Στο χαμηλότερο σημείο εδώ και πάνω από δέκα χρόνια αποδυναμώθηκε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, αντανακλώντας τη νευρικότητα των νοικοκυριών για την εκτίναξη του πληθωρισμού που συμπιέζει το… πορτοφόλι τους.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν υποχώρησε στις 61,7 μονάδες από τις 67,2 τον Ιανουάριο, που αποτελεί το χαμηλότερο νούμερο από τον Οκτώβριο του 2011. Πρόκειται δε, για ένα νούμερο που παρουσιάζει σημαντική απόκλιση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι περίμεναν βελτίωση του δείκτη στις 67,5 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 68,5 μονάδες από 72 τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης προσδοκιών έκανε «βουτιά» στις 57,4 μονάδες από 64,1 τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα δύο τρίτα των καταναλωτών υποστήριξαν πως ο αυξημένος πληθωρισμός επηρεάζει δυσμενώς το ατομικό εισόδημα τους και περίπου οι μισοί δήλωσαν πως περιμένουν ο πληθωρισμός να προκαλέσει πτώση στα εισοδήματα τους για τη φετινή χρονιά.

Θυμίζουμε πως μόλις χθες τα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν πως ο τιμάριθμος εκτοξεύτηκε τον Ιανουάριο στο ιλιγγιώδες 7,5%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο από το 1982. Εξέλιξη που αμέσως πυροδότησε σενάρια για πιο δραστική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον ερχόμενο μήνα και συνολικά περισσότερες αυξήσεις μέσα στη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή