Οι Ευρωπαίοι εταίροι ενδέχεται να καταλήξουν σε μία οριστική συμφωνία για τους νέους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ουσιαστικά, οι προτεινόμενοι κανόνες είναι το μέσο για να υποχρεωθούν οι λεγόμενες Big Tech να εφαρμόσουν βελτιωμένες πολιτικές χρήσης στις πλατφόρμες τους. Όπως αναφέρει στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι πιθανό μέχρι τον Ιούνιο να υπάρχει οριστική συμφωνία».

Ο προτεινόμενος, από την Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Digital Services Act (DSA) υποχρεώνει τις Amazon, Apple, Alphabet (μητρική εταιρεία της Google) και Meta (μητρική εταιρεία του Facebook) να πράξουν περισσότερα για να εμποδίσουν την προβολή παράνομου περιεχομένου στις πλατφόρμες τους ή θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα που θα φτάνουν έως και το 6% του παγκόσμιου τζίρου τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θεωρείται μοναδική στον κόσμο, θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τα κράτη-μέλη της Ένωσης όσο και από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν γίνει ευρωπαϊκός νόμος.

«Είμαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να έρθουμε σε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου», δήλωσε η Δανή ευρωβουλευτής, Christel Schaldemose, σημειώνοντας παράλληλα ότι θέληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι μεταξύ άλλων να απαγορευθούν όλοι οι μηχανισμοί που ουσιαστικά υποχρεώνουν τους χρήστες να δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα και επιπλέον να επιτρέπεται η ρύθμιση των επιχειρήσεων με γνώμονα την έδρα τους.

Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει να περιορίσει το ίδιο το εύρος των κανονισμών. Συγκεκριμένα, «θέλει τις απαγορεύσεις μόνο για τα ψηφιακά marketplaces» σημειώνει η Schaldemose, ενώ το Κοινοβούλιο «επιδιώκει απαγορεύσεις σε όλες τις πλατφόρμες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή