Από τη μια μεριά, βάλτε την αντίδραση της κυβέρνησης για το τι συνέβη στην Αττική Οδό και τις ευθύνες της διαχειρίστριας εταιρείας και από την άλλη, πως βρίσκεται σε εξέλιξη – έστω και σε αρχικό στάδιο- η διαγωνιστική διαδικασία για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Κρατήστε το θα μας χρειαστεί στο άμεσο μέλλον.

Μία και μόνη

Και όμως ήταν έκπληξη το γεγονός ότι στο ΣΔΙΤ Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη (συνολικού προϋπολογισμού 290 εκατομμυρίων ευρώ) τελικά υποβλήθηκε μία και μόνη πρόταση. Σύμφωνα με πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες χτες το απόγευμα που έληγε η σχετική προθεσμία παρουσιάστηκε η πρόταση της κοινοπραξίας ΓΕΚ- Intrakat- Άκτωρ. Και άλλη παρά τις επίμονες φήμες δεν υπήρξε…

Ο παππούς, ο Πάνος

Αν ρωτήσει κανείς τον 66χρονο billioner Jamie Dimon, το αφεντικό μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου θα είχε να πει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για τον παππού του (από την πλευρά του πατέρα του).

Ο Dimon , διευθύνων σύμβουλος της of JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης από τις big four του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ θα βρίσκεται στην Αθήνα – θα επισκεφθεί και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου- και όσοι… πιστοί προσέλθετε!

Πάντως, η ιστορία του έχει να κάνει με μια αλλαγή ονόματος και αυτή με τη σειρά της με ένα αθώο flirt. Ο παππούς του, ο Πάνος Παπαδημητρίου έφυγε από την Ελλάδα μετανάστης για τον Νέο Κόσμο το 1921. Αν και το background του ήταν τραπεζικό, εν τούτοις αναζητώντας μια δουλειά στην Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να ζητήσει να προσληφθεί ως οδηγός στα λεωφορεία. Αλλά, με τον ρατσισμό πανταχού παρόντα δεν ήταν εύκολο για έναν

Έλληνα. Όχι μόνο δεν έδιναν δουλειές σε Έλληνες αλλά ούτε ήθελαν να ακούσουν για εκείνους. Έτσι, η αλλαγή επωνύμου ήταν μονόδρομος. Αλλά, Dimon; Ο παππούς είχε ερωτευτεί μια Γαλλιδούλα και το Dimon να ακουγόταν και …Γαλλικό. Πάντως, ο παππούς που είχε προλάβει να εργαστεί ως τραπεζικός στην Σμύρνη και την Αθήνα βρήκε τελικά δουλειά στη περίφημη χρηματιστηριακή -επενδυτική εταιρεία Shearson, στην οποία δούλεψε και ο γιός του, ο πατέρας του Jamie Dimon.

Ο Νεοϋορκέζος Dimon με τις ελληνικές ρίζες επιστρέφει στα μέρη που περπάτησε ο παππούς του και όχι ως ένας επισκέπτης ή ένας υποψιασμένος ταξιδιώτης. Έρχεται ως επενδυτής για μια πολύ σύνθετη επιχειρηματική συμφωνία ένα μόνο μέρος της οποίας έχει γίνει γνωστή. Η JPMorgan Chase θα εξαγοράσει ένα μετοχικό πακέτο στην Viva Holdings που θα την καθιστά ισχυρό μέτοχο μειοψηφίας αλλά και θα της δίνει την δυνατότητα συμμετέχοντας σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη συνέχεια να καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας.

Το πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, της όλης συμφωνίας αφορά την JPMorgan Chase που θα αξιοποιήσει το όχημα της Viva Holdings προκείμενου μέσω αυτού να ενοποιηθεί η διαχείριση των καρτών και των συστημάτων πληρωμών για όλο τον αμερικανικό τραπεζικό όμιλο σε όλο τον κόσμο.

Πάντως, το deal με την Viva είναι ένα από τα πρώτα βήματα ενός εν εξελίξει σχεδίου που περιλαμβάνει επενδύσεις στη τεχνολογία, στο marketing, τα new business κλπ. – επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από μια δεξαμενή κεφαλαίων που διαθέτει η JPMorgan Chase και φθάνει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Περισσότερα για τις κινήσεις της τράπεζας αλλά και του αφεντικού της μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Gary Silverman με τίτλο Bank investors face new “black box”quandary ( στη στήλη On Wall Street στο FT Weekend 22-23 Ιανουαρίου 2022).

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της όλης υπόθεσης είναι ότι τα κλειδιά για να εισέλθει στον όμιλο της Viva η JPMorgan Chase έδωσαν οι μέτοχοι της μειοψηφίας (ελέγχουν κοντά στο 48 %) – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το fund Hedosophia, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Μαριάννας Λάτση και την επενδυτική εταιρεία Deca Investments (με πρώτο και μεγαλύτερο επενδυτή τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο). Ο ιδρυτής της Viva Χάρης Καρώνης και ο συνιδρυτής Μάκης Αντύπας κρατούν το πακέτο που ελέγχουν (γύρω στο 52 %) και όλα δείχνουν πως έχασαν μια μάχη, εκείνη του ελέγχου του Ομίλου αλλά και της στρατηγικής του κατεύθυνσης. Εφεξής, η πολυπληθής διευθυντική ομάδα θα χρειαστεί να βρει ένα πλαίσιο συνεννόησης και συνεργασίας με τους Αμερικανούς προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αξίες που κατακτήθηκαν στα χρόνια που πέρασαν.

Σε κάθε περίπτωση, η Viva μια startup πριν από τις startups αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά success stories όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στη διεθνή αγορά.

[Επί του πιεστηρίου: Αύριο κάποια στιγμή δεδομένων των συνθηκών θα επιδιωχθεί να γίνει ένα γεύμα ή δείπνο με τη συμμετοχή των στελεχών της JPMorgan Chase, της κυβέρνησης αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Χάρης Καρώνης διοργανώνει το τραπέζι].

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον όμιλο της Viva

Ο Όμιλος Εταιρειών Viva είναι μια από τις κυρίαρχες ελληνικές εταιρείες στον χώρο της

τεχνολογίας και αποτελείται από τη Viva Wallet Holdings SA (μητρική εταιρεία) και τις θυγατρικές της Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΑΕ (www.viva.gr), Viva Υπηρεσίες Πληρωμών ΑΕ (www.vivapayments.com) και Vivabank.

Η Viva Wallet Holdings SA (πρώην Realize SA) ιδρύθηκε το 2000 και παρέχει υπηρεσίες ανάπτυξης εφαρμογών.

Το 2006 ιδρύθηκε η Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες (Viva.gr), που αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς παρόχους στον τομέα των υπηρεσιών e-ticketing θεαμάτων (φυσικών και streaming) και των online μεταφορικών υπηρεσιών (ακτοπλοϊκά).

H Viva.gr είναι η ηγέτιδα στην διάθεση εισιτηρίων θεαμάτων στην ελληνική αγορά, παρέχοντας υπηρεσίες σε ένα μεγάλο εύρος εκδηλώσεων όπως θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αθλητικά γεγονότα, συνέδρια κ.α. Μέσω των υπηρεσιών της Viva.gr μέχρι και το 2021 πάνω από 2500 διοργανωτές εκδηλώσεων έχουν προσφέρει εισιτήρια για περισσότερες από 45000 εκδηλώσεις.

Βασικό προϊόν του Ομίλου Viva είναι επίσης η Viva Wallet (www.vivawallet.com), μια νέα, ολοκληρωμένη λύση πληρωμών, για ιδιώτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Η Viva Wallet είναι η πρώτη ευρωπαϊκή Neobank που διαθέτει εξολοκλήρου υποδομή στο Microsoft Azure cloud με υποκαταστήματα σε 23 χώρες στην Ευρώπη, προσφέροντας υπηρεσίες σε 19 διαφορετικές γλώσσες και πληρωμές σε 10 νομίσματα. Από τον Αύγουστο του 2020, η Viva Wallet είναι και τράπεζα, με την ονομασία Vivabank. Στόχος της Vivabank είναι να εισάγει καινοτόμα ψηφιακά τραπεζικά προϊόντα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μέσω πρωτοπόρων τεχνολογιών αιχμής και υπηρεσιών cloud.

H Viva Wallet παρέχει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες αποδοχής πληρωμής, χρεωστικές κάρτες και επαγγελματικούς λογαριασμούς. Με την πρωτοποριακή εφαρμογή Viva Wallet POS και την υπηρεσία Tap to Phone, οι επαγγελματίες μπορούν να δεχτούν πληρωμές με οποιοδήποτε Android κινητό ή tablet, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για συσκευή POS.

Επιπλέον, η Smart Checkout, η έξυπνη σελίδα πληρωμής της Viva Wallet, επιτρέπει στους

εμπόρους να δεχτούν πληρωμές με 24 διαφορετικούς τρόπους πληρωμής. Μεταξύ άλλων προνομίων, η Viva Wallet προσφέρει στους επαγγελματίες πελάτες της έναν τοπικό IBAN λογαριασμό, μία επαγγελματική Digital First χρεωστική κάρτα και την ευκαιρία να ρίξουν την προμήθεια στις συναλλαγές τους έως και το 0%.

Η Viva Wallet είναι επίσημο μέλος της Visa και της Mastercard για υπηρεσίες acquiring και issuing.

Το δυναμικό του ομίλου Viva ξεπερνά τους 600 υπαλλήλους, με σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη. Η Viva Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες είναι αδειοδοτημένο πρακτορείο από τον ΕΟΤ, με αρ. ΜΗΤΕ : 0206Ε61000304001.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories
Το «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ, η ισραηλινή επέλαση στην αγορά ακινήτων και το… κατενάτσιο με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών
Inside Stories |

Το «λίφτινγκ» στον ΕΝΦΙΑ, η ισραηλινή επέλαση στην αγορά ακινήτων και το… κατενάτσιο με την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε βελτιώσεις στο «παρά πέντε» της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ με απαλλαγή από τον φόρο για φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους  πολύ μικρά ποσοστά συνιδιοκτησίας σε οικόπεδα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

H ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ο ανασχηματισμός και τι… παίζει με τη Volterra
Inside Stories |

H ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ο ανασχηματισμός και τι… παίζει με τη Volterra

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία που έχει κινήσει ο κατασκευαστικός όμιλος AVAX για την αποεπένδυση του από τον τομέα της παραγωγής και προμήθειας ενέργειας καθώς και από τις ΑΠΕ, όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ.

Το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, τα νέα projects στην Πάτρα, η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Inside Stories |

Το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, τα νέα projects στην Πάτρα, η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δικαιωμένοι δηλώνουν στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από τα νέα μέτρα που σχεδιάζει να προτείνει η Ευρ. Επιτροπή μεθαύριο Τετάρτη καθώς η πρόταση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη για επιβολή πλαφόν στην τιμή λιανικής ρεύματος, όχι απλά περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη αλλά επεκτείνεται και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Oι επενδύσεις της EBRD στην Ελλάδα και η δημοσίευση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων «χωρίς επιφυλάξεις»
Inside Stories |

Oι επενδύσεις της EBRD στην Ελλάδα και η δημοσίευση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων «χωρίς επιφυλάξεις»

«Η συμβολή της EBRD στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας ήταν και συνεχίζει να είναι καταλυτική ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως αυτός της ενέργειας αλλά και της γενικότερης ρευστότητας στην αγορά μέσω έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως για παράδειγμα το trade facilitation για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για το 2022 και 2023, η EBRD σχεδιάζει ακόμα μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις».

Οι συστάσεις Στουρνάρα στους servicers, το τουριστικό project των 750 εκατ. στη Σαρωνίδα, τα κρυπτονομίσματα και οι «χήρες και τα ορφανά»
Inside Stories |

Οι συστάσεις Στουρνάρα στους servicers, το τουριστικό project των 750 εκατ. στη Σαρωνίδα, τα κρυπτονομίσματα και οι «χήρες και τα ορφανά»

«Τα χρηματιστήρια και οι μετοχές δεν είναι για τις χήρες και τα ορφανά», είχε πει κάποτε πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.