
Το αυξημένο κόστος ενέργειας μονοπωλεί το ενδιαφέρον ήδη από το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, όταν οδήγησε τον πληθωρισμό στο σύνολο της Ευρώπης σε επίπεδα ρεκόρ (βλ. προηγούμενο σημείωμα). Οι λόγοι για αυτό είναι πολλαπλοί: η οικονομική ανάκαμψη μετά από πανευρωπαϊκά lockdown και η συνακόλουθη ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας, οι καιρικές συνθήκες που αύξησαν τη ζήτηση, η αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου (ως συντελεστής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας), όπως και η καθυστέρηση εκ μέρους της Ευρώπης να εξασφαλίσει από νωρίς τα απαραίτητα ενεργειακά αποθέματα. Ο συνδυασμός αυτών των αιτιών έχουν αναπόφευκτα οδηγήσει στην «τέλεια καταιγίδα».
Παρά την καθολικότητα του φαινομένου, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση με τον ίδιο τρόπο. Διαφορετικό μείγμα πρώτων υλών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (λιγνίτης, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), διαφορετικά κόστη διανομής, και διαφορετικά επίπεδα ενεργειακού φόρου και φόρου προστιθέμενης αξίας οδηγούν σε διαφορετικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (ως τελικό προϊόν) που αντιμετωπίζουν τα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και Ουγγαρίας παρακολουθούν και δημοσιεύουν μηνιαία στοιχεία για τις τελικές τιμές ενέργειας που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στις διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Σύμφωνα με την έκθεση των παραπάνω οργανισμών, η Αθήνα κατέχει την πρωτιά στον μηνιαίο ρυθμό αύξησης των τιμών τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου (22% και 16% αντίστοιχα) για το Δεκέμβριο 2021*.
Σε ονομαστικές τιμές, η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις ακριβότερες πρωτεύουσες όσον αφορά το κόστος ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η οικιακή τιμή ηλεκτρικού διαμορφώνεται στα 0,315 ευρώ και του φυσικού αερίου στα 0,118 ευρώ (6η και 7η υψηλότερη ονομαστική τιμή ανά kWh αντίστοιχα). Εάν όμως οι τιμές προσαρμοστούν λαμβάνοντας υπόψη την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τα νοικοκυριά της πρωτεύουσας πληρώνουν τη 2η υψηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και την 6η υψηλότερη τιμή φυσικού αερίου (βλ. γράφημα) ανά την Ευρώπη. Συνεπώς, το αυξημένο κόστος οικιακής ενέργειας επιβαρύνει δυσανάλογα πολύ τους ‘Ελληνες καταναλωτές σε σύγκριση με το μέσο Ευρωπαϊκό νοικοκυριό.

Σε προηγούμενο σημείωμα είχαμε αναφερθεί στις εθνικές πολιτικές αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ενέργειας. Τα τελευταία δεδομένα επιβεβαιώνουν πως τα ελληνικά νοικοκυριά επιβαρύνονται ιδιαίτερα από τις αυξήσεις σε τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου καθιστώντας αναγκαία τη συνέχιση και εμβάθυνση των μέτρων ελάφρυνσης του οικιακού προϋπολογισμού. Δυστυχώς στο σημείο που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος για την ουσιαστική θωράκιση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας από διεθνείς διακυμάνσεις και γεωπολιτικά παιχνίδια. Ωστόσο, η εμπειρία αυτού του χειμώνα θα πρέπει να κατευθύνει τις ευρωπαϊκές πολιτικές ώστε να προλαμβάνουν το πρόβλημα αντί να αντιμετωπίζουν τις συνέπειές του.
*Τα στοιχεία αναφέρονται στην 1η Δεκεμβρίου 2021.
Γιώργος Μανάλης
Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας Α. Γ. Λεβέντη, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Μάνος Ματσαγγάνης
Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας, Υπότροφος της Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος», Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα