Ο Ιανουάριος του 2022 για τα έργα ΣΔΙΤ είναι σαν να επαληθεύει την λαϊκή παροιμία: «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται».

Όχι μόνο γιατί αρκετοί διαγωνισμοί βρίσκονται ή θα βρεθούν εντός του πρώτου μήνα του έτους στην τελική ευθεία αλλά γιατί το απόθεμα των έργων (είτε εκείνα που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία, είτε εκείνα που έχοντας εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ οδεύουν προς δημοπράτηση) καλά κρατεί… Πιο συγκεκριμένα, το απόθεμα των δεκάδων έργων που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αποδώσει πολλαπλά θετικά οφέλη τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία και τους πολίτες. Μάλιστα, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων φθάνει πλέον τα 4,153 δισεκατομμύρια ευρώ.

[Επί του πιεστηρίου: Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες για το ΣΔΙΤ που αφορά το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής υπεβλήθησαν 3 φάκελοι ενδιαφερομένων. Πρόκειται για ενδιαφέρον που εκδήλωσαν η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΜΗΧΑΝΙΚΗ]

Σε διαγωνιστική διαδικασία

Ας ξεκινήσουμε από τα έργα που βρίσκονται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας. Πρόκειται για 10 έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 1,73 δις €. Από τα 10 έργα τα 5 αφορούν την κατασκευή κτηρίων, τα 3 έχουν να κάνουν με  οδικά έργα και τα 2 είναι έργα Ύδρευσης, Άρδευσης & Αντιπλημμυρικά.

Οδικά Έργα

1.Τμήμα ΒΟΑΚ “Χερσόνησος – Νεάπολη”

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία τμήματος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από Χερσόνησο έως Νεάπολη που αναβαθμίζεται σε αυτοκινητόδρομο.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 290 εκ.€

2.Αναβάθμιση Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Λεωφόρου Θεσσαλονίκης (Fly Over)

Το έργο αφορά στην κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (ΥΤΛ, το λεγόμενο Flyover), μήκους περίπου 13,5 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 373,2 εκ.€

3.Οδικός άξονας “Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη”

Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 χλμ υφιστάμενων οδών, την κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 χλμ, την προσαρμογή και βελτίωση 14 χλμ κάθετου οδικού δικτύου, την κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 41,4 χλμ, την κατασκευή 12 γεφυρών και πολλών συνοδών τεχνικών έργων.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 250 εκ.€

Έργα Ύδρευσης, Άρδευσης & Αντιπλημμυρικά

1.Φράγμα Χαβρία

Αποτελεί το πρώτο έργο φράγματος που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ  και θα καλύψει τις υδρευτικές  ανάγκες  του 33% του συνολικού αναγκών της Χαλκιδικής.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 85,4 εκ.€

2.Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής

Το έργο περιλαμβάνει  το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών για 20ετή περίοδο, που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 235 εκ.€

Κτηριακά Έργα

1.Νέο Κτήριο Γενικής Γραμματείας Υποδομών

Αφορά στην ανέγερση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που σήμερα στεγάζεται σε 13 διάσπαρτα κτήρια.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 112,6 εκ.€

2.Κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Σέρρες, Κιλκίς, Έδεσσα και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 120 εκ.€
  1. 17 Σχολικές Μονάδες Κεντρικής Μακεδονίας

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 17 υπερσύγχρονων, βιοκλιματικών σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 128,4 εκ.€

4&5 13 ΠΕΚΕΠΠ σε 2 clusters

Τα δύο clusters περιλαμβάνουν την κατασκευή Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.ΚΕ.Π.Π.), στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 131,5 εκ.€

Εγκεκριμένα έργα προς δημοπράτηση

Σε φάση δημοπράτησης, βρίσκεται 1 έργα ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 120εκ.€.

Κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Κρήτης

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και την Ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 120 εκ.€

Έργα προς έγκριση

Σε φάση επαναπροσδιορισμού και ωρίμανσης, βρίσκονται 9 έργα ΣΔΙΤ συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 2,3 δις €:

Οδικά Έργα

1.Αναβάθμιση οδικού άξονα “Θεσσαλονίκη – Έδεσσα”

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του οδικού άξονα συνολικού μήκους περίπου 80χλμ. Η περιοχή στην οποία θα εκτελεστεί το έργο εκτείνεται από το νομό Θεσσαλονίκης έως και το νομό Πέλλας και οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε 25χλμ, ενώ στη σύμβαση θα προβλέπεται η συντήρηση και λειτουργία για το συνολικό μήκος του οδικού άξονα.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου 419 εκ.€

2.Αναβάθμιση οδικού άξονα “Δράμα – Αμφίπολη”

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Δράμας – Αμφίπολης, είτε με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού είτε με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων κατά μήκος του τμήματος από Παλιοκώμη σε Μαυρολεύκη, και από Μαυρολεύκη  σε Δράμα συνολικού μήκους 43 χλμ.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 275 εκ.€

Έργα Ύδρευσης, Άρδευσης & Αντιπλημμυρικά

1.Φράγμα Ενιπέα

Κύριος σκοπός του έργου είναι η άρδευση εκτάσεων περίπου 100.000 στρεμμάτων. Επιπλέον, το έργο θα παρέχει νερό ύδρευσης άριστης ποιότητας στα Φάρσαλα και μια σειρά άλλων οικισμών της περιοχής, πληθυσμού περίπου 10.000 κατοίκων, ενώ επίσης θα εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρικής προστασία των κατάντη του φράγματος περιοχών.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 315 εκ.€

2.Φράγμα Ταυρωνίτη

Το έργο θα εξυπηρετήσει αρδευτικούς κυρίως σκοπούς και θα επιλύσει ένα αίτημα δεκαετιών για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης.  Επιπλέον, το έργο θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων περιοχών.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 365 εκ.€

3.Φράγμα -Ύδρευση Κέρκυρας

Αφορά ένα σύνολο έργων (υδροταμιευτικά, έργα ποιοτικής βελτίωσης ύδρευσης και έργα μεταφοράς νερού) , τα οποία προβλέπεται να κατασκευαστούν στην Βόρεια, Κεντρική και Νότια Κέρκυρα για την υδροδότηση του νησιού.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 205 εκ.€

ΣΔΙΤ Λειτουργίας & Συντήρησης

1.Λειτουργία και Συντήρηση Μετρό Θεσσαλονίκης

Το έργο αφορά στη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 305 εκ.€

2.Ηλεκτρονικά Διόδια

Το έργο αφορά στη λειτουργία ηλεκτρονικών διοδίων που θα προβλέπει την χρέωση ανά διανυθείσα απόσταση και θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για την σταδιακή μετάβαση στη free flow λειτουργία των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 300 εκ.€

Κτηριακά Έργα

1.Κατασκευή πέντε  Αστυνομικών Διευθύνσεων

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 5 νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων και συγκεκριμένα της Πάτρας, Καρδίτσας, Βέροιας Λευκάδας και Αλεξανδρούπολης.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 62 εκ.€

2.Κατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων σε Λαμία, Βόλο και την ανακατασκευή των Δικαστικών Μεγάρων Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

  • Συνολικός Προϋπολογισμός Έργου: 70 εκ.€

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories