Ανήσυχος για το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού που σαρώνει όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε σήμερα ότι περισσότερο από το 50% των Ευρωπαίων ενδέχεται να προσβληθούν από αυτό τους επόμενους δύο μήνες, αν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός εξάπλωσης.

«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες», επεσήμανε ο Χανς Κλούγκε, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Οι μεταλλάξεις που φέρει το στέλεχος αυτό «του επιτρέπουν να προσκολλάται πιο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί (από τον κορωνοϊό) ή έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.
Η περιοχή της Ευρώπης, που περιλαμβάνει 53 χώρες και φτάνει ως την Κεντρική Ασία, κατέγραψε περισσότερα από 7 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 την πρώτη εβδομάδα του 2022.

Για τον Κλούγκε η «πρωτόγνωρη» εξάπλωση της επιδημίας οδηγεί σε αύξηση των νοσηλειών, αν και το ποσοστό θνητότητας παραμένει σταθερό.

Το τρέχον κύμα της επιδημίας «εγείρει προκλήσεις για τα συστήματα υγείας και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών σε πολλές χώρες όπου το Όμικρον εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και απειλεί να το πράξει σε πολλές άλλες», κατήγγειλε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Παράλληλα η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερο στέλεχος του ΠΟΥ Ευρώπης, προειδοποίησε ότι η covid-19 δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη, αλλά ως πανδημία, τονίζοντας ότι η εξάπλωση του Όμικρον δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμη.

«Υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα και ο ιός εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, θέτοντας νέες προκλήσεις. Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να τον αποκαλέσουμε ενδημικό», σημείωσε η Σμόλγουντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα