Τη δύσκολη εκκίνηση μιας ακόμα χρονιάς λόγω Covid-19 επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου της Αθήνας για τον Ιανουάριο. Όπως αναμενόταν, η επίδραση της Όμικρον παρουσιάζει ακόμα κάποια απόνερα στα αεροπορικά ταξίδια, σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως ποτέ δεν ήταν η πιο δυνατή για την ελληνική αγορά. Η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για τον Ιανουάριο ανήλθε σε 772.700 επιβάτες, επιβραδύνοντας κατά τι, σε σχέση με το σερί του προηγούμενου επταμήνου. Η κίνηση από τον περασμένο Ιούνιο ως και το τέλος του έτους ξεπερνούσε μηνιαίως το 1 εκατ. επιβάτες, φτάνοντας φυσικά τον Αύγουστο στο πικ της θερινής σεζόν και τα 2,1 εκατ.

Η τάση παραμένει βεβαίως αυξητική σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, οπότε ήταν σε ισχύ και περιορισμοί στις μετακινήσεις. Οι διακινούμενοι επιβάτες εφέτος υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 (+231,2%), ρυθμός όμως κατά πολύ χαμηλότερος από τους περασμένους Νοέμβριο και Δεκέμβριο,  οπότε οι επιδόσεις ήταν τριπλάσιες. Συγκριτικά δε με το τελευταίο προ πανδημίας έτος, η επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπολείπετο κατά 44,5%.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Ιανουάριος του 2020, που η πανδημία δεν είχε ακόμα χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης, σημείωσε ρεκόρ για το αεροδρόμιο της Αθήνας, με 1,47 εκατ. επιβάτες. Διπλάσιοι δηλαδή από αυτούς που διακινήθηκαν εφέτος. Βεβαίως μετά το πρώτο δίμηνο εκείνης της χρονιάς, η πανδημία έφερε πραγματικό Αρμαγεδδώνα για τις αερομεταφορές.

Σε σύγκριση με το 2019, η κίνηση εσωτερικού τον Ιανουάριο του 2022 ήταν μειωμένη κατά 36,3%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση παρουσίασε μείωση κατά 48,4%. Στα θετικά, ως προς την αργή μεν, αλλά σταθερή ανάκτηση της κίνησης εξωτερικού, έγκειται το γεγονός ότι αυτή βελτιώθηκε κατά 296,5% σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο.

Ακόμη και οι πιο συγκρατημένες όμως προβλέψεις από την πλευρά της αεροπορικής αγοράς συντείνουν ότι μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι ρυθμοί θα ανέβουν και θα δούμε τα σημάδια πραγματικής ανάκαμψης. Στην κορύφωση της θερινής σεζόν η χώρα μας εκτιμάται πως θα πιάσει τα μεγέθη του 2019. Προϋπόθεση βεβαίως για αυτό αποτελεί το να μην προκύψει κάποιο νέο πισωγύρισμα στην εξέλιξη της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά του Eurocontrolγια την εξέλιξη της κυκλοφορίας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες, δηλαδή ως τις 20 Μαρτίου 2022, ο μέσος αριθμός των πτήσεων θα αυξάνεται σταδιακά για τα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Ειδικότερα, το «Ελευθέριο Βενιζέλος» από 343 πτήσεις την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με το report, θα φτάσει στις 407 στα μέσα Μαρτίου. Αντίστοιχα, για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» προγραμματίζονται 82 πτήσεις την τρέχουσα εβδομάδα που θα αυξηθούν σταδιακά στις 102 σε έξι εβδομάδες, ενώ στον αερολιμένα του Ηρακλείου, που διακρίνεται από μεγάλη εποχικότητα, οι 28 πτήσεις θα ανέλθουν σε 32.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός