Με το χαμηλότερο ρυθμό εδώ και 18 μήνες αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς η χειμερινή αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού επιδείνωσε τις ελλείψεις προσωπικού, παρά το γεγονός πως τα επίπεδα ζήτησης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία από την HIS Markit, έδειξαν πως ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,8 μονάδες τον Ιανουάριο από 57,0 τον Δεκέμβριο. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, παρά το γεγονός πως ο δείκτης για τον ιδιωτικό τομέα κατάφερε να παραμείνει πάνω από το όριο του 50 που συνιστά αναπτυξιακή πορεία.

Ο δείκτης σύνθετων παραγγελιών υποχώρησε στο 55,0 από 56,6 τον Δεκέμβριο, παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ο δείκτης PMI του κλάδου των υπηρεσιών υποχώρησε από το 57,6 στο 50,9, που είναι και το χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούλιο του 2020, ενώ ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα έπεσε σε χαμηλό 15 μηνών στις 55 μονάδες από τις 57,7 το Δεκέμβριο.

«Η παραγωγή έχει επηρεαστεί από την Όμικρον πολύ περισσότερο από τη ζήτηση, με την έντονη αύξηση των εισροών νέων επιχειρήσεων να υπονοεί ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί ξανά μόλις χαλαρώσουν οι περιορισμοί» εξήγησε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Στις ΗΠΑ ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει φτάσει κατά μέσο όρο τις 738.047 νέες περιπτώσεις ημερησίως, με σημείο αιχμής την Όμικρον. Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν πως, μόνο αυτή την εβδομάδα, περίπου 8,8 εκατ. εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στις δουλειές τους για λόγους που σχετίζονταν με τον κορωνοϊό. Αντιστοίχως υπήρξε αύξηση στις επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι έχουν πληγεί σημαντικά από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η εξέλιξη αυτή ώθησε τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και τρεις μήνες. Αν και υπάρχουν ενδείξεις πως η επέλαση της Όμικρον κορυφώνεται και άρα τα κρούσματα θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν, επιτρέποντας στην αγορά να ανεβάσει και πάλι ρυθμούς στην λειτουργία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...