Δεν υπάρχει ένα μοντέλο που θα μπορούσαν όλες οι Κεντρικές Τράπεζες να εφαρμόσουν για τη λειτουργία ψηφιακών νομισμάτων, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σχεδόν 100 χώρες στο κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο κυκλοφορίας  ψηφιακών νομισμάτων των Κεντρικών Τραπεζών (CBDC) εκτιμά το ΔΝΤ, το οποίο δημοσίευσε μελέτη που αφορά τη λειτουργία ή το προχωρημένο στάδιο δοκιμών CBDC έξι χωρών, ανάμεσα τους η Κίνα, η Σουηδία και οι Μπαχάμες.

Στις Μπαχάμες, το Sand Dollar – το τοπικό CBDC – κυκλοφορεί για περισσότερο από ένα χρόνο. Η Riksbank της Σουηδίας διερευνά τις τεχνολογικές και πολιτικές επιπτώσεις του CBDC. Στην Κίνα, το ψηφιακό renminbi,που ονομάζεται e-CNY, μετρά περισσότερους από 100 εκατ. μεμονωμένους χρήστες και δισεκατομμύρια γουάν σε συναλλαγές. Επίσης, το περασμένο μήνα, η Federal Reserve δημοσιοποίησε έκθεση σύμφωνα με την οποία «το CBDC θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Μιλώντας για την έρευνα η Γκεοργκίεβα εξήγησε ότι το κύριο πλεονέκτημα από αυτές τις πρόωρες εμπειρείες είναι ότι υπάρχουν πολλά χρήσιμα διδάγματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Εάν τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών σχεδιαστούν με σύνεση, εξηγεί, θα μπορούσαν να προσφέρουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, να διευκολύνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες τραπεζικού τύπου αλλά και να μειώσουν το κόστος μεταφοράς των χρημάτων.

Θα πρέπει να είναι επίσης πιο ασφαλή, σε σύγκριση με τα «χωρίς υποστήριξη κρυπτονομίσματα που είναι εγγενώς ευμετάβλητα», καθώς και με τα «stablecoins» που είναι καλύτερα διαχειριζόμενα και ρυθμιζόμενα και που συνήθως είναι συνδεδεμένα  με εγχώριο νόμισμα εκδιδόμενο από την Κεντρική τους Τράπεζα (fiat currency).

«Κανένα μοντέλο δεν ταιριάζει σε όλους»

Πρώτον, δεν υπάρχει ένα καθολικό μοντέλο για CBDC, επειδή κάθε οικονομία είναι διαφορετική, εξηγεί η Γκεοργκίεβα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα CBDC μπορεί να είναι ένας σημαντικός δρόμος για την οικονομική ένταξη — για παράδειγμα, όπου η γεωγραφία αποτελεί εμπόδιο στη φυσική τραπεζική. Σε άλλα, ένα CBDC θα μπορούσε να παρέχει ένα ουσιαστικό αντίγραφο ασφαλείας σε περίπτωση που αποτύχουν άλλα μέσα πληρωμής. Μια τέτοια περίπτωση ήταν όταν η Κεντρική Τράπεζα της Ανατολικής Καραϊβικής επέκτεινε τον πιλοτικό της CBDC σε περιοχές που επλήγησαν από την ηφαιστειακή έκρηξη πέρυσι. Οι κεντρικές τράπεζες, λοιπόν, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα σχέδια στις συγκεκριμένες συνθήκες και ανάγκες τους.

Δεύτερον, τα ζητήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής είναι υψίστης σημασίας για το σχεδιασμό των CBDC, ενώ πρέπει επίσης να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των εξελίξεων στο μέτωπο του σχεδιασμού και στο μέτωπο της πολιτικής. «Αυτές είναι ακόμα πρώτες μέρες για τα CBDC και δεν γνωρίζουμε πόσο μακριά και πόσο γρήγορα θα φτάσουν», κατέληξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;