Το εύρος απόδοσης στο οποίο πραγματοποιείται η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της SAFE BULKERS PARTICIPATIONS PLC (εγγυητής του οποίου είναι η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης SAFE BULKERS, συμφερόντων του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου) έχει οριστεί από τους αναδόχους μεταξύ 2,7% και 3,1%.

Αν και η τελική απόδοση θα οριστεί μετά το πέρας της δημόσιας προσφοράς φαίνεται ότι η απόδοση θα είναι ελαφρώς αυξημένη έναντι των αποδόσεων των ομολόγων των τελευταίων εκδόσεων. Η απόδοση για παράδειγμα του ομολόγου της PREMIA PROPERTIES «κλείδωσε» μέσα στον Ιανουάριο στο 2,8 %, ενώ το εύρος απόδοσης του πράσινου ομολόγου της NOVAL PROPERTY είχε οριστεί από 2,6% έως 2,95%.

Οι πλατφόρμες άρχισαν να δέχονται αιτήσεις

Και τώρα οι τράπεζες «τρέχουν»! Το επόμενο πακέτο των 200 εκατομμυρίων – όσον αφορά τις συστημικές τράπεζες- είναι το βασικό κίνητρο των διοικήσεων που σπεύδουν να οργανώσουν με συστηματικό τρόπο τα βήματα τους για να προκύψει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (με τις τράπεζες να συνδράμουν σε ποσοστό 30-40 % ανάλογα και με τη φυσιογνωμία των ίδιων των επενδυτικών σχεδίων).  Οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν στη διάθεση τους από 200 εκατομμύρια ευρώ η κάθε μία, ποσό που αποτελεί το πρώτο πακέτο, ενώ  κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ποσοστό συμβασιοποίησης των εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων) θα εκταμιεύονται σταδιακά και άλλα πακέτα των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια μετά την άλλη οι τράπεζες ανοίγουν τις πλατφόρμες που έχουν δημιουργήσει προκειμένου να υποδεχθούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τις προτάσεις των επενδυτικών σχεδίων.

Η προοπτική που θέτουν οι τράπεζες για την εκταμίευση των ποσών που θα χρηματοδοτήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις έχει να κάνει τουλάχιστον με χρονικό διάστημα 3 ετών. Σε μια τέτοια προοπτική η Εθνική Τράπεζα για παράδειγμα «τρέχει» με στόχο να πετύχει επενδύσεις της τάξεως των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την δική της συμβολή να ανέρχεται στο ποσό των 1,3 – 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Μια πρόχειρη προσέγγιση κάνει λόγο για ένα ποσό της τάξης των 300-350 εκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον για την αρχή της τριετίας.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς Η Τράπεζα Πειραιώς, διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη που στηρίζει κάθε αύριο», στην οποία συζητήθηκαν:

  • Tα οφέλη για την ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς στη διοχέτευση των πόρων στις ελληνικές επιχειρήσεις και στη μόχλευση των κεφαλαίων
  • Οι προοπτικές του τουρισμού στη μετά-Covid εποχή
  • Η επόμενη μέρα της βιομηχανίας και οι προοπτικές εκσυγχρονισμού της μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος σε μια ανάρτηση του γράφει: «Ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις – πρωτίστως οι μικρές και οι μεσαίες που είναι πιο διστακτικές στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων – για τις δυνατότητες που ανοίγονται, μέσα στους επόμενους μήνες, από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, ιδίως τώρα που μπαίνουμε σε μία περίοδο κάποιας αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά στο μελλοντικό ύψος των επιτοκίων.

Πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις έμαθαν πολλά, τόσο από τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όσο και από τις απαντήσεις που δώσαμε οι συμμετέχοντες ομιλητές στις ερωτήσεις που τέθηκαν. Το βασικό μήνυμα που θέλω να περάσω έχει να κάνει με το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το επενδυτικό εργαλείο οι επιχειρήσεις. Περιλαμβάνω εδώ και όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν σήμερα ή μπορούν να αποκτήσουν πιστοληπτική ικανότητα στα αμέσως επόμενα χρόνια».

Η πρώτη υπουργοποίηση Δούκα

Ποιος θυμάται ότι πολλά χρόνια πριν ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας ήταν ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός (υφυπουργός για την ακρίβεια του πράγματος) στη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Ο Δούκας ανέλαβε καθήκοντα στο παραδοσιακό κτήριο της Καραγεώργη Σερβίας  το καλοκαίρι του 1992 – πιο συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 1992- και παρέμεινε στη θέση του έως τον Οκτώβριο του 1993 με την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που προκάλεσε η δήλωση αποχώρησης από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ του βουλευτή Κιλκίς, Γιώργου Συμπιλίδη. Ένα από τα θέματα ευθύνης του προερχόμενου από τον τραπεζικό κλάδο υφυπουργού ήταν και ο διαγωνισμός για τις άδειες των καζίνο.

Ο Δούκας από το 1979 έως το 1985 εργάστηκε στην τράπεζα Citibank στη Νέα Υόρκη. Το 1986 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της ίδιας τράπεζας για την Ελλάδα. Το 1994, μετά τη σύντομη περίοδο της υπουργοποίησης του επέστρεψε στη Citibank και το 1996 ίδρυσε εταιρία συμβούλων. Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής και ορίστηκε Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ανανέωσε την εκλογή του το 2007 και τοποθετήθηκε σε θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μετά, ήλθαν τα δομημένα ομόλογα και το Βατοπέδι και στα ψηφοδέλτια της ΝΔ το 2009 δεν βρήκε θέση, αποχωρώντας από την κεντρική πολιτική σκηνή. Επανήλθε το 2019 ως δήμαρχος Σπάρτης.

Ο Πέτρος Δούκας είναι παντρεμένος με την Ιλεάνα Έβερτ, κόρη του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ μαζί με την οποία έχουν 4 παιδιά.

Ένας κοινοβουλευτικός ανάμεσα σε τεχνοκράτες

Τον Ιούλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε υπουργό Επικρατείας τον Κυριάκο Πιερρακάκη, αναθέτοντας του και το απαιτητικό χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλαδή το σύνολο των δράσεων που είχαν και εξακολουθούν να έχουν ως κέντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό δομών και υποδομών του Δημοσίου και όχι μόνο όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια. Μαζί με τον Πιερρακάκη στο κτήριο της Αλεξ. Πάντου απέναντι ακριβώς από το Πάντειο Πανεπιστήμιο πήγε και ο Γιώργος Γεωργαντάς. Το μεγάλο ερωτηματικό -τουλάχιστον σε μια μερίδα των media. Τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του ως υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών δεν ήταν δα και τόσοι πολλοί οι δημοσιογράφοι που γνώριζαν το όνομα της εκλογικής περιφέρειας του υφυπουργού Απλούστευσης Διαδικασιών αλλά και το γεγονός ότι ο εκ Κιλκίς ορμώμενος υφυπουργός -δικηγόρος στο επάγγελμα- είχε συμμετάσχει στη κυβέρνηση Σαμαρά  έστω και για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ( ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης μόλις τον Νοέμβριο του 2014) καθώς επίσης και το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ.

Κοινοβουλευτικός από το 2012, με κυβερνητική θητεία σε δύσκολο πόστο (έστω και για μικρό διάστημα) και ρόλο στο κόμμα. Καλά συστατικά μιας ταυτότητας για την αξιοποίηση ενός πολιτικού. Δίπλα στον Πιερρακάκη, ο Γεωργαντάς δεν αρνήθηκε -κάθε άλλο- να μπει στη μάχη και να αναμετρηθεί με προκλήσεις. Πριν καν κλείσει ένας χρόνος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο Γεωργαντάς ήταν ο άνθρωπος που με τις επιλογές και το έργο του άφησε ισχυρό αποτύπωμα για την επόμενη μέρα των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) – ίσως του πιο επιτυχημένου και αποδεκτού από το σύνολο της κοινωνίας θεσμού της δημόσιας διοίκησης. Και τα ΚΕΠ ήταν μόνο η αρχή.

Σε μια ανάρτηση του στα social media ο Κυριάκος Πιερρακάκης γράφει για τον Γιώργο Γεωργαντά – τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στον #Georgios_Georgantas! Η συνεργασία μας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπήρξε άψογη, του αναλογεί σημαντικό μερίδιο όσων πετύχαμε και είμαι βέβαιος ότι ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεχίσει με την ίδια αποτελεσματικότητα. Φίλε μου Γιώργο, συγχαρητήρια!».

Ο Γεωργαντάς έχει αποδείξει στα χρόνια που βρέθηκε με ενεργό ρόλο στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι μπορεί να μιλάει την ίδια γλώσσα με τους τεχνοκράτες αλλά να συμπεριφέρεται με την ίδια άνεση που μιλάει σε ένα απλό ψηφοφόρο της εκλογικής περιφέρειας του. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο Γεωργαντάς εκλέγεται σε μια περιοχή με αγροτικό κατά βάση πληθυσμό.

 Συνωμοσίες, κατάσκοποι και δολοφονίες στο Θερμαϊκό

Μια ταινία δράσης με πράκτορες μυστικών υπηρεσιών (με την CIA στο κέντρο), πολλαπλές ανεξερεύνητες συνωμοσίες και φόνους δημοσιογράφων περιλαμβάνει το μενού της νέας ταινίας, που φέρει τον τίτλο The Bricklayer και έχει ως βασικό πρωταγωνιστή τον Aaron Eckhart και θα γυριστεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε μια ανάρτηση στο Linkedin του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα διαβάζω: «Στις 15 Μαρτίου η Κεντρική Μακεδονία υποδέχεται και πάλι το Hollywood!

Με χαρά ανακοινώσαμε σήμερα (σ.σ χτες) με τον παραγωγό της Millennium Media Rob Van Norden τη νέα χολιγουντιανή ταινία που θα γυριστεί στον τόπο μας, με τίτλο «The Bricklayer» και πρωταγωνιστή τον Aaron Eckhart.

Είμαστε δίπλα χαρούμενοι, διότι για πρώτη φορά το σενάριο μιας ταινίας θα διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, γεγονός που θα βοηθήσει στην προβολή της περιοχής μας σε όλο τον κόσμο και θα ενισχύσει την τοπική μας οικονομία, δημιουργώντας έμμεσα και άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories