Οι εξελίξεις γύρω από την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν ο βασικός καταλύτης σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αν και άρχισαν τις συναλλαγές ανοδικά, τελικά επηρεάστηκαν από τις νέες πληροφορίες ότι ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στα ουκρανικά σύνορα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,05%, με τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας να κερδίζουν 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,07% στις 7.603 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,11% στις 15.396 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,21% στις 6.964 μονάδες.

Οι αγορές σε όλο τον κόσμο έδειξαν κάποια σημάδια βελτίωσης μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι άρχισε να επιστρέφει τα στρατεύματα της στις βάσεις ανάπτυξης μετά από ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι και ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy έχουν συστήσει προσοχή όσον αφορά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας. Και αυτό επηρέασε την τελική εικόνα των αγορών, οι οποίες τελικά έκλεισαν πτωτικά.

Σε επίπεδο τίτλων, η Umicore έκλεισε με άλμα 5%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του 2021 σημείωσαν αύξηση 81%, με τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και της γαλλικής FDJ να οδηγούν τη μετοχή της στο +6%.

Στον αντίποδα, τα χειρότερα του αναμενομένου κέρδη του 2021 οδήγησαν τη σουηδική Vitrolife σε απώλειες άνω του 17%, ενώ και η Ericsson έχασε 14%, αφού ο σουηδικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι μια εσωτερική έρευνα είχε βρει σοβαρές παραβιάσεις συμμόρφωσης στις δραστηριότητές του στο Ιράκ.

Στα μάκρο της ημέρας, σε νέο ρεκόρ τριακονταετίας (το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 1992) εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο, ο οποίος έφτασε στο 5,5% από 5,4% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις οικονομολόγων και ΒοΕ που έκαναν λόγο για αμετάβλητο ποσοστό. Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας συνέχισαν να ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση. Ωστόσο, και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται να εξακολούθησαν να έχουν επίπτωση στις τιμές των προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές