Χαμηλές προσδοκίες για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας καταγράφει η φετινή Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) και η σφυγμομέτρηση που διεξήχθη μεταξύ των περίπου 1.000 έγκριτων μελών του Φόρουμ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Συγκεκριμένα, μόλις ένα στα δέκα μέλη του WEF (ήτοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι) δήλωσε πως αναμένει επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και μόλις ένας στους έξι δήλωσε αισιόδοξος για τις παγκόσμιες προοπτικές.

Η κλιματική απειλή 

Αναφορικά με τις πηγές κινδύνου, η κυριότερη απειλή έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, ενώ αρνητικές συνέπειες θα επιφέρουν επίσης η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής, η απειλή στην ανθρώπινη ζωή και η επιβάρυνση της ψυχικής υγείας. Οι τελευταίοι παράγοντες ουσιαστικά ενισχύθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου, οι διεθνείς ηγέτες θα πρέπει να συνεργαστούν για την υιοθέτηση συντονισμένων προσεγγίσεων για την πάταξη των παγκόσμιων προκλήσεων και να χτίσουν ένα φράγμα αντοχής απέναντι στην επόμενη κρίση, σχολίασε χαρακτηριστικά η Σαάντια Ζαχιντί, διευθυντήρια του WEF.

Η ραγδαία επιδείνωση των καιρικών συνθηκών λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου εξελίσσεται στο κυριότερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία βραχυπρόθεσμα, καθώς και η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει δράση μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.

Η πρόσφατη συμφωνία στην διάσκεψη της COP26 στη Γλασκόβη, τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν ένα σημαντικό βήμα, ώστε να κρατηθούν ζωντανές οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου για επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, όμως πολλές από τις χώρες που συμμετείχαν ήθελαν τη δρομολόγηση πιο δυναμικών μέτρων.

Ήδη η περσινή χρονιά συνοδεύτηκε από νέο ρεκόρ ακραίων καιρικών φαινομένων διεθνώς, καύσωνες, θύελλες, πλημμύρες και βροχοπτώσεις, με εκατοντάδες νεκρούς και υπέρογκες υλικές ζημιές και προφανώς με την πάροδο των ετών η κατάσταση μπορεί να επιδεινώνεται.

«Η αποτυχία ανάληψης δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να συρρικνώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά το ένα έκτο και οι δεσμεύσεις που ελήφθησαν από την COP26 δεν είναι ακόμη αρκετές για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου» σχολίασε ο αναλυτής της Zurich Insurance, Πίτερ Γκίγκερ, o οποίος συμμετείχε στη διαμόρφωση της έκθεσης του WEF.

Οι τέσσερις εστίες κινδύνου 

Συνολικά η έκθεση στέκεται σε τέσσερις τομείς ανερχόμενου ρίσκου για την κοινωνία και την οικονομία διεθνώς: την κυβερνοασφάλεια/κυβερνοαπειλή, την άτακτη κλιματική μετάβαση, τις μεταναστευτικές πιέσεις και τον ανταγωνισμό στο διάστημα.

Το τελευταίο ειδικά άρχισε να γίνεται πιο σαφές την προηγούμενη χρονιά με τις νέες αποστολές που έλαβαν χώρα από τις ιδιωτικές εταιρείες διαστήματος. Ο ανερχόμενος τα επόμενα χρόνια διαστημικός τουρισμός σε συνδυασμό με την προοπτική ενός φάσματος από 70.000 δορυφόρους γύρω από τη Γη τις επόμενες δεκαετίες και την διόγκωση των διαστημικών σκουπιδιών αυξάνει κάθετα το ρίσκο ατυχημάτων και συγκρούσεων. Υπάρχει, εξάλλου, νομικό κενό στην έλλειψη διεθνών κανόνων και επόπτευσης, κάτι το οποίο εντοπίζει η έκθεση.

«Ποιος κυβερνά το διάστημα;» ήταν το εύλογο ερώτημα που έθεσε η Καρολίνα Κλιντ, της ασφαλιστικής Marsh που επίσης συνεργάστηκε για τη διαμόρφωση της έκθεσης.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε εν όψει του ετήσιου χειμερινού ραντεβού του WEF στο Νταβός –παρά το γεγονός πως το φόρουμ αναβλήθηκε για τα μέσα της χρονιάς, λόγω της Όμικρον- στέκεται τέλος και στις συνέπειες που προκύπτουν από την συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού και δη, τους κοινωνικο-οικονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από τις ανισότητες στους εμβολιασμούς. Συγκεκριμένα, προειδοποιεί πως οι ανισότητες αυτές θα επιδεινώσουν τα κοινωνικά ρήγματα και θα αποτελέσουν πηγή γεωπολιτικών εντάσεων τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και διασυνοριακό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή