Η Επιτροπή και το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) έθεσε σε λειτουργία από σήμερα το νέο Ταμείο της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) το οποίο προσφέρει voucher για τις ΜΜΕ που εδρεύουν στην ΕΕ προκειμένου να τις βοηθήσουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP). Αυτό είναι το δεύτερο Ταμείο για ΜΜΕ της ΕΕ που στοχεύει στη στήριξη των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους για την ανάκαμψή τους από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 και για την πράσινη και ψηφιακή μετάβασή τους τα επόμενα τρία χρόνια (2022-2024).

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού, δήλωσε: «Το μικρό είναι όμορφο, αλλά αν οι ΜΜΕ θέλουν να αναπτυχθούν ή να πρωτοστατήσουν στις νέες τεχνολογίες, πρέπει να προστατεύσουν τις εφευρέσεις και τις δημιουργίες τους, όπως κάνουν οι μεγάλες εταιρείες. Οι νέες ιδέες και η τεχνογνωσία είναι η κύρια προστιθέμενη αξία που έχουμε στην ΕΕ. Με αυτό το Ταμείο, θέλουμε να υποστηρίξουμε τις ΜΜΕ για να αντιμετωπίσουν αυτή την ιδιόμορφη συγκυρία και να παραμείνουν ισχυρές και καινοτόμες τις επόμενες δεκαετίες».

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε: «Είναι αυτονόητο ότι οι ΜΜΕ έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την κρίση της COVID-19. Αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι ότι παραμένουν η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, των οικοσυστημάτων μας. Αυτό το Ταμείο θα υποστηρίξει τις ΜΜΕ για να αξιοποιήσουν τις καινοτομίες και τη δημιουργικότητά τους. Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις ΜΜΕ να ανακεφαλαιοποιήσουν και να οδηγηθούν στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρει

Το Ταμείο ΜΜΕ της ΕΕ, με προϋπολογισμό 47 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει την ακόλουθη στήριξη:

Επιστροφή του 90% των τελών που χρεώνουν τα κράτη μέλη για υπηρεσίες IP Scan, οι οποίες παρέχουν ευρεία αξιολόγηση των αναγκών πνευματικής ιδιοκτησίας της αιτούσας ΜΜΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες καινοτομίας των άυλων περιουσιακών στοιχείων της·

Επιστροφή 75% των τελών που χρεώνουν τα γραφεία πνευματικής ιδιοκτησίας (συμπεριλαμβανομένων των εθνικών γραφείων πνευματικής ιδιοκτησίας, του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Μπενελούξ) για την καταχώριση εμπορικών σημάτων και σχεδίων και υποδειγμάτων·

Να επιστρέψει το 50% των τελών που χρεώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας για την απόκτηση διεθνούς προστασίας εμπορικών σημάτων και σχεδίων και υποδειγμάτων.

Να επιστρέψει το 50% των τελών που χρεώνουν τα εθνικά γραφεία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για την καταχώριση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας το 2022·

Από το 2023 θα μπορούσαν να καλυφθούν περαιτέρω υπηρεσίες π.χ. μερική επιστροφή των εξόδων της έρευνας προγενέστερης τεχνικής για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, της αίτησης κατάθεσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας· παροχή ιδιωτικών συμβουλών IP που χρεώνονται από δικηγόρους IP (για καταχώριση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, συμφωνίες αδειοδότησης, αποτίμηση IP, εναλλακτικά έξοδα επίλυσης διαφορών, κ.λπ.).

Καλύπτονται και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Οι ΜΜΕ χρειάζονται μια ευέλικτη εργαλειοθήκη πνευματικής ιδιοκτησίας και γρήγορη χρηματοδότηση για την προστασία των καινοτομιών τους. Ως εκ τούτου, για πρώτη φορά το νέο Ταμείο ΜΜΕ της ΕΕ καλύπτει πλέον και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Επιτροπής, η οποία ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί πλήρως στις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Για παράδειγμα, μια ΜΜΕ θα μπορούσε να ζητήσει την επιστροφή του τέλους εγγραφής για να κατοχυρώσει την εφεύρεσή της με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε ένα κράτος μέλος.

Το EUIPO θα διαχειρίζεται το Ταμείο ΜΜΕ μέσω προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Η πρώτη πρόσκληση δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο του EUIPO.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και ίση μεταχείριση των δυνητικών δικαιούχων καθώς και η διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης της δράσης, η αίτηση για επιχορηγήσεις θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη την περίοδο 2022-2024. Οι αιτήσεις θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν με βάση το κριτήριο «first in first out». Οι ΜΜΕ που δεν έχουν εμπειρία στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση πρώτα για μια υπηρεσία IP Scan και μόνο στη συνέχεια για τις άλλες υπηρεσίες.

Στις Ημέρες Βιομηχανίας της ΕΕ (8-11 Φεβρουαρίου 2022) μια ειδική συνεδρία θα αφιερωθεί στο Ταμείο ΜΜΕ που θα επιτρέπει στις ΜΜΕ να κάνουν ερωτήσεις στους εμπειρογνώμονες που διαχειρίζονται το Ταμείο και να λαμβάνουν έναν πρακτικό οδηγό σχετικά με τον τρόπο υποβολής αίτησης για τις διάφορες υπηρεσίες. Η ειδική συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 11 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή