Οι γερμανικές τράπεζες είναι υπερβολικά εφησυχαστικές σχετικά με τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων των δανειοληπτών και την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων, ιδιαίτερα στην ακμάζουσα αγορά στεγαστικών δανείων της χώρας, προειδοποιεί η Bundesbank.

Η αντιπρόεδρος του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας, Κλαούντια Μπουχ, δήλωσε στους Financial Times ότι οι τράπεζες έχουν βγει σχετικά αλώβητες από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά είναι υπερβολικά αισιόδοξες για το μέλλον.

«Πιστεύουμε ότι οι πιστωτικοί κίνδυνοι είναι υποτιμημένοι», υπογράμμισε η Μπουχ και πρόσθεσε: «Τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι τράπεζες βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να υποτιμήσουν τον μελλοντικό μακροοικονομικό κίνδυνο, κάτι που αποτελεί μια σιωπηρή μεροληψία».

«Όλοι οι δείκτες [κινδύνου] που εξετάζουμε, συμπεριλαμβανομένου του πιστωτικού χάσματος προς το ΑΕΠ, δείχνουν να κινούνται ανοδικά», είπε η Μπουχ, εκφράζοντας ανησυχία για τα στεγαστικά δάνεια: «Επίσης ανησυχούμε πολύ για αυτό το μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο αν κοιτάξετε την πρόσφατη ιστορία φαίνεται πολύ ευνοϊκό για να είναι αληθινό».

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία αυξήθηκαν 12% και ο στεγαστικός δανεισμός κατά 7,2% το πρώτο 9μηνο του 2021, φτάνοντας σε υψηλά πολλών δεκαετιών, παρά τις επιπτώσεις από την πανδημία.

Τα γερμανικά επιτόκια έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων στο μείον 0,5% και αγόρασε περισσότερα από 4,5 τρισ. ​​ευρώ σε ομόλογα. Πολλές από τις τράπεζες της Γερμανίας, προσφέρουν στεγαστικά δάνεια διάρκειας 10 ή 15 ετών με επιτόκια κάτω του 1%, σύμφωνα με την Τατιάνα Γκοπ, στην Baufi24, που παρέχει συμβουλές.

Ο αντιπρόεδρος της Bundesbank είπε επίσης ότι οι τράπεζες αύξησαν την «έκθεσή τους στον κίνδυνο επιτοκίου», καθώς το ποσοστό των νέων γερμανικών στεγαστικών δανείων με επιτόκια σταθερά για τουλάχιστον 10 χρόνια είχε υπερδιπλασιαστεί από το 2010, όταν ξεκίνησε η άνοδος της αγοράς κατοικίας.

Τα χαμηλά επιτόκια έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών των γερμανικών κατοικιών κατά σχεδόν 60% από το 2015 και η Bundesbank εκτιμά ότι η αγορά είναι πλέον υπερτιμημένη κατά 15 έως 30 %.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μετά το θανατικό και την ακρίβεια, η πείνα – Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε τρεις λέξεις
Διεθνή |

Πείνα και φτώχεια – Δραματικές οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Ρωσία και Δύση αλλοληκατηγορούνται για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση, όπως συμβαίνει και για την ενεργειακή. Δύσκολος μοιάζει ο συμβιβασμός, καθώς έχουν αποφασίσει να τα παίξουν όλα για όλα.