Στρατηγικό σχέδιο για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων αναμένεται να ανακοινώσει το Λευκός Οίκος ήδη από τον Φεβρουάριο, την ώρα που οι αγορές κλυδωνίζονται εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την τακτική που θα ακολουθήσει η Federal Reserve για να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, που επικαλείται το Yahoo Finance, Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC) θα καταλήξει σε ένα μνημόνιο, το οποίο επιβάλει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που ενέχει η κρυπτογράφηση και να εμβαθύνουν στις λεπτομέρειες ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας.

Η κίνηση θα επανεξετάσει επίσης τον αντίκτυπο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στην οικονομική σταθερότητα και θα ομαλοποιήσει τους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα με άλλες χώρες.

Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία πρώτο αποκάλυψε το Bloomberg News, έρχεται καθώς οι υπηρεσίες σε όλη την κυβέρνηση εξετάζουν τους νέους κανόνες για τα κρυπτονομίσματα. Το περασμένο φθινόπωρο, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε συστάσεις που πρότειναν να επιτρέπεται μόνο στις τράπεζες να εκδίδουν σταθερά νομίσματα.

Η γερουσιαστής Cynthia Lummis (R-WY), μία από τις ένθερμες φωνές υποστήριξης των bitcoin στο Καπιτώλιο, αναμένεται να εισαγάγει ένα νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων που στοχεύει στην πλήρη ενσωμάτωση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα σχέδια της Fed

Η Federal Reserve κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη την πολυαναμενόμενη μελέτη της για το ψηφιακό δολάριο, διερευνώντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του πολυσυζητημένου ζητήματος και θέτοντας το θέμα σε δημόσια διαβούλευση.

Ως «το πρώτο βήμα σε μια δημόσια συζήτηση μεταξύ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των ενδιαφερομένων σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας», η αναφορά των 40 σελίδων αποφεύγει τυχόν συμπεράσματα σχετικά με ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας ή CBDC. Σημειώνεται ότι η  έκθεση αυτή αρχικά αναμενόταν το καλοκαίρι του 2021 αλλά είχε καθυστερήσει σημαντικά.

Αν και δεν λαμβάνει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος, αναλώνεται σημαντικά στα οφέλη ενός ψηφιακού νομίσματος, όπως η επιτάχυνση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών σε μια εποχή που οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο είναι ήδη εξαιρετικά ψηφιοποιημένες. Μερικά από τα αρνητικά ζητήματα που εξετάζει η έκθεση είναι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η προστασία της ιδιωτικής ζωής.

«Ένα CBDC θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, αλλάζοντας τους ρόλους και τις ευθύνες του ιδιωτικού τομέα και της κεντρικής τράπεζας», αναφέρει η έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει υπάρξει αρκετά φειδωλός όλο αυτό το διάστημα σε ό,τι αφορά δημόσια σχόλιά του για τα CBDC. Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ιδέας είναι η νέα αντιπρόεδρος της Fed Λαέλ Μπρέιναρντ. Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν εκφράσει σκεπτικισμό για το ψηφιακό δολάριο, λέγοντας ότι τα οφέλη δεν είναι προφανή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News