Οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε ολοένα και πιο επιθετικά μηνύματα σχετικά με την στάση που θα τηρήσουν ώστε να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ενώ την ίδια ώρα οι αγορές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν πέρα από τις προσδοκίες, σημειώνει η BlackRock κορυφαία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων (άνω των $10 τρισ.). Η ίδια όμως, διαφωνεί με αυτή την αντίληψη των αγορών, καθώς όπως σημειώνει, τέτοιες επιθετικές πολιτικές δεν θα συγκρατήσουν τον πληθωρισμό χωρίς να πλήξουν την ανάπτυξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η BlackRock πιστεύει πως οι κεντρικές τράπεζες θα επιλέξουν να ζουν με τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια.

Όπως εκτιμά, σήμερα πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες υιοθετούν μία ποιο επιθετική πολιτική υπό τον φόβο μην κατηγορηθούν πως δεν έκαναν αρκετά για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Οι αγορές πάλι τους πιέζουν και τιμολογούν περισσότερες του αναμενομένου αυξήσεις επιτοκίων. Η πυξίδα μας, λέει η η BlackRock, δεν έχει να κάνει με το τι λένε οι κεντρικές τράπεζες, αλλά το τι θα πρέπει να κάνουν.

Επενδυτικά, στο περιβάλλον αυτό, συστήνει «μειωμένες θέσεις» (underweight) στα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων χωρών, καθώς οι επενδυτές θα απαιτούν ολοένα και μεγαλύτερη αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησής τους και «ελαφρώς αυξημένες θέσεις» (modest overweight) στις μετοχές, καθώς δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο των επιτοκίων, θεωρώντας ωστόσο πως έρχεται μία περίοδος αυξημένης μεταβλητότητας και διακυμάνσεων. Το επενδυτικό σκηνικό, όπως αναφέρει, δημιουργεί σήμερα ευκαιρίες σε όσους έχουν διευρυμένους επενδυτικούς ορίζοντες, μετά από ένα δύσκολο εφέτος ξεκίνημα για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές