Την αποστολή περίπου 3.000 ακόμη αμερικανών στρατιωτών στην Ανατολική Ευρώπη ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι στρατιώτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και 1.000 που ήδη βρίσκονται στην Ευρώπη, θα κατευθυνθούν προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στα ανατολικά, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Στόχος τους θα είναι να διαβεβαιώσουν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ότι μπορεί οι ΗΠΑ να μην σκοπεύουν να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν ρεαλιστικές ανησυχίες για επικείμενη ρωσική εισβολή, όμως ο Μπάιντεν είναι αποφασισμένος να προστατεύσει τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ από τη ρωσική επιθετικότητα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα και επισήμως την αποστολή τους.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Η απόφαση του προέδρου έρχεται λίγες μέρες αφότου οι ηγέτες του Πενταγώνου δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν της Ρωσίας είχε ολοκληρώσει την ανάπτυξη των αναγκαίων στρατιωτών και εξοπλισμού για να πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία. Ανώτεροι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου άμυνας δήλωσαν επίσης ότι η έντονη αντιπαράθεση για την Ουκρανία οδηγεί τις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που βρίσκονται κοντά στα ουκρανικά σύνορα ξεπερνά πλέον κατά πολύ τους 100.000, υποστηρίζουν οι αμερικανοί αξιωματούχοι, επιβεβαιώνοντας επισήμως για πρώτη φορά αυτά που αναφέρουν εδώ και εβδομάδες αναλυτές μυστικών πληροφοριών.

Αυτή τη στιγμή περίπου 4.000 αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Πολωνία, ενώ δυνάμεις του αμερικανικού στρατού έχουν τοποθετηθεί και στις χώρες της Βαλτικής, μετακινούμενες εκ περιτροπής από το ένα κράτος στο άλλο.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστήριξε ότι οι δυνάμεις αυτές έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά και έχουν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, ενώ παράλληλα διαθέτουν την αναγκαία ευελιξία για να διαχειριστούν το «περίπλοκο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας στο οποίο ενεργούμε».

Με πληροφορίες από τους Times της Νέας Υόρκης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας