Έχει περάσει καιρός από την στιγμή που σε μια ανακοίνωση της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης με την υπογραφή του προέδρου της Δαυίδ Σαλτιέλ που βρήκε τη θέση στα social media μας ενημέρωνε ότι «ο Αλμπέρ Μπουρλά, Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer, μέλος της Κοινότητάς μας, συμπεριλαμβάνεται στους έξι υποψήφιους για την απονομή του βραβείου Genesis, το οποίο είναι γνωστό ως το Εβραϊκό Νόμπελ» και ζητούσε την στήριξη μας:

«Στηρίξτε με την ψήφο σας τον Αλμπέρ Μπουρλά και διαδώστε αυτή την είδηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «στηρίζοντας την υποψηφιότητα του Αλμπέρ Μπουρλά συμβάλλουμε όλοι στο σημαντικό έργο της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στην πόλη μας».

Ένα βραβείο με ελληνικό χρώμα

Η κινητοποίηση της Κοινότητας και των ανθρώπων της είχε να κάνει και με μια δέσμευση του ίδιου Μπουρλά. Ας πάμε ξανά στην ανακοίνωση της Κοινότητας: « Ο Αλμπέρ Μπουρλά, με δήλωσή του στο twitter στις 12.10.2021, ανέφερε πως αν λάβει το βραβείο Genesis, θα στηρίξει με το ποσό αυτό την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, ενός Μουσείου αφιερωμένου στη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων που, όπως και οι γονείς του, απετέλεσαν μέρος μιας κάποτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας».

Υπενθυμίζεται ότι με τo βραβείο Genesis που απονέμεται από το 2013 και συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων το οποίο κατά ευγενή χειρονομία των νικητών διατίθεται για κοινωφελή σκοπό τιμάται μία εξέχουσα προσωπικότητα του διεθνούς εβραϊσμού για επαγγελματικά επιτεύγματα και συνεισφορά στην ανθρωπότητα και τις εβραϊκές αξίες. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2012 με τη δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων από πέντε εβραίους Ρώσους φιλάνθρωπους και είναι υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Genesis Prize με τη συνεργασία του Εβραϊκού Πρακτορείου για το Ισραήλ.

Ο Albert Bourla είναι ο νικητής του Genesis Prize  για το 2022 έχοντας λάβει την ηλεκτρονική ψήφο 200 χιλιάδων πολιτών απο 71 χώρες από όλο τον κόσμο.  Η νίκη του πέραν όλων των άλλων έχει και ελληνικό ενδιαφέρον. Το χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμύριο δολλάρια θα στηρίξει το έργο της διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος με έμφαση στις πρωτοβουλίες της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Και όπως δήλωσε μεταξύ άλλων μετά την νίκη του ο Μπουρλά: «Μεγάλωσα σε μια εβραϊκή οικογένεια που πίστευε ότι ο καθένας μας είναι τόσο δυνατός όσο οι δεσμοί της κοινότητάς μας και ότι όλοι καλούμαστε από τον Θεό να φτιάξουμε τον κόσμο». Ο Θεσσαλονικιός CEO της Pfizer -γιος επιζώντων του Ολοκαυτώματος- σχεδιάζει να δωρίσει το χρηματικό ποσό από το βραβείο του σε έργα που στοχεύουν στη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ειδικά στην Ελλάδα, ανέφερε το Iδρυμα Genesis.

Ο διεθνούς εμβελείας manager δεν είναι απλώς ένα μέλος της μικρής ως προς το μέγεθος Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης αλλά και ένας από τους παράγοντες της επενδυτικής και αναπτυξιακής προσπάθειας στο χώρο της καινοτομίας στη πόλη. Τον περασμένο Οκτώβριο έγιναν στη Θεσσαλονίκη παρουσία τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αλμπέρ  Μπουρλά τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer.

Πάντως, η σκυτάλη της ευθύνης περνά πια στις τοπικές αρχές (Δήμος, Περιφέρεια)μιας και το βραβείο αλλά και το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει θα μπορούσαν με κατάλληλες ενέργειες να αξιοποιηθούν για το καλό της πόλης μέσα από την διατήρηση της συλλογικής Μνήμης και της Ιστορίας του Τόπου και των κοινοτήτων στην άλλοτε κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα !!!

 Μια (ακόμη) επιτυχημένη έκδοση

Η Premia συγκέντρωσε το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ με την επιτυχή έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η εισαγωγή των Ομολογιών της εκδόσεως για διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 203,96 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,04 φορές. Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,80% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,80% ετησίως.

Η κύρια δραστηριότητα του Ομίλου της Premia περιλαμβάνει την αγορά και ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης ακινήτων στην Ελλάδα. Ο Όμιλος διαθέτει 16 επενδυτικά ακίνητα, ενώ απέκτησε ένα επιπλέον επενδυτικό ακίνητο στον τομέα των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) (μέσω της απόκτησης του 100% των μετοχών των εταιρειών Zonas και Top Realty την 30.11.2021. Περαιτέρω, μέσω της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας JPA, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης σχολικών μονάδων δυνάμει της Σύμβασης ΣΔΙΤ (Partnership Agreement) μεταξύ της JPA με την εταιρεία του Δημοσίου Κτιριακές Υποδομές αναφορικά με τη λειτουργία και συντήρηση 10 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής για 25 έτη (έως το 2041).

Η διοίκηση της εταιρείας αναμένει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  για την αίτηση αδειοδότησης της ως Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) του Ν. 2778/1999 και της αίτησης αδειοδότησης ως Οργανισμού Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος  από τους βασικούς μετόχους, ήτοι μέτοχοι με ποσοστό άνω του 5%, είναι η εταιρεία Sterner Stehnus Greece (κατέχει το 41,62% των μετοχών. Ο Ηλίας Γεωργιάδης ελέγχει την σουηδική εταιρεία Sterner Stenhus Holding AB, η οποία ελέγχει με την σειρά της, την Sterner Stenhus Greece.

 Προετοιμασία για μια  (μεγάλη) επένδυση

Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση στη ΔΕΗ έκανε ένα ακόμη βήμα για την  ενίσχυση της παρουσίας της στο FTTH. Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με τις τράπεζες, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει ανάγκες χρηματοδότησης για την κατασκευή και λειτουργία δικτύου οπτικών ινών ευρωζωνικής πρόσβασης (Fiber To The Home- FTTH) σε επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδας.

Η συμφωνία με τις δύο τράπεζες περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ποσού έως 530 εκατομμυρίων ευρώ  με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού, που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών, που θα δημιουργηθεί.

Τα 3 εκατομμύρια πελάτες

Ο 59χρονος Fritz Joussen δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε ο άνθρωπος του τουρισμού. Κάθε άλλο. 22 χρόνια από την επαγγελματική του διαδρομή βρέθηκε σε υψηλές θέσεις ευθύνης του τηλεπικοινωνιακού τομέα, ενώ μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο (πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού) δούλεψε ως software developer στις ΗΠΑ. Πριν αναλάβει CEO του TUI Group ο Joussen  ήταν CEO της Vodafone της Γερμανίας, μια θέση που διατήρησε από το 2003 έως το 2012.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο διευθύνων σύμβουλος του TUI Group, Fritz Joussen, συμμετείχε σε διαδικτυακή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του Co-Lab του ομίλου στη Ρόδο, του πρώτου εργαστηρίου συνεργασίας για τον επωφελή πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό ολόκληρης της αλυσίδας υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό. Αλλά, το αφεντικό της TUI είχε και αισιόδοξα μηνύματα να στείλει: «Αναμένουμε διπλασιασμό των αφίξεων στην Ελλάδα από την πλευρά του Ομίλου TUI το 2022 σε σύγκριση, που σημαίνει ότι οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω του ομίλου θα ξεπεράσουν ακόμα και τα επίπεδα του 2019. (…) Πέρυσι 1,5 εκατομμύριο πελάτες της TUI επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Ήδη για φέτος πιστεύουμε ότι θα υπερβούμε τα προ κρίσης επίπεδα. Άρα ο σχεδιασμός μας για το τρέχον έτος αφορά 3 εκατομμύρια πελάτες της TUI στην Ελλάδα».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories