Την απόσυρση του ενδιαφέροντός της για την ρωσική τράπεζα Otkritie, γνωστοποίησε η ιταλική UniCredit, λόγω των γεωπολιτικων εντάσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία.

«Δεδομένου του γεωπολιτικού κινδύνου αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από το data room», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel.

Η ιταλική τράπεζα είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Otkritie, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου του Andrea Orcel να αυξήσει την ετήσια κερδοφορία κατά 10%.

Η Orcel εξέταζε τη δυνατότητα συγχώνευσης της UniCredit Bank Russia με την Otkritie.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, βασικός μέτοχος της Otkritie μετά τη διάσωση της το 2017, εξετάζει την αποεπένδυση της μέσω πώλησης του μεριδίου ή της εισαγωγής της τράπεζας στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο που προωθούσε η UniCredit, η ιταλική τράπεζα θα είχε ένα μερίδιο ελέγχου στο νέο σχήμα μετά την IPO, δήλωσε ο Orcel σε τηλεδιάσκεψη στα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή. Ωστόσο, «δεδομένου του γεωπολιτικού περιβάλλοντος αποφασίσαμε να αποσυρθούμε από την αίθουσα δεδομένων», πρόσθεσε ο Orcel.

Η UniCredit είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών με σημαντική έκθεση στη Ρωσία και ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την έχει ενημερώσει (όπως και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες) να ετοιμαστούν για διεθνείς κυρώσεις στη χώρα εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΚΤ προειδοποιεί τις τράπεζες για το ενδεχόμενο κυρώσεων στη Ρωσία

Με περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ η Otkritie είναι η έβδομη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα. Μια συγχώνευση θα πενταπλασίαζε τα σταθμισμένα για τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία της UniCredit στη χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η UniCredit έχει δραστηριότητες στη Ρωσία από το 1989 μέσω της AO UniCredit Bank, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες στη χώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή