Αν και  η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και τα περιοριστικά μέτρα  κατά του κορωνοϊού ενισχύουν τους κινδύνους για την κοινωνική σταθερότητα, η Fitch Solutions, θυγατρική του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings Inc που ανακοινώνει την Παρασκευή το βράδυ την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία, θεωρεί πως η  Ελλάδα θα αποφύγει την επιστροφή σε αυστηρά lockdowns, ενώ, όπως αναφέρει, με τη ΝΔ σε ισχυρή θέση,  η κυβέρνηση έχει τα περιθώρια να συνεχίσει τα επόμενα τρίμηνα τη μεταρρυθμιστική της  ατζέντα.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι για τη χώρα, όπως εκτιμά, που σχετίζονται με  την πολιτική σταθερότητα, πηγάζουν από τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πανδημία, την εύθραυστη ακόμη οικονομική ανάκαμψη αλλά και τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε ακόμη: Η ελληνική οικονομία με το βλέμμα στη Fitch

Αναμένει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα σχέδιά της που αφορούν μεταξύ άλλων στη διατήρηση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% και στη μείωση κατά 30% της φορολόγησης για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενώ, παράλληλα, εκτιμά πως θα επιδιώξει τα επόμενα τρίμηνα και  έναν βαθμό δημοσιονομικής προσαρμογής.

Oι δημοσκοπήσεις

Τα παραπάνω, δεδομένης και της υψηλότερης της μακροπρόθεσμης τάσης ανάπτυξης,  θα στηρίξουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα το 2022. Η  Fitch Solutions, σημειώνει επίσης πως  η ΝΔ, διατηρεί στις δημοσκοπήσεις διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πρόσφατη άνοδο του ΚΙΝΑΛ, εκτιμώντας πως θα κερδίσει την επανεκλογή της κατά τις ερχόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Διαβάστε ακόμη: HSBC – Σύσταση «αύξησης θέσεων» στις ελληνικές μετοχές 

Ελληνοτουρκικά

Ειδική αναφορά γίνεται για τις  εντάσεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκτιμά πως  θα επιμείνουν τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα η χώρα να βαθμολογείται με 60 στον δείκτη «ασφάλεια/ εξωτερικές απειλές» χαμηλότερα δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία