Τα πρώτα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale – τα 6 από τα συνολικά 24- βρίσκονται στην Τανάγρα και είναι μέρος ενός μεγάλου πάζλ που αλλάζει τα δεδομένα της ελληνικής άμυνας. Και τα Rafale δεν θα είναι μόνα τους στο Αιγαίο.

Τα αεροσκάφη θα επιχειρούν δίπλα σε νέες γαλλικές φρεγάτες Belharra με τα οποία μοιράζονται όχι μόνο οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα, αλλά και μία κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία. Ψηφίδες αυτού του νέου ενιαίου πάζλ και το νέο Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης, τα πρώτα δύο από τα επτά ολοκαίνουργια ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, οι τορπίλες για τα υποβρύχιά αλλά και τα σύγχρονα πυρομαχικά για τα άρματα του Στρατού Ξηράς.

Ο ενάρετος κύκλος των startups

Κρατήστε την αναπνοή σας. Αξίζει τον κόπο. Δεν είναι μόνο το εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης αλλά το ίδιο το ποσό των κεφαλαίων που κατάφεραν να προσελκύσουν την περασμένη χρονιά οι Startups ελλήνων ιδρυτών. Σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Marathon Venture Capital (μια σύνοψη αυτής της μελέτης υπογράφει το στέλεχος της εταιρείας Χρήστος Γαστεράτος) οι Startups ελλήνων ιδρυτών κατέρριψαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ την περίοδο 2020-2021 αφού κατάφεραν να προσελκύσουν επενδύσεις συνολικού ύψους 4.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ποσό αυξημένο κατά 239% σε σχέση με το 2020.

Την ίδια χρονική περίοδο ο αριθμός των εξαγορών και δημόσιων εγγραφών διπλασιάστηκε φτάνοντας τις 27 συνολικά, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός διεθνών επενδυτών και εταιρειών συμμετείχαν είτε σαν εξαγοραστές είτε σαν θεσμικοί επενδυτές μεταξύ των οποίων οι: Microsoft, Celonis, Tencent κ.α.

Η μελέτη, όπως εξηγεί ο Χρήστος Γαστεράτος, «καταγράφει την εξέλιξη της αγοράς που απευθυνόμαστε από το 2015 και έπειτα, χρησιμοποιώντας δεδομένα όπως επενδυτικούς γύρους, εξαγορές, εισαγωγές στο χρηματιστήριο και σχετικά στατιστικά για κάθε εταιρεία τεχνολογίας με Έλληνα ιδρυτή ανά τον κόσμο. Ενώ παρέχουμε και αναλυτικά στοιχεία τόσο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό». Ο ίδιος επισημαίνει: «Είμαστε ενθουσιασμένοι να αναφέρουμε ότι το δίκτυο των Ελλήνων τεχνολόγων και επιχειρηματιών συνεχίζει να μεγαλώνει συστηματικά, με την αξία του συνεχώς να αυξάνεται. Η βιομηχανία των ελληνικών startups έχει πλέον αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα, δημιουργώντας έναν ενάρετο κύκλο».

Περισσότερα εδώ.

Με αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη τελετή υποδοχής των πρώτων 6 από τα συνολικά 24 υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale θυμήθηκε ξανά τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η αναφορά του κάθε άλλο παρά τυχαία είναι αν κανείς την συνδυάσει με το «δημιουργικό δίδυμο» στο οποίο πιστεύει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν είναι άλλο από την σύζευξη του αληθινού προοδευτικού εκσυγχρονισμού με τον υπεύθυνο πατριωτισμό. Οι λέξεις, οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί, οι έννοιες έχουν τη διακριτή θέση τους και προσδιορίζουν τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για μια παράταξη που θέλει να έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Από τον Ιέραξ στο Γεράκι: Αλλά, ας πάμε στον Ελευθέριο Βενιζέλο: «Και σε ένα συμβολικό παιχνίδι της ιστορίας τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη Μοίρα “Γεράκι”, όπως “Ιέραξ” βαφτίστηκε και από τον Ελευθέριο Βενιζέλο ένα από τα τέσσερα πρώτα στρατιωτικά αεροπλάνα που παρέλαβε η Ελλάδα, πάλι από τη Γαλλία, πριν από ακριβώς 110 χρόνια. Τότε γεννήθηκε ο στόλος της Πολεμικής μας Αεροπορίας που τώρα ενδυναμώνεται όσο ποτέ. Και μαζί του θεμελιώθηκε και η ελληνογαλλική συμμαχία των τελευταίων δεκαετιών που σήμερα εδραιώνεται ακόμα περισσότερο.

Η προσγείωση εκείνων των πρώτων αεροσκαφών ακολούθησαν χρόνια ακμής και θριάμβων για την Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συμβεί και με την άφιξη των σύγχρονων απογόνων τους στην Τανάγρα.

Γι’ αυτό και τους καλωσορίζω τους χειριστές, που τα πέταξαν από τη Γαλλία τα ίδια τα αεροσκάφη, με τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου: “Η Ελλάς”, είχε πει πριν από 110 χρόνια, “θα παρακολουθεί πάντοτε την πρόοδο των εθνών και έχω την ελπίδα ότι δια των αεροπλάνων μας θα ανυψωθεί και η εθνική ιδέα”».

Πάντως, ας μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι στις μέρες μας η διεκδίκηση της κληρονομιάς του Ελευθερίου Βενιζέλου, του ιδρυτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων, δεν έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά δυναμώνει και ισχυροποιεί τους δεσμούς της κυβερνώσας παράταξης με το Βενιζελογενές (κεντρώο) πολιτικό ακροατήριο της Κρήτης, την ουσιαστική πολιτική δύναμη του νησιού.

Οι εξελίξεις στις θαλάσσιες φάρμες του ανέμου

Στις αρχές Μαρτίου 2021 η OCEAN WINDS (OW) -κοινοπραξία των εταιρειών EDP Renewables και ENGIE- και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες. Στην ίδια ανακοίνωση γινόταν αναφορά στην ηγετική θέση της OW στη διεθνή αγορά καθώς διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από έργα της τάξεως των 1,5 GW υπό κατασκευή και 4 GW υπό ανάπτυξη, με στόχο τα 5 έως 7 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή καθώς και 5 έως 10 GW σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης μέχρι το 2025.

Το χαρτοφυλάκιο της OW περιλαμβάνει έργα σταθερών και πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπό ανάπτυξη, κατασκευή και σε λειτουργία σε διάφορες αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Η OW είναι ένας αναγνωρισμένος πρωτοπόρος παίκτης παγκόσμιας κλάσης στην ανάπτυξη πλωτής τεχνολογίας μέσω μιας ενοποιημένης και αποδεδειγμένης τεχνολογικής υποδομής με δυνατότητα αξιοποίησης σε πλήρη εμπορική κλίμακα. Μέχρι σήμερα, το έργο της OW, Wind Float Atlantic, αποτελεί το πρώτο και μοναδικό έργο το οποίο θα υλοποιηθεί δομημένο σε τραπεζική χρηματοδότηση χωρίς αναγωγή (non-recourse).

To go with story by Andrew Dykes. Ocean Winds, Aker announce ?235m supply chain package for Scotland Picture shows; Floating wind turbine concept. -. Supplied by Aker Offshore Wind

Χτες έγινε γνωστό η OW κέρδισε το block NE4 από το Crown Estate Scotland (“CES”) στο πλαίσιο του διαγωνισμού ScotWind. Πιο συγκεκριμένα, η OW απέκτησε αποκλειστικά δικαιώματα για την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου αιολικού έργου σταθερού πυθμένα, περίπου 1 GW, στο block NE4, στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Caledonia, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μέρος της παραγωγής για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Ο Miguel Stilwell d’Andrade, διευθύνων σύμβουλος της EDP και της EDP Renewables, εξηγεί: «Η ανάθεση αυτού του έργου ενισχύει και εδραιώνει τη θέση μας ως βασικού παίκτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχουμε ήδη τα όμορα έργα Moray East και Moray West, ευνοώντας τις συνέργειες μεταξύ τους και βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους. Η παρουσία μας στην περιοχή για περισσότερο από μια δεκαετία την καθιστά μια στρατηγική αγορά για τον Όμιλο και είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον επενδυτικό μας χάρτη για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης».

Σε κάθε περίπτωση, η OW συνεχίζει να επεκτείνει την παρουσία της και έχει δεσμευτεί πλήρως στην επένδυσή της στη Σκωτία, με το Moray East 950 MW, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη χώρα, το Moray West περίπου 0,9 GW που είναι έτοιμο για κατασκευή, και τώρα το Caledonia με περίπου 1 GW που θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθιστώντας την ηγέτη στην υπεράκτια αγορά της χώρας και συμβάλλοντας ενεργά με περίπου 2,9 GW στην επίτευξη του στόχου των 40 GW του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το 2030.

Τα καλώδια: Προχθές, η Cenergy Holdings ανακοίνωσε πως η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της, ανέλαβε τη σύμβαση προμήθειας inter-array καλωδίων για το έργο Dogger Bank C από την DEME Offshore, την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του Ομίλου DEME. Ήδη ο βασικός προμηθευτής καλωδίων για τα έργα Dogger Bank A και B, με αυτή τη σύμβαση η Hellenic Cables γίνεται ο μοναδικός προμηθευτής interarray καλωδίων για το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Το αιολικό πάρκο Dogger Bank, που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 130 χλμ. από τις βορειοανατολικές βρετανικές ακτές, αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις – Dogger Bank A, B και C – και κάθε φάση θα έχει εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής έως και 1,2 GW. Συνδυαστικά, το έργο των 3,6 GW θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει έως και 6 εκατομμύρια νοικοκυριά συμβάλλοντας ουσιαστικά στον στόχο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα.

Οι εξελίξεις στην ιστορία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων – με άμεσο ή και έμμεσο ελληνικό ενδιαφέρον- «τρέχουν» σε όλο τον κόσμο ανατρέποντας ατζέντες και προτεραιότητες και θέτοντας σε ημερήσια διάταξη το αίτημα της πράσινης καθαρής ενέργειας.

Η Ελλάδα έχει και τις εταιρείες, τις παραγωγικές μονάδες αλλά και την τεχνογνωσία για να πρωταγωνιστήσει στο νέο σκηνικό της ενέργειας. Αρκεί, να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα.

To Co-Lab του βιώσιμου τουρισμού

Κρατήστε την εκτίμηση του διευθύνοντoς συμβούλου του TUI Group, Fritz Joussen, για διπλασιασμό των αφίξεων το 2022 σε σύγκριση με το περασμένο έτος, που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω του ομίλου θα ξεπεράσουν ακόμα και τα επίπεδα του 2019. «Πέρυσι 1,5 εκατομμύριο πελάτες της TUI επισκέφτηκαν την Ελλάδα» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, προσθέτοντας ότι «ήδη για φέτος πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τα προ κρίσης επίπεδα. Άρα ο σχεδιασμός μας για το τρέχον έτος αφορά 3 εκατομμύρια πελάτες της TUI στην Ελλάδα».

Η διατύπωση αυτών των αισιόδοξων εκτιμήσεων έγινε με αφορμή την συμφωνία για την ίδρυση του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας Co-Lab αφορά την ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων που θα διασφαλίσουν τον βιώσιμο τουρισμό – μια συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες από τον Όμιλο TUI και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, σε τηλεδιάσκεψη με το Μέγαρο Μαξίμου, με τη στήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Όμιλος TUI αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους ταξιδιωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσουν στη σύσταση ενός καινοτόμου Co-Lab με έδρα την Ρόδο και έχοντας ως στόχο να συμβάλλει στη μετατροπή του νησιού σε υπόδειγμα πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού που θα αφορά ολόκληρη την αλυσίδα υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης: από τα ξενοδοχεία και τα μέσα μεταφοράς έως τα μουσεία και τους χώρους ψυχαγωγίας.

Οι «Έξυπνες Γειτονιές» στον Πειραιά

Τα έργα ψηφιοποίησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ολοένα και πληθαίνουν ανεξαρτήτως της καταγωγής – προέλευσης των πόρων με τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση τους ( Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κλπ).

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός και πολύ περισσότερο, μια «μόδα για ακριβά γούστα» (δεδομένων των πόρων). Πρώτα από όλα, οφείλει να επαληθεύει τη χρησιμότητα της και να παράγει πολλαπλά (μετρήσιμα) οφέλη τόσο για την οικονομία και τους φορείς της , όσο και για τους πολίτες.

Αυτή τη περίοδο ο Δήμος Πειραιά έχει στα σκαριά ένα σημαντικό έργο ψηφιοποίησης –«Τεχνολογικές µικρο-υποδοµές και εφαρµογές έξυπνης πόλης σε κοινωνική και αστική µικροκλίµακα»- στο πλαίσιο ενός ώριμου και συνεκτικού προγράμματος που στοχεύει να δημιουργήσει «Έξυπνες Γειτονιές στον Πειραιά».

Τα οφέλη: Τα αποτελέσματα του έργου αφορούν τόσο στην καλύτερη λειτουργία του Δήμου Πειραιά, όσο και σε οφέλη για τους πολίτες. Ειδικότερα, τα οφέλη για τους πολίτες δεν μπορεί παρά να είναι μια βελτιωμένη ποιότητα πληροφοριών, η ευκολία και ασφάλεια προσπέλασης και χρήσης των κρίσιμων πληροφοριών και υπηρεσιών, η ισότιμη πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες τοπικού ή και κεντρικού επιπέδου, η παροχή ενός σύνθετου συνόλου πληροφοριών με φιλικό τρόπο, η πρόσβαση σε νέες υπηρεσίες, η δυνατότητα προσπέλασης πολλαπλών υπηρεσιών μέσω ενός μόνο σημείου πρόσβασης, εξοικονόμηση χρημάτων από μετακινήσεις που δεν θα είναι αναγκαίες, η ταχεία και ποιοτική εξυπηρέτηση. Όλα όσα μπορούν και πρέπει να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά και ειδικών ομάδων του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη πρόσβαση τέτοιων υπηρεσιών.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα οφέλη για το Δήμο -όπως η συλλογή πολλαπλών και πολυεπίπεδων πληροφοριών καθημερινότητας, η βελτιωμένη εξυπηρέτηση πολιτών και ιδιαίτερα ειδικών ομάδων πληθυσμού, η δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης ενός μεγάλου αριθμού χρηστών, η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών, η παροχή φθηνότερων μέσων για πρόσβαση και εξυπηρέτηση πολιτών συγκριτικά με το ισχύον σύστημα, η αμεσότερη αποτελεσματικότερη και διαφανή χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών του φορέα από οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, η μείωση της πολύπλοκης γραφειοκρατικής διαδικασίας και των καθυστερήσεων που αυτή συνεπάγεται αλλά και η αύξηση της παραγωγικότητας των στελεχών του Δήμου- θα έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στα ίδια τα οικονομικά του Δήμου Πειραιά αλλά και στη τοπική κοινωνία.

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με το πρόγραμμα «Έξυπνες Γειτονιές στον Πειραιά» διαβάζω: «Ο Δήμος Πειραιά, ως σύγχρονη πόλη στοχεύει σε έξυπνα συστήματα κι εφαρμογές διοίκησης, ικανά να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και συνεπώς της ποιότητας διαβίωσης πολιτών κι επισκεπτών. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η εγκατάσταση ενός μεγάλου αριθμού αισθητήρων ποικίλων κατηγοριών, ενδεικτικά: κατανάλωση ενέργειας, κυκλοφοριακές συνθήκες, ποιότητα αέρα, χρήση τηλεπικοινωνιακών δικτύων, επίπεδα θορύβου, κα.».

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να εγκατασταθούν και να τεθούν σε λειτουργία:
• Δίκτυο υποδομών διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) σε επιλεγμένα σημεία της πόλης του Πειραιά. Αφορά στη συστηματική συλλογή δεδομένων µεγάλης κλίµακας µε αναφορά σε διαφορετικές θεµατικές περιοχές της καθηµερινότητας εντός της πόλης (ενδεικτικά: κατανάλωση ενέργειας, κυκλοφοριακές συνθήκες, ποιότητα αέρα, χρήση τηλεπικοινωνιακών δικτύων, επίπεδα θορύβου, κα.
• Δίκτυο οπτικής ίνας. Αφορά στη διασύνδεση των κτιρίων του Δήμου μέσω Dark Fiber προκειμένου να μειωθεί το τηλεπικοινωνιακό κόστος και να αυξηθεί η ταχύτητα παρέχονται οι υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες και η γνώση: Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Οι πληροφορίες μπορούν να μετατραπούν σε γνώση για τον Πειραιά καθώς πλέον υπάρχει η υπολογιστική ισχύς και οι εξελιγμένες τεχνολογίες ανάλυσης για να αξιοποιηθούν. Με αυτή τη γνώση, ο Πειραιάς θα μπορέσει να μειώσει τα κόστη και τις σπατάλες και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής για τους πολίτες. Ο Πειραιάς, μέσω της προτεινόμενης πράξης θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να βελτιστοποιήσει τους πεπερασμένους πόρους, να παρέχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο στους αρμόδιους φορείς και να επιτρέπει στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να διαχειρίζονται τα υποσυστήματα της πόλης με προορατικό τρόπο».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories