Το 2021 αποτέλεσε χρονιά σημαντικών εξελίξεων για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην απήχηση των νέων τεχνολογικών εφαρμογών του κλάδου του Blockchain, στις τιμές ενός μεγάλου αριθμού – υψηλών επιδόσεων – κρυπτονομισμάτων καθώς και στην κεφαλαιοποίηση του κλάδου συνολικά.

Ας προσεγγίσουμε όμως πιο αναλυτικά τα εκπληκτικά αποτελέσματα και τα ιστορικά υψηλά που τέθηκαν εντός του 2021 στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, παρουσιάζοντας αρχικά την μεταβολή του αριθμού των διαθέσιμων κρυπτονομισμάτων στην αγορά, την μεταβολή της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, καθώς επίσης και την πορεία της τιμής των δύο μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομισμάτων, του Bitcoin (BTC) και του Ether (ETH), αντλώντας στοιχεία από το CoinMarketCap.

Ο αριθμός των διαθέσιμων διαφορετικών κρυπτονομισμάτων

Τον Σεπτέμβριο του 2020, υπήρχαν περίπου 7,100 διαφορετικά κρυπτονομίσματα στην αγορά. Έναν χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε πάνω από 12,000. Από το τέλος του 2021 έως και σήμερα, υπάρχουν συνολικά πάνω από 16,000 διαθέσιμα κρυπτονομίσματα.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων

Ως προς την συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων, το 2021 αποτελεί χρονιά ορόσημο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ξεκίνησε στα 764.68 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Ιανουαρίου, ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, έπειτα από αλλεπάλληλα ρεκόρ έθεσε νέο ιστορικό υψηλό στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο, καταλήγοντας στα 2.17 τρισεκατομμύρια δολάρια την 31η Δεκεμβρίου.

Η πορεία της τιμής του Bitcoin (BTC)

Η τιμή του Bitcoin ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2021 στα 29,374.15 δολάρια, ακολουθώντας την συνεχή ανοδική πορεία που είχε διαμορφωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020, διαμορφώνοντας ήδη νέα ιστορικά υψηλά από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020.

Η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε πολλές φορές τα 60,000 δολάρια εντός του 2021, συγκεκριμένα τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με το πιο πρόσφατο ιστορικό υψηλό να διαμορφώνεται στα 68,789.63 δολάρια στις 10 Νοεμβρίου (άνοδος κατά 134.18% από την αρχή του έτους), καταλήγοντας στα 46,306.45 δολάρια την 31η Δεκεμβρίου (άνοδος κατά 57.64% από την αρχή του έτους).

Η πορεία της τιμής του Ether (ETH)

Η τιμή του Ether, του κρυπτονομίσματος του δικτύου Blockchain του Ethereum,  ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2021 στα 730.37 δολάρια. Από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 11 Μαΐου, ακολούθησε μία πρωτόγνωρη για το κρυπτονόμισμα αυτό ανοδική πορεία, για να φτάσει από τα 2,211.63 δολάρια στα 4,168.7 δολάρια (άνοδος κατά 470.76% από την αρχή του έτους), τιμή η οποία διατηρήθηκε ως ιστορικό υψηλό μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου.

Από τις 23 Οκτωβρίου μέχρι και τις 16 Νοεμβρίου, η τιμή του Ether σκαρφάλωνε σε νέα ιστορικά υψηλά για να καταλήξει στα 4,891.70 δολάρια (άνοδος κατά 569.75% από την αρχή του έτους). Η τιμή του Ether την 31η Δεκεμβρίου βρέθηκε στα 3,682.63 δολάρια (άνοδος κατά 404.21% από την αρχή του έτους).

Τα 10 κορυφαία σε απόδοση κρυπτονομίσματα για το 2021

Αδιαμφησβήτητα, το Bitcoin αποτελεί το δημοφιλέστερο και ισχυρότερο όλων των κρυπτονομισμάτων, όντας άλλωστε και το πρώτο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα στην ιστορία, ενώ το Ether της πλατφόρμας Ethereum βρίσκεται, παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, στην δεύτερη θέση ισχύος, ως το κρυπτονόμισμα και το δίκτυο που υποστηρίζει τις εξελίξεις στον τομέα των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και εφαρμογών, έννοιες γνωστές ως Decentralized Finance και Decentralized Applications, με σημαντική και διαρκή συμβολή στην καινοτομία και την πραγμάτωση των υπολογιστικών πρωτοκόλλων συναλλαγών σε όρους ψηφιακών συμβολαίων, έννοια γνωστή ως Smart Contract.

Ενώ λοιπόν η επιτυχία και οι συνολικές αποδόσεις των ανωτέρω δύο ισχυρών κρυπτονομισμάτων μπορεί να φαντάζουν εξωπραγματικές, υπήρξαν κρυπτονομίσματα τα οποία σημείωσαν πολλαπλάσιες αποδόσεις (με συνολική κεφαλαιοποίηση υψηλότερη των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το καθένα την 31η Δεκεμβρίου 2021), σύμφωνα με τις κυρίαρχες τάσεις που διαμορφώθηκαν εντός του 2021, όπως ήταν χαρακτηριστικά το Metaverse, οι εναλλακτικές και βελτιστοποιημένες πλατφόρμες αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τα λεγόμενα meme coins.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η κατάταξη των 10 κορυφαίων σε απόδοση κρυπτονομισμάτων για το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών και αναλυτικής στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων Messari, Inc.

Με την εισαγωγή του Metaverse στο ευρύ κοινό και τις συζητήσεις για την ανάπτυξη και το μέλλον του να λαμβάνουν ολοένα και περισσότερη δημοσιότητα, το αντίστοιχο τμήμα της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έγινε το πιο δημοφιλές κατά τους προηγούμενους μήνες. Το γεγονός αυτό απεικονίζεται και στην παραπάνω κατάταξη, καθώς τα κρυπτονομίσματα The Sandbox, Axie Infinity και Decentraland που ανήκουν σε αυτή την υποκατηγορία, έλαβαν την 1η, 2η και 7η θέση, αντίστοιχα. Τα κρυπτονομίσματα αυτά ουσιαστικά αποτελούν tokens των αντίστοιχων ψηφιακών οικοσυστημάτων εικονικής πραγματικότητας.

To The Sandbox, το αποκεντρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα του φιλόδοξου Metaverse project με βάση το gaming, κατάφερε να ξεπεράσει σε απόδοση τον μέχρι τότε κυρίαρχο των play-to-earn ηλεκτρονικών παιχνιδιών κρυπτονομισμάτων Axie Infinity και να λάβει την 1η θέση, καθώς η τιμή του SAND token αυξήθηκε κατά 162 φορές από την αρχή του έτους. Οι κυρίαρχοι επενδυτές του project προσδοκούν ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι θα επιλέγουν ολοένα και περισσότερο να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους σε εικονικά περιβάλλοντα, αν και ο κλάδος είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο για να έχουμε μία ενδεικτική εικόνα των ψηφιακών κόσμων που μπορεί να δημιουργηθούν και για το ποιοι από αυτούς θα κυριαρχήσουν.

Το Axie Infinity αποτελεί το πλέον καθιερωμένο Metaverse gaming οικοσύστημα, με το AXS token να λαμβάνει την 2η θέση με τα υψηλότερα κέρδη για το 2021. Το Axie Infinity έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Βενεζουέλα, στις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών έμειναν άνεργοι λόγω της πανδημίας και ασχολήθηκαν ενεργά με το συγκεκριμένο παιχνίδι για να αποκτήσουν κάποιο εισόδημα. Μάλιστα η ραγδαία ανάπτυξη του Axie Infinity τροφοδότησε την εμφάνιση αλλά και την επιτυχία ακόμα περισσότερων play-to-earn project κρυπτονομισμάτων, με τους ειδικούς του κλάδου να αναφέρουν ότι αυτά τα ευρέως διαθέσιμα παιχνίδια με βάση τα κρυπτονομίσματα πρόκειται να επιταχύνουν σημαντικά τον ρυθμό υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων από το ευρύ κοινό.

Σημαντικός ανταγωνιστής των δύο παραπάνω οικοσυστημάτων και κρυπτονομισμάτων, είναι η πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας Decentraland, η οποία βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης, καθώς η αξία του MANA token αυξήθηκε κατά σχεδόν 40 φορές από την αρχή του έτους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να παρατηρήσουμε, αναφορικά με το The Sandbox και το Decentraland, ότι η ανάπτυξη συνεργασιών με εταιρείες και εμπορικά σήματα παγκόσμιου βεληνεκούς συνέβαλε σημαντικά στα κέρδη τόσο του SAND όσο και του MANA. Το προηγούμενο τρίμηνο, εταιρείες κολοσσοί της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης όπως η Adidas και η Under Armour ανακοίνωσαν συνεργασίες με το The Sandbox και το Decentraland, αντίστοιχα.

Ως δεύτερη υποκατηγορία στην παραπάνω κατάταξη μπορούμε να αναφέρουμε τα κρυπτονομίσματα που ανήκουν σε εναλλακτικές και βελτιστοποιημένες πλατφόρμες αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και εφαρμογών, ή αλλιώς τους κύριους ανταγωνιστές του Ethereum Blockchain. Κατά σειρά κατάταξης λοιπόν, τα κρυπτονομίσματα αυτά είναι το Polygon (με το MATIC token, 3η θέση), το Terra (με το LUNA token, 4η θέση), το Fantom (με το FTM token, 5η θέση), το Solana (με το SOL token, 6η θέση) και το Avalanche (με το AVAX token, 9η θέση). Στην περίπτωση αυτή, η συμφόρηση, τα υψηλά κόστη συναλλαγών και η αδυναμία αποδοτικής κλιμάκωσης σε μέγεθος και ταχύτητα στο Ethereum Blockchain, τροφοδότησαν την δημιουργία αλλά και την απρόσμενη επιτυχία εναλλακτικών Blockchain σε διάφορα επίπεδα. Οι αναφερόμενες πλατφόρμες, μαζί με το Binance Smart Chain, αποτελούν σήμερα τα μεγαλύτερα smart contract-enabled δίκτυα Blockchain ως οικοσυστήματα αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και εφαρμογών.

Η τρίτη υποκατηγορία που προκύπτει από την παραπάνω κατάταξη είναι αυτή των meme coins, ή αλλιώς των κρυπτονομισμάτων που έχουν προκύψει από κάποιο διαδικτυακό χιουμοριστικό περιεχόμενο, τα οποία όπως παρατηρήσαμε κατά το 2021 έχουν αυξηθεί σε αριθμό. Τα δύο πιο αντιπροσωπευτικά κρυπτονομίσματα αυτής της κατηγορίας, τα οποία βρίσκονται και σε αυτή την κατάταξη, είναι τα Dogecoin (DOGE, 8η θέση) και Shiba Inu (SHIB, 10η θέση), και βασίζονται αμφότερα στην απεικόνιση ενός σκύλου της ράτσας Shiba Inu που προέρχεται από την Ιαπωνία. Η επιτυχία των DOGE και SHIB ενέπνευσε την δημιουργία πολλών ακόμα tokens με επίκεντρο την ιαπωνική ράτσα σκύλων Shiba Inu, συμπεριλαμβανομένων των FLOKI, ELON, HOGE και DOGGY. Ωστόσο, δεδομένου ότι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το συναίσθημα της κοινότητας και τις αυθαίρετες εξωτερικές επιρροές όπως τα tweets διασημοτήτων, η τιμή των meme coins είναι εξαιρετικά ασταθής. Αν και αυτό σημαίνει ότι η αξία ενός συγκεκριμένου meme coin θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά, όπως έγινε με το Dogecoin, θα μπορούσε επίσης να καταρρεύσει πολύ γρήγορα εάν και όταν η κοινότητα χάσει το ενδιαφέρον της και προχωρήσει σε νέα κρυπτονομίσματα της κατηγορίας.

Παρά λοιπόν την εμφανή μακροπρόθεσμη θετική πορεία των κύριων πρωταγωνιστών στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, οι επενδυτές με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της υψηλής μεταβλητότητας που εμφανίζει η αγορά των κρυπτονομισμάτων.

  • Ελευθέριος Νικολάου, Διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, MBA, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto