Μετά την εκπληκτικά ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου, οι αγορές εστιάζουν πλέον την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται την επόμενη Πέμπτη.

Έχοντας προεξοφλήσει πλέον την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve τον Μάρτιο, οι επενδυτές αναζητούν πλέον περισσότερες ενδείξεις για το ύψος της αύξησης αλλά και για το πόσες ανάλογες αποφάσεις θα έχουμε μέσα στο τρέχον έτος.

Η έκθεση της Παρασκευής για 467.000 θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Ιανουάριο μπέρδεψε τους οικονομολόγους της Wall Street, ορισμένοι από τους οποίους περίμεναν αρνητικό αριθμό λόγω της επίδρασης της παραλλαγής Όμικρον στο εργατικό δυναμικό. Η έκθεση ήταν εντυπωσιακή και από άλλες απόψεις. Οι μισθοδοσίες αναθεωρήθηκαν επίσης υψηλότερα κατά 709.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και οι μισθοί αυξήθηκαν με θερμό ρυθμό 5,7% από έτος σε έτος τον Ιανουάριο.

«Όλοι στοιχηματίζουν για το τι πρόκειται να κάνει η Fed, όταν η Fed μάλλον δεν γνωρίζει καν τον εαυτό της», δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην National Securities. Οι traders στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης άρχισαν να τιμολογούν έξι αυξήσεις επιτοκίων για φέτος, ενώ πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν τέσσερις ή πέντε.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται την Πέμπτη, ενώ μια ημέρα αργότερα θα ανακοινωθεί η έρευνα για την καταναλωτική εμπιστοσύνη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Επίσης, μια σειρά επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες , συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών Pfizer και Amgen, της Walt Disney, της Coca-Cola , της PepsiCo και της Kellogg .

Παρά το απότομο άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων, οι μετοχές έκλεισαν την Παρασκευή με κέρδη για την εβδομάδα.

Περισσότερη αστάθεια

Οι αγορές ενδέχεται να παραμείνουν ασταθείς την ερχόμενη εβδομάδα. Οι αποδόσεις σημείωσαν μεγάλη κίνηση στα επιθετικά σχόλια από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα. Η κίνηση επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, μετά την αναφορά για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής.

«Αναμένουμε συνεχή αστάθεια, η οποία όπως είδαμε όλοι σε μεμονωμένες μετοχές την τελευταία εβδομάδα, μπορεί να είναι τόσο ανοδική όσο και καθοδική, όλα ενόψει της βαρυσήμαντης συνεδρίασης της FOMC της 15ης Μαρτίου», αναφέρουν αναλυτές.

Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ, που επηρεάζει τα στεγαστικά και άλλα δάνεια, εκτινάχθηκε έως και 1,93% την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street