Η κινεζική ρυθμιστική αρχή αρμόδια για τον κυβερνοχώρο αποφάνθηκε ότι οι προγραμματιστές που πρόκειται να λανσάρουν εφαρμογές οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την κοινή γνώμη θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο ασφαλείας.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμα βήμα του Πεκίνου στον έλεγχο και την παρακολούθηση της πληροφορίας στο ήδη αυστηρά ελεγχόμενο κινεζικό διαδίκτυο. Πάντως, παραμένει ασαφές εάν η συγκεκριμένη οδηγία θα αφορά λειτουργίες ή τεχνολογίες.
Ουσιαστικά με την τελευταία οδηγία της πολιτικά πανίσχυρης CAC (Cyberspace Administration of China) τίθεται ένα περίγραμμα ελέγχου στο πώς οι δημιουργοί των εφαρμογών θα πρέπει να λειτουργούν. Έτσι, «οι πάροχοι εφαρμογών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το λογισμικό που αναπτύσσουν σε δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή θα διαταράσσουν τη δημόσια τάξη».
Ειδική αδειοδότηση θα πρέπει να παρέχεται και στις εφαρμογές που παρέχουν καθαρά ενημερωτικό περιεχόμενο.
Ήδη από την περασμένη χρονιά η Κίνα αυστηροποίησε τις ρυθμίσεις που αφορούσαν τον εγχώριο τεχνολογικό τομέα, τόσο σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας όσο και σε επίπεδο αντί-μονοπωλιακών πρακτικών.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η νέα οδηγία ουσιαστικά συγκεντρώνει σε ένα «πακέτο» όλους τους προηγούμενους σχετικούς νόμους και ρυθμίσεις.
Παρόλα αυτά αρκετά σημεία είναι εντελώς νέα. Για παράδειγμα, η οδηγία που θέλει οι δημιουργοί εφαρμογών να διαθέτουν ισχυρή ασφάλεια δεδομένων, ενώ πέρυσι είχε νομοθετηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ένα ακόμα ιδιαίτερο σημείο είναι η απαίτηση οι χρήστες των εφαρμογών να κάνουν sign up στις εφαρμογές χρησιμοποιώντας τα πραγματικά τους στοιχεία και όχι ψευδώνυμα.
Η CAC ανακοίνωσε τέλος ότι οι παραπάνω προτάσεις είναι ανοικτές σε δημόσια διαβούλευση, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του έτους χωρίς όμως να δίνεται συγκεκριμένη ημερομηνία.
Latest News
Ποιος πρέπει να πληρώσει τα «σπασμένα» για απάτες στον κυβερνοχώρο;
Καθώς η απάτη πληρωμών πολλαπλασιάζεται, οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες και οι εταιρείες τεχνολογίας διαφωνούν σχετικά με το ποιος θα πρέπει να καλύπτει τις απώλειες των καταναλωτών
Αλλάζει το e-commerce ξανά - Η Amazon τώρα πουλά και αυτοκίνητα
Hyundai και Amazon πρωτοπορούν σε μια συνεργασία που αλλάζει τον τρόπο πώλησης αυτοκινήτων αλλά και του e-commerce
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Αντίστροφη μέτρηση για Apple στην Ινδία - Μετά τα iPhone, συναρμολογεί και τα AirPods
Τα ασύρματα ακουστικά AirPods θα ξεκινήσει να παράγει η Αpple στην Ινδία για πρώτη φορά στις αρχές του επόμενου έτους
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Η Databrics πολύ κοντά σε ρεκόρ χρηματοδότησης venture capital, συνολικής αξίας 9,5 δις δολ.
Η αμερικανική Databricks, εταιρεία λογισμικού, αποτιμάται σε πάνω από 60 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Βόλτα στο διάστημα μέσω… Μεγάλης Ελλάδας
Η διαστημική εταιρεία του Ρίτσαρντ Μπράνσον σχεδιάζει ταξίδια σε ύψος 85 χλμ από την αεροπορική βάση του Γκροτάλιε της Ιταλίας
Πρώτο... δωράκι Tραμπ υπέρ Μασκ - Ποια ρύθμιση καταργεί προς όφελος της Tesla
Το αφεντικό της Tesla, Ιλον Μασκ, δαπάνησε περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια βοηθώντας τον Τραμπ να εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο
Πρόστιμο 75 εκατ. δολ. από την Τουρκία στην Google
Η μη συμμόρφωση θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθημερινά πρόστιμα - Η Google μπορεί να ασκήσει έφεση