Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε πέρυσι η εμπορική κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ, με τη διέλευση πλοίων να φτάνει σε νέα υψηλά παρά και την σοβαρή πολυήμερη διαταραχή που προκάλεσε το μπλοκάρισμα των στενών από την προσάραξη του μέγα τάνκερ Ever Given, τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της της αρχής της Διώρυγας, της Suez Canal Authority, Οσάμα Ράμπι, συνολικά 20.694 πλοία πέρασαν τα Στενά το 2021, αποφέροντας έσοδα ύψους 6,3 δισ. δολαρίων. Μάλιστα, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του, ο τζίρος αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερος το 2022, παρά και την αύξηση ύψους 6% που αποφάσισε να επιβάλει η SCA στο κόστος των διοδίων διέλευσης από τον ερχόμενο μήνα.

Όπως εξήγησε, παρά και την πανδημία, το εμπόριο έχει ενισχυθεί παγκοσμίως και η εμπορική κίνηση έχει εκτιναχθεί σε νέα υψηλά με τις ναυτιλιακές εταιρείες να προχωρούν στην ναυπήγηση και αγορά νέων πλοίων.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της κίνησης στα στενά του Σουέζ θα βοηθήσει και η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της διεύρυνσης τόσο του πλάτους όσο και του βάθους της διώρυγας, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023. Η διεύρυνση αυτή εκτιμάται πως θα αυξήσει περαιτέρω την διέλευση των εμπορικών πλοίων κατά περίπου 28%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή