Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με σημαντική ρωσική έκθεση να είναι έτοιμα για την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας εάν αυτή εισβάλει στην Ουκρανία.

Η προειδοποίηση από την ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει 115 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, έρχεται καθώς οι ΗΠΑ έχουν σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες» εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία .

Και όπως αναφέρουν οι Financial Times οι κυρώσεις κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για τις διεθνείς τράπεζες με μεγάλη ρωσική έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της Citi των ΗΠΑ, της γαλλικής Société Générale, της αυστριακής Raiffeisen και της ιταλικής UniCredit.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, αξιωματούχοι της ΕΚΤ ζήτησαν λεπτομέρειες για το πώς θα χειρίζονταν οι τράπεζες διαφορετικά σενάρια, όπως ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από την πρόσβαση στο σύστημα διεθνών πληρωμών Swift.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε καθεστώς κυρώσεων και είναι σε θέση να αποκόψουν γρήγορα πελάτες με τους οποίους απαγορεύεται να συναλλάσσονται.

Η κεντρική τράπεζα έχει διερευνήσει τους κινδύνους διαφόρων σεναρίων και έχει πιέσει τις τράπεζες να μοιραστούν λεπτομέρειες για τις δικές τους εκτιμήσεις και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις.

Ζήτησε επίσης πληροφορίες για ρωσικά και ουκρανικά ανοίγματα από την Deutsche Bank και την ING, τους μεγαλύτερους δανειστές στη Γερμανία και την Ολλανδία, αντίστοιχα.

Η SocGen έχει τη μεγαλύτερη οικονομική έκθεση στη Ρωσία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή τράπεζα, με 2,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της JPMorgan. Η αυστριακή Raiffeisen έχει άνοιγμα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η UniCredit έχει 1,4 δισ. ευρώ.

Ο Andrea Orcel, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη μεγάλων ιταλικών εταιρειών που συμμετείχαν σε βιντεοσύσκεψη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη για να συζητήσουν τους οικονομικούς δεσμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μάχη για την εκλογή του «νέου Ρέγκλινγκ» στον ESM – Τρεις χώρες διεκδικούν τη θέση
Διεθνή |

«Εμφύλιος» στον ESM για τη διαδοχή του Κλάους Ρέγκλινγκ στο τιμόνι

Από τους τέσσερις υποψήφιους αρχικά, έχουν απομείνει τρεις, εκ των οποίων οι δύο προέρχονται από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Έντονο παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της 16ης Ιουνίου. Στη «μάχη» συνεχίζουν οι υποψήφιοι από Ιταλία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο