναλλαγές).
Στα κλασικά αποκεντρωμένα συστήματα οι χρήστες πρέπει να επιλέξουν είτε τον ρόλο του Staker, είτε του παρόχου ρευστότητας, ώστε να λαμβάνουν αντίστοιχες παθητικές αποδόσεις στις συμμετοχές τους. Αυτό δεν συμβαίνει με το Osmosis.
Το DEX πρωτοστάτησε στη λεγόμενη λειτουργία «υπερρευστού staking» που επιτρέπει στους κατόχους του OSMO να κάνουν staking και να παρέχουν ρευστότητα ταυτόχρονα και χωρίς οποιεσδήποτε αντισταθμίσεις δικτύου.

Το Ίδρυμα Osmosis

Η ταχεία ανάπτυξη του DEX έρχεται μετά την πώληση token αξίας $21 εκατομμυρίων που έκλεισε το Ίδρυμα Osmosis στις 21 Οκτωβρίου.
Ο Charlie Noyes, επενδυτικός συνεργάτης της Paradigm είχε δηλώσει την περίοδο εκείνη: «Το Osmosis είναι η πρώτη μας επένδυση AMM εκτός του οικοσυστήματος Ethereum. Η κυκλοφορία του IBC, του πρωτοκόλλου διαλειτουργικότητας πολλαπλών αλυσίδων της Cosmos, ξεκίνησε μια έκρηξη δραστηριότητας και πειραματισμού προγραμματιστών από την Κάμπρια. Το Osmosis είναι το φυσικό κέντρο βάρους για τη ρευστότητα στο αναδυόμενο οικοσύστημα DeFi του Cosmos.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News