Με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις να φανερώνουν ότι οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να εισπράξουν έως και 13 δισεκατομμύρια δολάρια – 1 τρισεκατομμύριο ρούβλια – από τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, η Μόσχα πλέον σταθμίζει τις επιλογές της.

Σύμφωνα με δημοσίευση του ‘The Bell’, το σημείωμα που ετοίμασε το κέντρο ανάλυσης της ρωσικής κυβέρνησης παρείχε διαφορετικές επιλογές σχετικά με την αξιολόγηση και τη φορολόγηση της κρύπτο-αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές υπολόγισαν ότι το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια κρύπτο-αγορά ανέρχεται γύρω στο 12%. Με την περσινή μέση κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς κρυπτονομισμάτων στα 1,87 τρισεκατομμύρια δολάρια, το μερίδιο της Ρωσίας θα αντιστοιχούσε σε περίπου 214 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ίδιο σημείωμα αποκάλυψε ότι ακόμη και ένα απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, θα μπορούσε να αποφέρει έως και ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια το χρόνο, που ισοδυναμεί περίπου με 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς του κέντρου, η φορολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε δύο επίπεδα: το πρώτο θα αφορά σε νομικά πρόσωπα, όπως ανταλλακτήρια, και το δεύτερο σε εισόδημα από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα

Οι εκτιμήσεις τους υποδεικνύουν ότι, ανάλογα με τον φορολογικό συντελεστή, το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει οπουδήποτε μεταξύ 90 και 180 δισεκατομμυρίων ρούβλια (μεταξύ 1,2 και 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) ετησίως από νόμιμα ανταλλακτήρια και να κερδίσει επιπλέον 606 δισεκατομμύρια ρούβλια (8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). με τη φορολόγηση των εσόδων από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Η δραστηριότητα της εξόρυξης

Με την Ρωσία να κατατάσσεται ως το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο εξόρυξης Bitcoin, μετά τις ΗΠΑ και το Καζακστάν, από το σχέδιο δεν έλειψε και η πρωτοπόρα αυτή δραστηριότητα. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Βιομηχανίας της Κρατικής Δούμας, Vladimir Gutenev, πρότεινε έναν ελάχιστο φόρο εισοδήματος 15% για τους miners. Άλλωστε, μετά την απαγόρευση της εξόρυξης στην Κίνα, η Ρωσία αποτέλεσε κορυφαίο προορισμό μετανάστευσης, βλέποντας το μερίδιο του hashrate της να αυξάνεται από 6,8% σε 11,2%.

Οι συγκρούσεις συμφερόντων

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρότεινε πρόσφατα μια γενική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων – με στόχο να απαγορεύσει την έκδοση, την κυκλοφορία, την ανταλλαγή και το εμπόριο τους στη χώρα. Ωστόσο, πληθώρα τμημάτων της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Οικονομικών, αντιτάχθηκαν στις αυστηρές απαγορεύσεις και υποστήριξαν ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επέτρεπε στις ρωσικές αρχές να έχουν πιο ισχυρό έλεγχο στις συναλλαγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News