Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι αν και προσπάθησαν να ανακόψουν το πτωτικό κύμα που προκάλεσε ο επιθετικός τόνος της Federal Reserve σχετικά με την πολιτική της το 2022, τα στοιχεία για τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη δεν άφησαν πολλά περιθώρια.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4%. Την ίδια ώρα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,47% στις 7.485 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,75% στις 15.947 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,42% στις 7.219 μονάδες.
Σε επίπεδο πάντως εβδομάδας πάντως, ο FTSE 100 και ο CAC 40 σημείωσαν κέρδη πέριξ του 1%, ενώ χαμηλότερη ήταν η απόδοση του DAX.

Αν και υπήρξαν κινήσεις αντίδρασης μετά τη χθεσινή έντονη πτώση, τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2021, επανέφεραν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 5% για τον μήνα, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.Πάντως σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed άμεσα, συντηρώντας τη χαλαρή της πολιτική για λίγο ακόμη διάστημα ή ωσότου ο ρυθμός της ανάκαμψης της Ευρωζώνης εδραιωθεί.Σε επίπεδο κλάδων, εκείνος των ταξιδίων και αναψυχής ήταν αυτό που βρέθηκε στο επίκεντρο της πτώσης, με απώλειες 1,4%, σε αντίθεση με εκείνον των βασικών πόρων, που σημείωσε αύξηση σχεδόν 1,5%.Σε επίπεδο τίτλων, η ST Micro σημείωσε άνοδο 5% αφού ανέφερε υψηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2021, ενώ άνοδο 1,4% σημείωσε και η Deutsche Bank, μετά τα δημοσιεύματα ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει βασικούς στόχους κερδών.Στον αντίποδα, η Air France – KLM εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια το 2022 μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Les Echos. Οι μετοχές της αεροπορικής εταιρείας υποχώρησαν πάνω από 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές