Ξέφυγε από τους στόχους του προϋπολογισμού ο Ιανουάριος, διακόπτοντας απότομα την καλή πορεία του 2021.  Τα προσωρινά στοιχεία, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες, υστέρηση εσόδων έναντι των στόχων. Οι φόροι που εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία είναι λιγότεροι σε σχέση με τις προβλέψεις καθώς η μετάλλαξη «Ομικρον» πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα πριν ακόμη προλάβει η κακοκαιρία «Ελπίς» να επιφέρει το καθοριστικό πλήγμα.

Η επέλαση της «Ελπίδας» έκλεισε τους καταναλωτές στα σπίτια τους την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και μετέφερε, την προθεσμία πληρωμής του ΦΠΑ Ιανουαρίου στις 4 Φεβρουαρίου. Η «Όμικρον» έφερε περιορισμούς στην εστίαση και τη διασκέδαση επηρεάζοντας τα φορολογικά έσοδα τα οποία κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα ενώ αρνητικό αντίκτυπο είχαν και οι  μειωμένες εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση που έχει δοθεί στην προθεσμία καταβολής τους εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες οχημάτων άφησαν τον Δεκέμβριο για αργότερα την πληρωμή περίπου 500 εκατ. ευρώ. Από αυτά, πολλά έχουν μπει ή θα μπουν στο ταμείο  του Φεβρουαρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση και ότι ο Φεβρουάριος θα είναι καλύτερος μήνας καθώς μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εισπραχθούν:

–        Τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 από τους ιδιοκτήτες οχημάτων που έχει αφήσει την εξόφλησή τους για την τελευταία στιγμή.

–        Η πρώτη δόση της ρύθμισης των 36 – 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας. Η ρύθμιση αφορά οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και οφειλές που βεβαιώθηκαν από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

–        Ο φόρος εισοδήματος για τα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2020.  Συγκεκριμένα έως τις 15 Φεβρουαρίου οι συνταξιούχοι θα πρέπει είτε να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2020 και υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021 για την οποία η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.