Μερική κυβερνητική αναδίπλωση, στο θέμα των συντάξεων χηρείας σημειώθηκε χθες με την διευκρίνιση του υφυπουργού Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου ότι οι περικοπές – στο κομμάτι των εθνικών συντάξεων όταν ο συνταξιούχος εισπράττει πέραν της μιας – θα αφορούν μόνο τους μελλοντικούς συνταξιούχους και όχι τους υφιστάμενους.

Οι νέες ρυθμίσεις – που περιγράφονται στην εγκύκλιο – αφορούν όσους θα συνταξιοδοτηθούν με σύνταξη χηρείας μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα εισπράττουν άθροισμα εθνικών συντάξεων άνω των 384 ευρώ.

Πρόκειται για «μισή υπαναχώρηση» αναφέρει ενδεικτικά η Ένωση για την υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝ.ΥΠ.Ε.Κ.Κ.) του καθηγητή εργατικού δικαίου κ. Αλ Μητρόπουλου η οποία ζητά την ανάκληση στο σύνολό της της σχετικής εγκυκλίου.

Η αλλαγή της εγκυκλίου ώστε να μην ισχύει η περικοπή για τους ήδη υπάρχοντες συνταξιούχους δημιουργεί «συνταξιούχους χηρείας δύο ταχυτήτων» και επισημαίνει ότι οι «νέοι συνταξιούχοι» θα προσφύγουν στα δικαστήρια, ζητώντας ίση μεταχείριση, αλλά ταυτοχρόνως θα υποστούν μεγάλη οικονομική αιμορραγία.

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι διπλοσυνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν μια σύνταξη από δικό τους δικαίωμα (π.χ. γήρατος ή αναπηρίας) και μια σύνταξη λόγω θανάτου (σύνταξη χηρείας), θα δικαιούνται – πλέον – μία εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης 384 ευρώ.

Ο κανόνας αυτός είχε εφαρμοστεί εξαρχής σε όσους λαμβάνουν δυο συντάξεις από δικό τους δικαίωμα (δυο γήρατος ή μια γήρατος και μια αναπηρίας) δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και για τους διπλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μια γήρατος ή αναπηρίας και μια χηρείας.

Σε αυτή την περίπτωση ο επιζών σύζυγος και δικαιούχος λάμβανε – με την προηγούμενη ερμηνεία του νόμου – το 70% της συνολικής σύνταξης του θανόντα, δηλαδή το 70% της εθνικής του σύνταξης και το 70% της ανταποδοτικής του σύνταξης. Αυτό συνέβαινε ακόμη κι αν ο ίδιος λάμβανε πλήρη Εθνική Σύνταξη (384 ευρώ) μέσω της δικής του σύνταξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά