Έρευνα με την υποψία της απιστίας διέταξε πριν νωρίτερα η Εισαγγελία του Βερολίνου σε βάρος των συμπροέδρων των Πρασίνων, του Αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ και της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, όπως και άλλων ηγετικών στελεχών του κόμματος, για «αμφιλεγόμενες έκτακτες πληρωμές χρηματικών ποσών σε κορυφαία στελέχη των Πρασίνων “λόγω της πανδημίας του κορονοϊού”» το 2020.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο μετέδωσε πρώτο την είδηση, πρόκειται για καταβολή 1.500 ευρώ σε κάθε στέλεχος, ως «αποζημίωση για τη ζημία από την πανδημία», η οποία, όπως δήλωσε στο περιοδικό ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Μάρτιν Στέλτνερ, προκαλεί «μια αρχική υποψία απιστίας των ηγετικών στελεχών σε βάρος του ίδιου του κόμματός τους».

Εκτός από τους δύο συμπροέδρους, η έρευνα στρέφεται ακόμη σε βάρος των αντιπροέδρων Ρικάρντα Λανγκ και Γιαμίλα Σέφερ, του ταμία Μαρκ Ούρμπατς και του διευθυντή του κόμματος Μίχαελ Κέλνερ, ο οποίος είναι τώρα υφυπουργός στο υπουργείο του κ. Χάμπεκ. Δεδομένου ότι εκτός του κ. Ούρμπατς όλοι είναι μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της έρευνας ενημερώθηκε η Bundestag.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα BILD, η καταγγελία έγινε στις 6 Ιανουαρίου 2022, ενώ η οργάνωση Citizens Alliance Germany έχει υποβάλει καταγγελία για την ίδια υπόθεση ήδη από τον περασμένο Μάιο. Τότε, ωστόσο, η Εισαγγελία δεν είχε θεωρήσει ότι υπήρχε λόγος για διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας, καθώς δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Η ηγεσία των Πρασίνων είχε εγκρίνει «έκτακτη καταβολή ποσού με αφορμή τον κορονοϊό», από το ταμείο του κόμματος, κάτι ωστόσο που είχε επικριθεί από τους εσωτερικούς οικονομικούς ελεγκτές, καθώς δεν καλύπτεται από το καταστατικό. Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ακόμη σημειώσει ότι «στην πραγματικότητα καλύπτονταν μόνο 300 ευρώ, τα οποία προβλέπονταν από τη συλλογική σύμβαση», ενώ τα ποσά ήταν αφορολόγητα, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νομικά προβλήματα στα στελέχη των Πρασίνων.

Επιπλέον, οι Πράσινοι έχουν αποφασίσει ότι οι αιρετοί (π.χ. βουλευτές) δεν λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή από το κόμμα, επιδόματα ή μπόνους, ενώ οποιεσδήποτε εφάπαξ πληρωμές πρέπει να δηλώνονται, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη. Στο Spiegel επισημαίνεται ακόμη ότι στέλεχος των Πρασίνων είχε μιλήσει στην εφημερίδα Die Welt για «τμήμα αυτοεξυπηρετήσεων στα ομοσπονδιακά γραφεία» του κόμματος.

Εκπρόσωπος των Πρασίνων δήλωσε στο Spiegel για το θέμα: «Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του κόμματος και ως εκ τούτου εξουσιοδοτείται, σύμφωνα με την άποψη όλων των συμμετεχόντων, να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Τα εν λόγω μέλη του Συμβουλίου και τα κεντρικά γραφεία συνεργάζονται πλήρως προκειμένου το ζήτημα να διαλευκανθεί σύντομα και πλήρως».

Το «κορονο-μπόνους», όμως, όπως το περιγράφει το Spiegel, δεν ήταν η μόνη έκτακτη πληρωμή που έλαβαν τα ηγετικά στελέχη. Το 2019 τα μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου έλαβαν και υψηλότερο ποσό ως δώρο Χριστουγέννων, κάτι που αιτιολογήθηκε με την καλή επίδοση του κόμματος στις Ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς. Ο ταμίας του κόμματος, απαντώντας και στην κριτική που άσκησαν οι εσωτερικοί ελεγκτές, δήλωσε ότι όλα τα στελέχη θα επιστρέψουν τα ποσά και στο μέλλον τέτοιου είδους έκτακτα βοηθήματα θα καταργηθούν εντελώς.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, ως υποψήφια Καγκελάριος των Πρασίνων, αντιμετώπισε ήδη προβλήματα κατά την προεκλογική εκστρατεία, όταν τον περασμένο Μάιο αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν είχε δηλώσει σωστά στην Bundestag ως επιπλέον εισόδημα τα κομματικά μπόνους από το 2018 έως το 2020.  Επρόκειτο συνολικά για 25.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του «κορονο-μπόνους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά