Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ήρθαν σαν «γροθιά στο στομάχι» για την Federal Reserve, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα για επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Research.

«Αυτά τα δεδομένα για τον πληθωρισμό σήμερα ήρθαν σαν μια γροθιά στο στομάχι για τον Τζέι Πάουελ και τους συναδέλφους του», είπε ο Νέιθαν Σετς στο «Squawk Box Asia» του CNBC την Παρασκευή, αναφερόμενος στον πρόεδρο της Fed.

«Η αφήγησή τους είναι ότι όσο προχωρά η χρονιά, θα πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να αρχίζει να μειώνεται και να μειώνεται. Και δεν υπήρχε ούτε μια νύξη για αυτό στα στοιχεία του Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

Ακόμη και με τις προκλήσεις που θέτει η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του omicron, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει υψηλός και πρέπει να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος για να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 3% για φέτος, τόνισε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει επίσης να δούμε μια ολοένα και πιο επιθετική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Και νομίζω ότι σαφώς μετά τα δεδομένα για τον πληθωρισμό, οι 50 μονάδες βάσης για τον Μάρτιο πρέπει να είναι στο τραπέζι». «Ακόμη και αυτό», πρόσθεσε, «μπορεί να μην είναι αρκετό».

Οι οικονομολόγοι της Citi αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η τράπεζα προχώρησε στην πρόβλεψη αυτή μετά την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή του Ιανουαρίου κατά 7,5% σε ετήσια βάση, από 7% τον Δεκέμβριο.

Οι οικονομολόγοι της Wall Street ανέμεναν αύξηση 25 μονάδες βάσης για τον Μάρτιο. Πράγματι, μόλις στις 28 Ιανουαρίου, η Citi έκανε λόγο για πέντε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2022, ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης – Fed: Ο πληθωρισμός ξύπνησε τα «γεράκια» – Πόσο θα αυξηθούν τα επιτόκια

Ωστόσο, η αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης της Fed αρχίζει πλέον να προεξοφλεί μια αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό και τα επιθετικά σχόλια του προέδρου της Federal Reserve του St. Louis, Τζειμς Μπούλαρντ. Ο Μπούλαρντ είπε στο Bloomberg News ότι θα ήθελε να δει μια πλήρη αύξηση 100 μονάδων βάσης ή μια συνολική αύξηση των επιτοκίων κατά 1% μέχρι τον Ιούλιο.

Η Goldman, η BoFA προβλέπουν επτά αυξήσεις

Μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, η Goldman Sachs είπε ότι αυξάνει την πρόβλεψή της για να συμπεριλάβει «επτά διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις» σε κάθε συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς το 2022. Η επενδυτική τράπεζα είχε προβλέψει προηγουμένως πέντε αυξήσεις για το έτος.

«Θα μπορούσαμε να φανταστούμε το FOMC να συμπεράνει ότι ακόμη και ένας ουσιαστικός κίνδυνος για ένα αποτέλεσμα τόσο σοβαρό όσο μια σπείρα μισθών-τιμών απαιτεί μια πιο επιθετική και άμεση απάντηση», πρόσθεσαν.

Ακόμη και πριν βγουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, η Bank of America προέβλεψε ότι η Fed θα ξεκινήσει μια επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από φέτος. Οι οικονομολόγοι της αναμένουν επτά αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης το 2022, ακολουθούμενες από άλλες τέσσερις το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή