Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2022, καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Die Zeit ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.

«Αν η εικόνα του πληθωρισμού δεν αλλάξει μέχρι τον Μάρτιο, θα υποστήριζα την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης: Μάρτινς Κάζακς: Απίθανη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο από την ΕΚΤ

«Το πρώτο βήμα είναι ο τερματισμός των καθαρών αγορών ομολόγων κατά την διάρκεια του 2022. Στην συνέχεια, τα επιτόκια μπορούν να αυξηθούν εντός του έτους».

Οι προϋποθέσεις για αύξηση επιτοκίων

Από την άλλη πλευρά η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση επιτοκίων πριν ολοκληρωθούν οι αγορές καθαρού ενεργητικού.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται προτού το Διοικητικό Συμβούλιο αισθανθεί αρκετά βέβαιο ότι είναι κατάλληλη στιγμή για αύξηση του κόστος δανεισμού, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε προσαρμογή στην πολιτική θα είναι σταδιακή.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, το τρέχον κύμα πανδημίας και οι σχετικοί περιορισμοί είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Επίσης, αρνητικά συνεχίζουν να επιδρούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή