Ίσως θα ήταν σκόπιμο η Federal Reserve να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022 και να κινηθεί πιο επιθετικά, στην περίπτωση που δεν θα αμβλυνθούν οι παράγοντες που τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως είναι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ.

«Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι τέσσερις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης φέτος είναι κατάλληλες», είπε ο Χάρκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg TV. Αλλά ενυπάρχει μεγάλος κίνδυνος, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ο πληθωρισμός να είναι χειρότερος από το αναμενόμενο ή να υποχωρήσει ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Fed, εξήγησε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επιτόκια το Μάρτιο και να προχωρήσουν σε μείωση του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μέσα στη χρονιά, καθώς αποσύρουν τη στήριξη που παρείχαν στην οικονομία και στις αγορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Tζόρτζ -Fed: Πιο επιθετική μείωση του ισολογισμού θα φέρει λιγότερες αύξησεις επιτοκίων

Ρωτήθηκε αν θα υποστήριζε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το Μάρτιο κι απάντησε ότι θα πρέπει να πειστεί ότι θα ήταν μια αναγκαία κίνηση. «Εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σ΄αυτά τα επίπεδα και αρχίζει να μειώνεται, δεν βλέπω αύξηση 50 μονάδων βάσης», δήλωσε ο Χάρκερ, ο οποίος έχει δικαιώμα ψήφου φέτος ως αναπληρωτής για τη Fed της Βοστώνης. «Αλλά αν δούμε μια ακίδα, τότε νομίζω ότι ίσως χρειαστεί να ενεργήσουμε πιο επιθετικά»

Διαβάστε επίσης: Ντάλι – Fed: Τον Μάρτιο η πρώτη αύξηση επιτοκίων

Επιπλέον, υποστήριξε ότι θα ήθελε η συρρίκνωση του ισολογισμού να γίνει όταν τα επιτόκια θα βρίσκονται στο 1 με 1,25%. «Η μείωση θα πρέπει να είναι πιο απότομη και με μεγαλύτερη ταχύτητα από την τελευταία φορά που δοκιμάσαμε κάτι αντίστοιχο» είπε.

Στελέχη της Federal Reserve υποστήριξαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συρρίκνωση θα μπορούσε να γίνει με τη μη αντικατάσταση των ομολόγων που έχουν ωριμάσει χρονικά και έχουν φτάσει στη λήξη τους. Ο Χάρκερ υποστήριξε ότι δεν δεσμεύεται να πουλήσει ενεργά περιουσιακά στοιχεία αν δεν υπάρξει ανάλυση που να υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση. «Για την ακρίβεια αυτή την εκδοχή εξετάζουμε αυτή τη στιγμή» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή