Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά των data centers αναμένεται και τα επόμενα χρόνια, με τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων να βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι επενδύσεις σε data centers θα φτάσουν στα 350 δισ. δολάρια το 2026, όταν το αντίστοιχο νούμερο το 2021 διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 220 δισ. δολαρίων.

Τα hyperscales data centers αναμένεται να είναι ο τομέας, που θα οδηγήσει τις παγκόσμιες δαπάνες για τα κέντρα δεδομένων σε νέα υψηλά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε η εταιρεία αναλύσεων Dell’Oro, στην οποία περιλαμβάνονται οι παραπάνω εκτιμήσεις.

«Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud υπερκλίμακας θα αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο ποσοστό της συνολικής αγοράς των data centers, καθώς επενδύουν για να επεκτείνουν το δίκτυο των κέντρων δεδομένων τους, να αυξήσουν τη χωρητικότητα του cloud και να αναπτύξουν υποδομές τεχνητής νοημοσύνης για να ενεργοποιήσουν νέες εφαρμογές, όπως το metaverse», αναφέρει η Dell’Oro.

«Οι προοπτικές μας, όσον αφορά τις δαπάνες για υποδομές κέντρων δεδομένων, είναι αισιόδοξες, με προβλεπόμενη μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 10% τα επόμενα πέντε χρόνια», αναφέρει η μελέτη της Dell’Oro.

Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι κομβικό ρόλο στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων θα παίξει το edge computing. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, το edge computing προβλέπεται να αποτελεί το 8% των συνολικών δαπανών για υποδομές σε data center έως το 2026.

Επενδύσεις σε data centers

Από την πλευρά της, η Gartner εκτιμά ότι το 2021 οι δαπάνες σε Data Centers αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σχέση με το 2020 και έφθασαν τα $197 δισ. Η εταιρεία προβλέπει ότι το 2022 το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 5,8%, μια αύξηση που ανεβάζει τις συνολικές δαπάνες για Data Centers το 2022 στα $207 δισ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας και το 2022 οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, επενδύοντας σε τεχνολογικές δαπάνες, που σχετίζονται με αυτόν.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί πλέον να αγοραστεί εν μία νυκτί και οι παγκόσμιες προβλέψεις δαπανών πληροφορικής αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό το βάθος χρόνου, που απαιτούν αυτού του είδους οι τεχνολογικές δαπάνες», προσθέτει η Gartner στο report της (Gartner quarterly IT spending forecast).

ΠΗΓΗ: sepe.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί